Οι γιορτές των Χριστουγέννων μόλις πέρασαν και πλησιάζει η Πρωτοχρονιά. Είναι η κατεξοχήν εποχή που όλοι την έχουμε συνδυάσει με ωραίες γιορτινές εικόνες και αναμνήσεις, χαρά, αγάπη και γενναιοδωρία. Φυσικά, οι γιορτές αυτές  περιλαμβάνουν και τα δώρα που συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε. Προσφέρουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε, κάνουμε δώρα στον εαυτό μας και δίνουμε και πολλές φορές δώρα φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Όσο σημαντική είναι η διαδικασία ανταλλαγής δώρων τόσο συνάμα αγχωτική μπορεί να εξελιχτεί. Στην πραγματικότητα, ένα δώρο δεν είναι ποτέ μόνο του ένα δώρο. Ενέχει την υποχρέωση να το αποδεχτεί κανείς και να το ανταποδώσει, εξωτερικεύει πολλά συναισθήματα στον άνθρωπο, αλλάζει τη διάθεση και συντελεί στη βίωση ευχάριστων στιγμών, ξυπνάει  αναμνήσεις, αναζωογονεί τις ανθρώπινες σχέσεις, ενισχύει τους δεσμούς, καλλιεργεί πνεύμα εμπιστοσύνης.

Τα δώρα αποτελούν μια περίπλοκη διαδικασία που επηρεάζει άμεσα το ψυχισμό του ανθρώπου καθώς και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Επιδρά τόσο σε αυτόν που το δίνει, όσο και σε αυτόν που το δέχεται. Δεν αφορά μόνο ούτε τον καταναλωτικό τομέα, ούτε την ύλη του, ούτε και την αξία του. Αφορά τη μεγάλη συναισθηματική αξία. Είναι ένα μέσο έκφρασης αγάπης, ενσυναίσθησης, εκτίμησης, προσφοράς, επιβράβευσης, ευχαρίστησης, επιβεβαίωσης και γενικότερα ένα μέσο επικοινωνίας και ένα μέσο καλλιέργειας κοινωνικών δεσμών.

Η χειρονομία και η προσφορά ενός δώρου συνιστά μια συναισθηματική επικοινωνία. Μέσα από ένα δώρο εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί συχνά να μην ελευθερώνονται  και ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η λεκτική επικοινωνία. Ακόμη ενισχύονται αμοιβαία τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός.

Οι τρόποι που επιλέγει κανείς να προσφέρει ένα δώρο ποικίλλουν. Σίγουρα, πάντως δε χρειάζεται να είναι ένα ακριβό δώρο, ώστε να πετύχει την ευχαρίστηση και τον ενθουσιασμό του παραλήπτη. Το δώρο, πρώτα από όλα, σημαίνει χρόνος. Για να διαλέξει κάποιος ένα δώρο, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο, προκειμένου να εντοπίσει κάτι που να ταιριάζει στο πρόσωπο που επιθυμεί να το δώσει. Στην επιλογή του δώρου, υπολογίζεται η προσωπικότητα, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής του παραλήπτη. Συνυπολογίζεται δηλαδή ότι ο δωρητής δίνει σημασία στο να διαλέξει ένα δώρο ειδικά για εκείνον. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ένα δώρο να αντικατοπτρίζει και την προσωπικότητα του δωρητή. Με αυτόν τον τρόπο, ο παραλήπτης θα το εκτιμήσει και θα δεθεί με αυτό το δώρο και η αξία του θα διαρκέσει στο χρόνο. Ο τρόπος, με τον οποίο θα προσφέρουμε ένα δώρο, παίζει επίσης το ρόλο του. Μια περιποιημένη συσκευασία, ένα ωραίο και ζεστό περιβάλλον, ο σωστός χρόνος παράδοσης θα  συντελέσουν στην ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων και στη μοναδικότητα της στιγμής.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να κάνει ένα δώρο όχι συνηθισμένο και όχι υλικό, αλλά να επιλέξει ένα βιωματικό. Το να προτείνει και να προσφέρει σε ένα αγαπημένο πρόσωπο μια βιωματική εμπειρία είναι κάτι που ενισχύει και τον ενθουσιασμό, αλλά και το δεσμό μεταξύ των σχέσεων του παραλήπτη.

Τα φετινά Χριστούγεννα, με βεβαιότητα, θα τα βιώσουμε τελείως διαφορετικά. Επικρατεί ήδη ένα κλίμα πιο μελαγχολικό. Οι πόλεις είναι στολισμένες, αλλά τους εμπορικούς δρόμους δεν τους επισκέπτεται πια ο κόσμος, τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης είναι κλειστά και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι και αγωνιούν για το δεύτερο κύμα πανδημίας που αντιμετωπίζουν και το άκουσμα του θανάτου είναι πλέον καθημερινό. Δεν θα μπορέσουν όπως όλα δείχνουν να ζήσουν τις γιορτές μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και θα υπάρχει ένας περιορισμός. Όλα αυτά δεν συνδυάζονται με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι δεν πρέπει να βάλουμε περιορισμό στα θετικά συναισθήματα που νιώθουμε και εκφράζουμε στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Δεν  βοηθάει σε τίποτα να σκεφτόμαστε, να συγκρίνουμε και να αναπολούμε στιγμές, γιατί οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο. Επικεντρωνόμαστε στο σήμερα και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις φετινές γιορτές στις δυνατότητες  και τις προσδοκίες που έχει ο καθένας μας. Πρωταρχικός στόχος δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της Υγείας μας. Το μεγαλύτερο δώρο είναι να έχει κανείς την υγεία του και να είναι προστατευμένος από τον επικίνδυνο ιό που μαστίζει σε αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων και να προσφέρουμε τα δώρα μας είτε με εναλλακτικούς τρόπους, είτε με φυσική επαφή εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εφόσον τα δώρα έχουν όπως είπαμε συναισθηματική αξία και φανερώνουμε στον συνάνθρωπό μας ότι και σε δύσκολες μέρες είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι.

Τα ψυχικά οφέλη ενός δώρου είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Μέσα από αυτό ο άνθρωπος εξελίσσεται και νιώθει καλά. Το καλύτερο δώρο δεν είναι υλικό. Το καλύτερο δώρο είναι αυτό που δεν μπορεί να αγοραστεί, αλλά μπορεί να εκφραστεί μέσα από την ύλη. Αυτά τα Χριστούγεννα θυμόμαστε την αξία της Υγείας, ως ένα από τα σημαντικότερα δώρα που θέλουμε να έχουμε τόσο εμείς, όσο και οι άνθρωποι γύρω μας. Η ψυχή μας ας είναι γεμάτη από Ελπίδα, Καλοσύνη, Γενναιοδωρία και Αγάπη.