Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα, το οποίο είναι αναμενόμενο να μας ωθεί στο να αξιολογήσουμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας, με στόχο μία πιο υγιή καρδιά. Η καρδιά άλλωστε είναι ο πιο σημαντικός μυς στο σώμα μας. Όμως, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, υπάρχουν κάποιες κακές συνήθειες τόσο βλαβερές που πραγματικά ραγίζουν την καρδιά μας.
Κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Είναι ζωτικής σημασίας να περιορίσετε την πρόσληψη λίπους, αλλά κυρίως κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Αν καταναλώνετε τροφές με πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνετε τη χοληστερόλη στο αίμα σας με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσετε καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφύγετε, είναι το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, η μαργαρίνη, τα επεξεργασμένα ψωμιά και σνακ καθώς επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Επεξεργασμένα κρέατα: Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους στα οποία προστίθενται άλατα, νιτρώδη ή άλλα συντηρητικά. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χειρότερα είδη κρεάτων για την καρδιά είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το λουκάνικο, το μπέικον, το σαλάμι, η μορταδέλα, η γαλοπούλα και γενικά τα αλλαντικά. Είναι πιθανό το πρόβλημα να προκαλείται όχι από το ίδιο το κρέας αλλά από τα υψηλά επίπεδα των συντηρητικών.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που με τη σειρά της προσθέτει περισσότερη πίεση στην καρδιά και αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Για να έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αλάτι στο τραπέζι και προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πολύ κατά το μαγείρεμα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από έξι γραμμάρια τη μέρα.
Ζάχαρη: Η ζάχαρη συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιοπάθειας ανεξαρτήτως της επίδρασης που έχει στο Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Αν και η επίδραση των σακχάρων στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων είναι σχετικά μικρή ωστόσο συστάσεις για ελάττωση των πρόσθετων σακχάρων της δίαιτας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αποφύγετε λοιπόν τα πρόσθετα σάκχαρα σε ποτά και γεύματα και αναζητήστε υγιή υποκατάστατα ζάχαρης.
Διαβάστε την ετικέτα στα τρόφιμα που αγοράζετε. Οφείλετε να βλέπετε στην ετικέτα των τροφίμων και των ποτών που αγοράζετε πόσες θερμίδες και πόσα λίπη περιέχουν, καθώς και το αλάτι και τη ζάχαρη. Ακολουθώντας αυτή την συμβουλή, μπορείτε να επιλέξετε καλύτερα για την καρδιά σας τρόφιμα.
Παχυσαρκία. Η σχέση μεταξύ της καρδιακής νόσου και της παχυσαρκίας είναι πολύπλευρη. Κατ’ αρχήν η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε διαρθρωτικές ή λειτουργικές αλλαγές στην ίδια την καρδιά. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης μειώνοντας έτσι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αλκοόλ. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά, περισσότερα από 2 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα για τους άντρες και πάνω από 1 ποτήρι αλκοόλ τη μέρα για τις γυναίκες είναι επιβλαβή. Ακόμα κι αν κανείς δεν έχει άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, η κατάχρηση του αλκοόλ από μόνη της έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τη καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση της αρτηρίας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβου του αίματος ή απόφραξη, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Στις συστάσεις όλων των επιστημονικών εταιρειών αναφέρεται η αναγκαιότητα της διακοπής του καπνίσματος, καθώς και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος. Μόλις σταματήσετε το κάπνισμα το σώμα αρχίζει να αυτοεπισκευάζεται. Μετά από ένα έτος, οι πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή μειώνονται στο μισό.
Καθιστική ζωή. Οι μύες καίνε λιγότερο και το αίμα ρέει με πιο αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής ζωής, επιτρέποντας έτσι στα λιπαρά οξέα να φράξουν πιο εύκολα την καρδιά. Η παρατεταμένη καθιστική εργασία έχει συνδεθεί με την υψηλή πίεση του αίματος και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, υπερδιπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες να νοσήσει η καρδιά μας.
Επίσης επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.
Ακόμη, νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κινδύνου που μπορεί να βάλει την καρδιά μας σε κίνδυνο και αυτός είναι η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει το νευρικό σύστημα που ελέγχει τον καρδιακό παλμό, την εκδήλωση της φλεγμονής και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Παράλληλα, τα άτομα με κατάθλιψη είναι συνήθως φανατικοί καπνιστές και ακολουθούν καθιστική ζωή. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν σημαντικά όπως είπαμε στον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Η καρδιά είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Αν αρχίσει να καταρρέει δεν θα σας δώσει ένδειξη ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να υποστείτε έμφραγμα μυοκαρδίου. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Να είστε εξοικειωμένοι με τις καλές τροφές και τις καλές συνήθειες και να αποφεύγετε τις κακές για να έχετε μια υγιή καρδιά. Προστατέψτε την καρδιά σας και αγαπήστε την γιατί αυτή είναι που σας κρατάει στη ζωή.