Η νόσος Buerger ή αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα (thromboangeitis obliterans) είναι μία φλεγμονώδης αγγειοπάθεια που προσβάλει τα μικρά περιφερικά αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) των κάτω και άνω άκρων.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται πάντοτε με το κάπνισμα και είναι πιο συχνή στους άνδρες <45 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστεί πιο σπάνια σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες.

Η νόσος Buerger είναι πιο συχνή στις μεσογειακές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Η φυσιοπαθολογία της νόσου δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη αλλά υπάρχει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα (συνήθως τσιγάρων αλλά και πούρων ή μαριχουάνας). Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στη Βόρειο Αμερική που έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των καπνιστών, παρατηρείται πολύ μεγάλη μείωση και στον αριθμό των ασθενών με τη νόσο Buerger. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα τσιγάρα με ατμό δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι βαθμό συσχετίζονται με τη νόσο αυτή.

Τα συμπτώματα λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης περιλαμβάνουν οξύ πόνο στα χέρια ή τα πόδια, άλγος ηρεμίας, έλκη στα δάκτυλα, αρχή νέκρωσης ιστών. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν φλεβικές θρομβώσεις που «μεταναστεύουν», υπερευαισθησία στο κρύο και φαινόμενο Raynaud.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή γάγγραινας και ακρωτηριασμού.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, σε συνδυασμό με μία απεικονιστική αγγειογραφία (κλασσική, αξονική ή μαγνητική) που δείχνει τη χαρακτηριστική απόφραξη των μικρών αγγείων. Σπάνια χρειάζεται βιοψία για να γίνει διάγνωση.

Η θεραπεία ξεκινάει με την άμεση διακοπή του καπνίσματος-ακόμα και του παθητικού. Οι ασθενείς με νόσο Buerger πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να σταματήσουν για πάντα το κάπνισμα που αποτελεί γι’ αυτούς πραγματικό δηλητήριο. Η νόσος μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά καπνίζοντας μόνο 1-2 τσιγάρα την ημέρα.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τους αναστολείς ασβεστίου, την πεντοξυφυλλίνη και τις προσταγλανδίνες.

Η χειρουργική παράκαμψη ή η ενδαγγειακή θεραπεία (μπαλονάκι) μπορεί ορισμένες φορές να κριθούν απαραίτητες-ανάλογα με την αρτηριακή βλάβη. Η οσφυική συμπαθεκτομή μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς.

Δυστυχώς μόνο το 50% των ασθενών με νόσο Buerger διακόπτει το κάπνισμα μακροχρονίως.

Από τους ασθενείς που ξαναρχίζουν, οι μισοί περίπου υφίστανται μερικούς ή ολικούς ακρωτηριασμούς των άκρων.