Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα μιλήσουμε για το πλάσμα που έχει γίνει αδικηθεί, κακοποιηθεί, αγωνιστεί, εργαστεί και έχει δώσει ζωή, είτε γεννώντας είτε φροντίζοντας και μεγαλώνοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά στον κόσμο. Είναι αυτή που είναι συνώνυμο της αγάπης, της φροντίδας, του έρωτα και της ζωής. Είναι η Γυναίκα.

Η σημερινή ημέρα για άλλους είναι ημέρα γιορτής και για άλλους μια ευκαιρία για αφύπνιση καθώς σύμφωνα με επίσημες πηγές της Eurostat, ΕΛ.ΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων:

-Στην Ελλάδα, μόνο το 6-8%των περιπτώσεων βιασμού καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Ενδεικτικά σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. το 2015 καταγγέλθηκαν μόνο 155 βιασμοί. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια δηλώνονται στις αρχές μόλις 200 βιασμοί το χρόνο, όταν στη Σουηδία -μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό- δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση. Κι όλα αυτά την ώρα που εκτιμάται πως οι βιασμοί στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 4.500 το χρόνο. Μήπως η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τον βιασμό σαν κάτι για το οποίο το θύμα οφείλει να ντρέπεται;Ένα είναι σίγουρο:Το 85% των θυμάτων είναι γένους θηλυκού.

Το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είναι γένους θηλυκού, αφού ο μέσος όρος στην Ε.Ε για τις γυναίκες είναι γύρω στο 30% και για τους άντρες μόλις 8%.

Οι γυναίκες κατέχουν τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ποσοστό 36,1% (με την Φιλανδία να έχει την πρωτιά ως Κράτος -μέλος με τις περισσότερες Ευρωβουλευτίνες -61,5%).

Γυναίκες και άντρες συνεχίζουν να αμείβονται ανόμοια, αφού ενώ στο Δημόσιο το χάσμα φαίνεται μικρό με ποσοστό 7% στον ιδιωτικό τομέα η διαφορά μισθού αγγίζει το 15%. Ο παγκόσμιος δείκτης του μισθολογικού χάσματος ανδρών -γυναικών εκτιμάται στο 24% σύμφωνα με την υπεύθυνη υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 170 χρόνια ακόμα για να επιτευχθεί η οικονομική ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα.

Ένα άλλο φαινόμενο που συναντάται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία ονομάζεται “missing women” με τον όρο αυτό να αναφέρεται στην προβληματική πληθυσμιακή αναλογία ανδρών -γυναικών .

Κατά τον Amartya Sen, Ινδό οικονομολόγο και φιλόσοφο, στον πληθυσμό ορισμένων χωρών παρατηρείται το φαινόμενο να «λείπει» μεγάλος αριθμός γυναικών. Αυτό δεν οφείλεται στην βιολογία όπως υποστηρίζουν μερικοί ερευνητές, αλλά σε κοινωνικά αίτια. Είναι η ανθρώπινη δράση και επιλογή που οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των κοριτσιών μετά την γέννησή τους. Ιδιαίτερα σε πατριαρχικές κοινωνίες, οι οικογένειες προσπαθούν να αποκτήσουν γιο με κάθε τρόπο και κακομεταχειρίζονται τις κόρες ή δεν τους καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες έτσι ώστε πολλές να πεθαίνουν. Αλλά και πριν την γέννηση υπάρχει δυσαναλογία, καθώς οι γονείς επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη αν το παιδί που κυοφορείται αναγνωριστεί μέσω του υπέρηχου ότι είναι κορίτσι. Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά για αγόρι σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Βέβαια, καθώς τα αίτια της δυσαναλογίας είναι κοινωνικά, αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή των κοινωνικών νορμών, η αναλογία ανδρών γυναικών μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό συνέβη στην Νότια Κορέα, όπου η αναλογία ήταν προβληματική, κυρίως στην δεκαετία του 1990, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί.

Όσον αφορά την Ψυχική Υγεία και ψυχοπαθολογία φαίνεται πως ο «πρωταθλητισμός» των γυναικών σε συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες δεν σχετίζεται μόνον με βιολογικούς παράγοντες όπως π.χ. ο ρόλος των ορμονών αλλά και πολιτισμικούς, κοινωνικούς και δομής προσωπικότητας. Διπλάσιο το ποσοστό των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες που θα βιώσουν σημάδια κατάθλιψης κάποια στιγμή στην ζωή τους, όπου εκτός από τον ρόλο των ορμονών μετά τον τοκετό (επιλόχειος κατάθλιψη) και κατά την κλιμακτήριο ή σε συνθήκες προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στην κατάθλιψη: είναι η εσωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων στις γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες καθώς και η επιφόρτιση των γυναικών με τη φροντίδα του σπιτιού παράλληλα με την επαγγελματική εργασία τους, τη χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες, τις ενοχές για τον χρόνο που περνούν μακριά από τα παιδιά τους λόγω της δουλειάς κλπ. Παρόμοια ποσοστά αφορούν και τις αγχώδεις διαταραχές και το μετατραυματικό στρες .

Ωστόσο, συντριπτική πρωτιά φαίνεται να κατέχουν οι γυναίκες στις διατροφικές διαταραχές με ποσοστό 95% των συνολικά ασθενών να είναι γυναίκες. Στις διατροφικές διαταραχές συμπεριλαμβάνεται η ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή πολυφαγία(στην συγκεκριμένη διαταραχή τα ποσοστά είναι περίπου ίδια και για τα δύο φύλα) ενώ ο κοινωνικός παράγοντας εδώ φαίνεται ξεκάθαρα με τα κυρίαρχα πρότυπα που υποδεικνύουν πώς «πρέπει» να είναι μια γυναίκα για να είναι ελκυστική, να έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση της με το φαγητό. Συνδέεται ωστόσο και με γονιδιακά χαρακτηριστικά ενώ σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών μιλάμε για τις νόσους με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας ακόμα και την χρήση ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ) ενώ παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, από την μη κερδοσκοπική οργάνωση στήριξης ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ΑΝΑΣΑ, στην Αμερική οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: Από το 35% των ατόμων που κάνουν δίαιτα σε «φυσιολογικά πλαίσια», το 25% αυτών οδηγείται σε εκδήλωση μετρίων ή σοβαρών διαταραχών ενώ το 45% των Αμερικανίδων γυναικών δηλώνει πως βρίσκεται σε μόνιμη δίαιτα ποσοστό διπλάσιο από τους Αμερικανούς άνδρες που κατακτούν σε αυτήν την πρακτική το 20%.

Στα θετικά: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (διάσημοι και μη) καθώς και επιστήμονες παίρνουν τον λόγο για να μιλήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα μικρά παιδιά σε θέματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων αλλά και ψυχικής ενδυνάμωσης των κοριτσιών με πρόσφατο παράδειγμα πασίγνωστη εταιρεία παιχνιδιών που με παγκόσμιο σύνθημα για τα κορίτσια : “You can be anything”εγκαινιάζουν την πρώτη Barbie role model στην Ελλάδα τιμώντας με αυτήν την κίνηση την διακεκριμένη νεαρή Ελληνίδα-ερευνήτρια της NASA, Ελένη Αντωνιάδου σχεδιάζοντας να εμπνεύσουν κάθε νέο κορίτσι να ονειρεύεται πως μπορεί να γίνει οτιδήποτε αυτό θέλει. Γιατί μπορεί. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες!