Εξαντλήθηκαν τα αντιϊκά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων, ενώ τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα είναι στην ημερησία διάταξη των οικογενειών με μικρά παιδιά… Σχολικές τάξεις αποδεκατισμένες από τους μαθητές… Καθημερινές ειδήσεις με τις οποίες μαθαίνουμε να ζούμε και να τις διαχειριζόμαστε, όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, με την βοήθεια των ειδικών. Τι επιπτώσεις έχουν όλα αυτά τα φάρμακα όμως στο στόμα, την κύρια και συχνότερα χρησιμοποιούμενη «είσοδο» του οργανισμού;
Τα κιτρινισμένα δόντια, είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο, στα παιδιά που είναι άρρωστα και παίρνουν συστηματικά κάποιου είδους φάρμακο. Προφανώς και τα δόντια δεν χαλάνε έτσι ξαφνικά και πόσο μάλλον όλα τα δόντια ταυτόχρονα. Η αιτιολόγηση αυτού του φαινομένου, είναι η επίπτωση των φαρμάκων αυτών στην ποσότητα-ροή του σάλιου καθώς και στο pΗ του σάλιου (5,5-6,5) και κατ’ επέκταση όλης της στοματικής κοιλότητας. Το σάλιο, είναι το λιπαντικό-ενυδατικό, το αντισηπτικό – αντιμικροβιακό , το επουλωτικό-αναπλαστικό του πολύπλοκου αυτού οργάνου, του στόματος δηλαδή. Η ποσότητα – ροή του σάλιου, και η ποιότητά του (προστατευτικά συστατικά όπως το φθόριο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, οι αντιμικροβιακοί παράγοντες), έχουν μεγάλη σημασία για την καλή λειτουργία του στόματος. Άρα, τα όποιου είδους φάρμακα, που λαμβάνονται συστηματικά, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρεμβαίνουν στον ρόλο-φρουρό του σάλιου και διαταράσσουν την καλή λειτουργία του στόματος. Τα κίτρινα-θαμπά δόντια δεν είναι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα της χρήσης των φαρμάκων. Μπορεί να παρατηρηθούν επίσης, καφέ-πράσινες κηλίδες στα δόντια, μυκητίαση στην γλώσσα και τα ούλα, ουλίτιδα (πρησμένα ούλα που ματώνουν) καθώς και διαβρώσεις στα δόντια (λευκωπές κηλίδες στην βάση των δοντιών με τα ούλα).
Τι κάνουμε για να προστατέψουμε το στόμα του παιδιού
Φροντίζουμε τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό μετά την λήψη του οποιουδήποτε σιροπιού ή εισπνεόμενου φαρμάκου. Μην παραλείπετε το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, ακόμα κι αν τα ίδια δεν είναι σε θέση να το πραγματοποιήσουν, οι γονείς πρέπει να το φροντίζουν έστω και μόνο με την οδοντόβουρτσα ή μία γάζα βρεγμένη σε νερό, ιδανικά σε διάλυμα με χαμομήλι και σόδα. Σε παιδιά που μπορούν να μασήσουν, χωρίς να καταπιούν αμέσως, η χρήση στοματικών προβιοτικών (μασώμενες ταμπλέτες) βοηθάει στην εξισορρόπηση του pΗ του σάλιου. Επίσης σημαντικό, για τα παιδιά που πλέον ξέρουν να φτύνουν και δεν καταπίνουν, είναι η καθημερινή χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος (μπουκώματα).
Όταν πλέον το παιδί έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να επιστρέψει στο σχολείο, είναι επιβεβλημένη η επίσκεψή του στο παιδοδοντίατρο. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η αφαίρεση των πρόσφατων δυσχρωμιών-κηλίδων, όπως και η αποκατάσταση των μικροφθορών –διαβρώσεων. Ο παιδοδοντίατρος επίσης, θα δώσει οδηγίες και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή για το σπίτι, ώστε να επανέλθει το στοματικό περιβάλλον στην φυσιολογική του κατάσταση και το παιδί να αποκτήσει το χαμόγελο που του αξίζει –υγιές και αστραφτερό!