Πλησιάζοντας το νέο έτος οι περισσότεροι τείνουν να θέτουν την λίστα των στόχων, στόχοι μικροί ή μεγάλοι, όλοι όμως με χαρά και ενθουσιασμό για να κινητοποιήσουν τον εαυτό τους να τους υλοποιήσει.
Σε αυτήν την δύσκολη και τόσο διαφορετική χρονιά που βιώσαμε φέτος, τίθεται το ερώτημα «Μπορώ να θέσω στόχους;». Μαζί με αυτό το ερώτημα ακολουθούν ερωτήσεις όπως: «Έχω τη δύναμη να βάλω στόχους;», «Μήπως σε τέτοια αβεβαιότητα είναι ντροπή να βάλω στόχους;». Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως αισθάνονται ενοχές αν σχεδιάζουν τι επιθυμούν ενώ η παγκόσμια υγεία βρίσκεται σε κρίση.
Η αλήθεια είναι πως τόσο οι γιορτές των Χριστουγέννων όσο και οι πρώτοι μήνες τους έτους, αποτελούν για τους περισσότερους μία ευκαιρία απολογισμού όλων αυτών που επιτεύχθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Αυτός ο χρόνος που πέρασε με την προσθήκη της παγκόσμιας πανδημίας, είναι σίγουρο πως ανέτρεψε τα σχέδια, τους στόχους και τα όνειρα πολλών ατόμων. Πλέον η ευελιξία και η ψυχική ανθεκτικότητα στην υλοποίηση των προσωπικών στόχων είναι μεγάλης βαρύτητας.
Χρειάστηκε να σταματήσουμε το πρόγραμμα μας, να μπούμε σε καραντίνα, να αλλάξουμε πολλές από τις συνήθειες μας, να χάσουμε πολλά, να αποκτήσουμε άλλα. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία οι προσωπικοί στόχοι του καθενός απέκτησαν και άλλοι διάσταση. Μέσα από τα γραφεία των θεραπευτών συνειδητοποιούμε πως φέτος τα New Year’s Resolutions θα πάρουν άλλη μορφή, με κύρια επίκεντρα την οικονομική ασφάλεια, την σωματική αλλά και ψυχική υγεία του καθενός. Υπάρχει βέβαια και εκείνη η μερίδα των ανθρώπων που αδυνατεί να σκεφτεί αισιόδοξα, ίσως και ρεαλιστικά και να βρει την δύναμη να θέσει στόχους. «Πώς μπορώ στην τόση αβεβαιότητα για το μέλλον εγώ να ονειρεύομαι;», μου απάντησε μία θεραπευόμενη.
«Ίσως είναι η στιγμή να βρεις έναν τρόπο που οι στόχοι της Νέας Χρονιάς που θα θέσεις δεν θα σε αγχώσουν, θα είναι πιο βραχυπρόθεσμοι και θα ανταποκρίνονται στις συνθήκες που βιώνουμε», ανταποκρίθηκα. Βέβαια, είναι απαραίτητο να μη ξεχνάμε πως μία χρόνια χωρίς στόχους μπορεί να είναι και αυτό οκ, αν μας βοηθάει σαν σκέψη. Άλλωστε, κάποιες φορές το να έχουμε ως στόχο να μην έχουμε στόχους ίσως να αποτελεί και έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να εστιάσουμε στο εδώ και τώρα.
Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) στους στόχους της Νέας Χρόνιάς θα παίξει μεγάλο ρόλο. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
– Εστίασε στο παρόν και φτιάξε αντί για εβδομαδιαίους στόχους, στόχους της μίας ώρας. ( τι είναι αυτό που θα ήθελα να κάνω ή να αισθανθώ για την επόμενη μία ώρα της ημέρας)
– Βρες ποια είναι αυτά που ελέγχεις στο εδώ και τώρα, τι ανήκει στον εσωτερικό σου έλεγχο και πως θα μπορούσες τους στόχους σου από εξωτερικούς, να τους μετακινήσεις σε εσωτερικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αντί να βάλεις για στόχο ένα ταξίδι ή κάτι που θέλεις να αγοράσεις, να βάλεις ως στόχο να ελέγξεις περισσότερο τον θυμό σου ή να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη. Οι στόχοι που προέρχονται από εμάς και βασίζονται σε εμάς μπορούν να υλοποιηθούν σε οποιαδήποτε συνθήκη, με ή χωρίς καραντίνα.
Αν είσαι από αυτούς που θέλουν, λοιπόν, οπωσδήποτε να βάλουν στόχους, καλό θα ήταν κάποιοι από αυτούς να περιλαμβάνουν μέσα και τις νέες συνήθειες και τα μέτρα.
Σκέψου για παράδειγμα: πως θα μπορούσα να προετοιμαστώ καλύτερα για μία νέα καραντίνα, ή πως μπορώ φέτος να γίνω πιο δημιουργικός εν μέσω πανδημίας;
Τέλος, πίσω από κάθε στόχο, κάθε στοίχημα με τον εαυτό μας , υπάρχει ένα κίνητρο. Στα κίνητρα που σε παρακινούν να δράσεις είναι σημαντικό να θέτεις προτεραιότητα εσένα. Σιγουρέψου πως κίνητρο είναι ο εαυτός σου και η καλύτερη εκδοχή του. Αν όχι, αναλογίσου πως θα ήταν μία χρονιά χωρίς στόχους, χωρίς απολογισμούς χωρίς δεσμεύσεις.
Καλή Χρονιά σε όλους!