Ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής τρόπος για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική, γνωστή ευρύτερα ως ρομποτική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική έρχεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις χειρουργικές επεμβάσεις υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνικής.

Λαπαροσκοπική χειρουργική με ρομποτικό σύστημα Da Vinci

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός του ενισχύει τις δυνατότητες του χειρουργού καθώς του εξασφαλίζει τρισδιάστατη οπτική, σταθερότητα εικόνας και μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου παρέχοντάς του έτσι τη δυνατότητα εξαιρετικά λεπτών χειρουργικών χειρισμών. Ο χειρουργός ελέγχει μικροσκοπικά εργαλεία με εντυπωσιακή ακρίβεια και ευελιξία και με αυτό τον τρόπο, χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ακόμη και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις με τη χρήση τριών έως πέντε μικρών τομών (10 χιλιοστά) στην κοιλιά. Αποφεύγοντας μεγάλες τομές ελαχιστοποιείται ο πόνος, η παραμονή στο νοσοκομείο και η περίοδο ανάρρωσης.

Για τις περισσότερες γυναίκες η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία προσφέρει πολυάριθμα οφέλη σε σχέση με τη λαπαροτομία όπως:

  1. Λιγότερο πόνο
  2. Ασφαλέστερα χειρουργεία με μικρότερη απώλεια αίματος
  3. Χαμηλότερη πιθανότητα λοίμωξης και μετεγχειρητικών επιπλοκών
  4. Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως μία διανυκτέρευση)
  5. Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία
  6. Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία προσφέρει επίσης οφέλη και λύσεις σε πεδία όπως:

  1. Παχυσαρκία: η ρομποτική χειρουργική κάνει τεχνικά εφικτή την πραγματοποίηση σύνθετων επεμβάσεων χωρίς μεγάλες τομές σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.
  2. Υπογονιμότητα: η ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων στη ρομποτική χειρουργική επιτρέπει επεμβάσεις κοντά σε σημαντικές δομές όπως το ενδομήτριο, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες χωρίς να απειλείται η ακεραιότητά τους. Παράλληλα, η συρραφή και η αποκατάσταση των δομών γίνεται με καλύτερη ανατομική σχέση, γεγονός που συμβάλλει στη διόρθωση προβλημάτων υπογονιμότητας.
  3. Ογκολογία: η σταθερότητα κινήσεων που προσφέρει η εργονομία των εργαλείων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διασφαλίζει την ασφάλεια του ογκολογικού αποτελέσματος. Με την ρομποτική χειρουργική μπορούν να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα κοινές γυναικολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

  • Δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας
  • Ινομυώματα
  • Γυναικολογικός καρκίνος
  • Ενδομητρίωση
  • Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Με την ρομποτική χειρουργική μπορούν να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων. Ο χειρουργός είναι αυτός που θα βρει μαζί σας την λύση που είναι η πιο κατάλληλη για εσάς.