Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική του προστάτη με τις νέες τεχνικές και την είσοδο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν την εξάχνωση δικαίως χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η εξάχνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε τον ταχύτατο χρόνο χειρουργείου με μικρή έως καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικά πολύ γρήγορη αποθεραπεία.

Τι σημαίνει «εξάχνωση»

Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μετάβαση ενός σώματος από τη στερεά στην αέρια κατάσταση και χρησιμοποιεί τη θερμότητα ως μέσο. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σήμερα από τους ουρολόγους για να εξαχνώσει τον προστατικό ιστό που στη περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας γίνεται δια μέσω της λεγόμενης πλασμαεξάχνωσης, ενώ στη περίπτωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται δια μέσω της φωτοεξάχνωσης με laser.

Η συχνουρία (κατά την ημέρα αλλά και τη νύχτα), η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη, η ανάγκη να τρέξουμε στη τουαλέτα και η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης είναι μερικά από τα συμπτώματα που είναι κοινά στις δύο κύριες παθήσεις του προστάτη, δηλαδή την καλοήθη υπερπλασία και τον κακοήθη όγκο του προστάτη. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και πάνω.

Η διουρηθρική με φυσιολογικό ορό πλασμαεξάχνωση είναι η πιο οικονομική μέθοδος, ιδανική ακόμη και για μεγάλους σε μέγεθος καλοήθεις προστάτες. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αναίμακτη και απαιτείται μόνο περιοχική αναισθησία. Οι σοβαρές επιπλοκές απουσιάζουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία. Ο ασθενής χρειάζεται συνήθως νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες, ενώ ο καθετήρας αφαιρείται μετά από 18-20 ώρες.

Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση (laser)

Πρόκειται για τον νέο επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με εντοπισμένο χαμηλού κινδύνου (μη επιθετικό) καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο 18 στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. Έτσι, πολλοί ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο μέσα στον προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, στην ουσία χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες για κάποιους από αυτούς, της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η εστιακή εξάχνωση με laser είναι μία μέθοδος, η οποία στηρίζεται στην απεικόνιση που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Λαμβάνονται με τη μαγνητική τομογραφία εικόνες του προστάτη, αλλά και της βλάβης (του όγκου), και κατόπιν οι εικόνες αυτές τοποθετούνται στον υπέρηχο που εκτελείται εκείνη τη στιγμή, ενώ με αισθητήρα καθοδηγείται ο γιατρός τρισδιάστατα απευθείας με την ίνα του λέιζερ στην ύποπτη εστία, με απόλυτη ακρίβεια μέσω του δέρματος, χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του προστάτη. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι συνήθεις επιπλοκές των άλλων μεθόδων.

Την τελευταία τετραετία με μηδαμινή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ο κ. Ν. Μερτζιώτης με την ομάδα του εκτελούν μια τροποποιημένη τεχνική εστιακής φωτοεξάχνωσης με λέιζερ, διεθνώς καταξιωμένη, στο Metropolitan General (το μόνο κέντρο στην Ελλάδα). Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής φεύγει από την κλινική ύστερα από λίγες ώρες.