Μία στις δέκα γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, μία μυστηριώδη ασθένεια, με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα άλλων γυναικολογικών παθήσεων.
Η ενδομητρίωση είναι χρόνια πάθηση, κατά την οποία ιστός όμοιος με αυτόν που καλύπτει σαν φόδρα το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται σε λάθος σημεία, όπως παραδείγματος χάριν στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Κάθε μήνα, το ενδομήτριο ανανεώνεται και το παλιό αποβάλλεται με το αίμα της περιόδου.
Τα βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι συνήθως έντονος πόνος τις ημέρες της περιόδου και κατά την ερωτική επαφή, αλλά και υπογονιμότητα.
Κατά μέσο όρο περνούν 7 έως 12 χρόνια πριν γίνει η διάγνωση της ενδομητρίωσης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ωμέγα-3 και προϊόντα ολικής άλεσης συνδέονται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης της ενδομητρίωσης ή μείωσης της έντασης των συμπτωμάτων. Στόχος είναι η διατροφή να συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών και τη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων, των ορμονών που «τρέφουν» την ενδομητρίωση.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
- Τρανς λίπαρα: μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τρανς λιπαρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει μία γυναίκα ενδομητρίωση. Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν κυρίως σε επεξεργασμένα, συσκευασμένα και τηγανιτά φαγητά και σε fast food.
- Κόκκινο κρέας: η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων, έχουν συνδεθεί με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης
- Ζάχαρη: μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης, που με τη σειρά της εμπλέκεται στην παραγωγή οιστρογόνων και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά τους. Η ζάχαρη εμποδίζει την παραγωγή προσταγλανδινών, που είναι αντιφλεγμονώδεις.
- Γλουτένη: μελέτη έδειξε σημαντική μείωση του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση στο 75% των γυναικών που αφαίρεσαν από τη διατροφή τους τη γλουτένη
- Τροφές που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις (όπως αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και κόκκινο κρέας)
Είναι καλό να καταναλώνετε:
Τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές, γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό είναι να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε:
- Φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής άλεσης)
- Σίδηρο (σπανάκι, μπρόκολο, σταφίδες, ξηροί καρποί, φασόλια, φακές)
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα, καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι τσία, λιναρόσπορος, λαχανάκια Βρυξελλών)
- Αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως σπανάκι, πορτοκάλια και τα μούρα, μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί)
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και είναι πολύ χρήσιμο να κρατάτε σημειώσεις για τις τροφές που βλέπετε ότι μειώνουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και εκείνες που σας πειράζουν όταν τις καταναλώνετε.
Η συμβολή ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ισορροπημένης υγιεινής διατροφής που να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και να περιέχει τρόφιμα που σας αρέσουν.