Τα εμβόλια σώζουν ζωές, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη δημόσια υγεία και έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση πολλών λοιμωδών νοσημάτων. Κάθε χρόνο σώζονται 5.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών και αποτρέπονται 750.000 μόνιμων αναπηριών λόγω των εμβολίων.

Από τις 12 Μαΐου δόθηκε έγκριση στις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών, με σκοπό την αποφυγή νέων lockdown και περιορισμών. Το υπάρχον εμβόλιο της Pfizer-BioNTech χορηγείται σε άτομα άνω των 16 ετών. O FDA στην Αμερική ενέκρινε το εμβόλιο για εφήβους 12-15 ετών και αμέσως το CDC αποφάσισε τη χορήγησή του στα παιδιά 12-15 ετών, με έναρξη εμβολιασμών από τις 17 Μαΐου στις ΗΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κράτη θα ακολουθήσουν αντίστοιχη τακτική για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της COVID-19. Ο Καναδάς έχει πάρει αυτή την απόφαση προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο (αρχές Μαΐου 2021) και η Αλγερία πολύ νωρίτερα (Απρίλιος 2021).

Για να πετύχει ο εμβολιασμός απαιτείται εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την αποφυγή παραπληροφόρησης και fake news. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει ανεπιφύλακτα τη χορήγηση αυτού του εμβολίου σε παιδιά 12-18 ετών. Φυσικά ο εμβολιασμός αυτός θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες (6 μηνών – 12 ετών), μετά την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών στις αρχές του 2022.

Οι ειδικοί σύμβουλοι του CDC κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα να εμβολιαστούν τα παιδιά για τρεις λόγους: α) Στα παιδιά η νόσος COVID-19 αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. β) Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν έναντι των ελάχιστων ήπιων παρενεργειών. γ) Στην αποδοχή του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς και στη δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς ανισότητες.

Πράγματι, όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η νόσος COVID-19 στα παιδιά 12-15 αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στις ΗΠΑ μέχρι και την 30ή Απριλίου περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά 12-17 ετών είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και υπολογίζεται ότι περισσότερα από 22 εκατομμύρια παιδιά 5-17 ετών έχουν μέχρι σήμερα μολυνθεί στις ΗΠΑ. Επιπλέον, καθώς ο εμβολιασμός των ενηλίκων προχωράει, τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούσαν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων. Αντίστοιχα οι νοσηλείες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έφτασαν στις 50 ανά 100.000 πληθυσμού (περίπου 13.000 μέχρι σήμερα), ξεπερνώντας κατά πολύ τις νοσηλείες από γρίπη για την ίδια ηλιακή ομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί και 127 θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. Επιπρόσθετα, η νόσος COVID-19 στα παιδιά προκάλεσε περισσότερες από 3.500 περιπτώσεις πολυσυστηματικού αυτοφλεγμονώδους συνδρόμου και 60%-70% από αυτές χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ και 1%-2% κατέληξε. Τέλος, η ηλικιακή αυτή ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου στην υπόλοιπη κοινότητα.

Με αυτά τα δεδομένα κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19 στα παιδιά 12-17 ετών, που θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έδειξαν 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου και το προφίλ ασφάλειας σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, μετά τις κλινικές δοκιμές με περισσότερους από 2.260 συμμετέχοντες, ήταν αντίστοιχο με των ενηλίκων. Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με τις παρενέργειες του εμβολίου των ενηλίκων, είναι παροδικές και διαρκούν 1-2 ημέρες. Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι το 97% των ιατρών θα ήθελε να εμβολιάσει παιδιά αυτής της ηλικίας και περισσότερο από το 50% των γονιών θα συναινούσαν στον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα διευκολύνει την ασφαλέστερη επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, που παρέμειναν για μήνες κλειστά με ανυπολόγιστο κοινωνικό και μαθησιακό κόστος, ιδιαίτερα για τους πιο αδύνατους μαθητές, ενώ το οικονομικό κόστος από το κλείσιμο των σχολείων στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 15 τρισ. δολάρια.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το όπλο του εμβολιασμού των παιδιών προστίθεται στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο εμβολιασμός σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα επιτρέψει την επιστροφή στις προ πανδημίας δραστηριότητες τόσο για τα παιδιά που έχουν πληγεί περισσότερο όσον αφορά το κοινωνικό κομμάτι όσο και για ολόκληρη την κοινωνία.

Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός ξεκίνησε ήδη, ελπίζουμε και στην Ευρώπη η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τα παιδιά εμβολιασμένα, αν και ο ΕΜΑ δρα πάντα με αργούς ρυθμούς. Συμπερασματικά, τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, ακίνδυνα και διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη δημόσια υγεία.