Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

O ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα». Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να προπίπτουν μέσα από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως, το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, τη συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), τη διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.
Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας.

Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά. Ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές, με θεραπεία που παρείχε ο… γείτονας!

Επίσης, κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. Άλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.

Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από τον μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αιμορροΐδες, όμως ελάχιστοι επισκέπτονται γιατρό φοβούμενοι την πιθανότητα χειρουργείου. Μια νέα μέθοδος χωρίς νυστέρι θεραπεύει το πρόβλημα μέσα σε μισή ώρα, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και μικρής διάρκειας και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Πρόκειται για τη μέθοδο ANGIODIN PROCTO που ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Χρησιμοποιείται ένας τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχος, μεγάλης ευαισθησίας, με τον οποίο εντοπίζονται οι τελικές απολήξεις των αιμορροΐδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του «ντόπλερ» (υπερήχου), ο χειρουργός την απολινώνει (περιδένει) και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα.

Η μεγάλη εξέλιξη του ANGIODIN PROCTO είναι ο ακριβής εντοπισμός της αρτηρίας δηλαδή το ακριβές βάθος που θα την βρούμε καθώς και το μέγεθος του αγγείου , έτσι ώστε να τo απολινώσουμε με ασφάλεια.

Επίσης το πρωκτοσκόπιο δεν έχει κωνικό σχήμα, όπως όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό και έτσι μας δίνει την δυνατότητα περισσότερων κινήσεων για να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια την αιμορροιδοπηξία δηλαδή την ανάταξη των αιμορροίδων στην σωστή ανατομική θέση, αυτό σε περίπτωση πρόπτωσης.

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξή τους στη σωστή ανατομική θέση με απορροφήσιμες ραφές (αιμορροϊδοπηξία).

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή με μία ώρα, και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μιας ημέρας».

Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αιμορροιδική απαγγείωση με υπέρηχο είχαν:

  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.
  • Γρήγορη ένταξη σε μια-δύο ημέρες.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν και παραμένουν πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.
Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα.