Το κολύμπι είναι εξαιρετική άσκηση για τις εγκύους που έχουν φυσιολογική κύηση και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε μία κύηση χωρίς προβλήματα, όταν τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας, το κολύμπι θεωρείται μία από τις ιδανικές μορφές άσκησης. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τις γυναίκες που έμειναν έγκυοι με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κάθε εγκυμονούσα είναι διαφορετική περίπτωση συνεπώς θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον μαιευτήρα που σας παρακολουθεί.

Σεβόμενη τις αλλαγές στον οργανισμό της και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια της ίδιας και του μωρού της, μία έγκυος πρέπει να έχει τα ακόλουθα υπόψιν:

1. Κολυμπήστε σε ασφαλή περιοχή

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραλίας, όπως εάν η θάλασσα βαθαίνει απότομα και εάν υπάρχουν ρεύματα που θα μπορούσαν να σας παρασύρουν. Μην απομακρύνεστε από την ακτή, ώστε αν χρειαστεί, να μπορείτε να βγείτε έξω εύκολα.

2. Μην κολυμπάτε μόνη

Μην κολυμπάτε μόνη είτε στη θάλασσα είτε σε πισίνα. Εφόσον υπάρχει ναυαγοσώστης, να είστε κοντά του/της ώστε εάν παραστεί ανάγκη, να μπορεί να επέμβει. Σε διαφορετική περίπτωση πάντα να έχετε παρέα την ώρα που κολυμπάτε.

3. Θυμηθείτε ότι μπορεί να κουραστείτε πιο γρήγορα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να κουραστείτε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως όταν κολυμπάτε. Μην το παρακάνετε λοιπόν. Καλό θα ήταν να μην κολυμπάτε πάνω από 30 λεπτά κάθε φορά.

4. Μην μπείτε στο νερό εάν δεν αισθάνεστε καλά

Θα πρέπει να μην κολυμπήσετε εάν παραδείγματος χάριν νιώθετε ναυτία, εάν ζεσταίνεστε πάρα πολύ, εάν νιώσετε ότι αναπνέετε πιο δύσκολα από το συνηθισμένο.

5. Βεβαιωθείτε ότι η θάλασσα ή η πισίνα είναι καθαρή

Είναι πολύ σημαντικό, πριν μπείτε στο νερό να έχετε μάθει εάν η παραλία ή η πισίνα που επιλέξατε είναι καθαρή, ώστε να μην κινδυνεύσετε από βακτήρια και μύκητες. Το χλώριο στις πισίνες δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη.

6. Αποφύγετε τον καυτό ήλιο

Φροντίστε να κολυμπάτε ώρες που ο ήλιος δεν καίει πολύ, δηλαδή πριν από τις 10 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα. Επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από την επιφάνεια του νερού, ακόμα και η ομπρέλα δεν αποτελεί ασφαλή προστασία. Καλύτερα είναι να προτιμήσετε τη σκιά από μία μεγάλη τέντα, παρά την ομπρέλα σας δίπλα στο νερό.

7. Πίνετε πολύ νερό

Ακόμα κι όταν δεν νιώθετε ότι διψάτε, είναι πιθανό να αφυδατωθείτε όταν κολυμπάτε, καθώς η δροσιά του νερού μπορεί να σας ξεγελάσει. Πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε αλκοολούχα ποτά ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που προκαλούν αφυδάτωση.

8. Αποφύγετε τα παγωμένα νερά

Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό ή να κρυολογήσετε.

9. Προφυλαχθείτε από πτώσεις

Είτε κολυμπάτε σε πισίνα είτε στη θάλασσα, θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία τις πτώσεις. Ο χώρος γύρω από την πισίνα συχνά γλιστράει, ενώ κάποιες φορές η πρόσβαση στη θάλασσα δεν είναι ομαλή (πχ όταν υπάρχουν βράχια)

Η καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Η άσκηση δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σε μία φυσιολογική κύηση. Όσο πιο δραστήρια και σε καλύτερη φυσική κατάσταση είναι η έγκυος, τόσο πιο πιθανό είναι να προσαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα στις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη στο σώμα της, να είναι καλός ο τοκετός, αλλά και να επανέλθει στον σωματότυπο που είχε πριν μείνει έγκυος.

Το κολύμπι είναι άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, δεν επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις και η έγκυος νιώθει λιγότερο την πίεση από το επιπλέον βάρος που έχει, ειδικά από το μέσον της εγκυμοσύνης και μετά.

Το κολύμπι και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, βοηθούν να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.