Μια ανάσα πριν το καλοκαίρι και στην εκπνοή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, η ιδέα των καλοκαιρινών διακοπών τρυπώνει στο μυαλό μας. Τι σημαίνει όμως αυτό για το δέρμα μας και τη φροντίδα του; Ακολουθούν οι απαντήσεις στις κυριότερες απορίες μας.

Ο κορωνοϊός μπορεί να έφερε την πλήρη ανατροπή στη ζωή μας και η καραντίνα να άλλαξε κάθε μας συνήθεια, μερικά πράγματα όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε φέτος παρά τις ανατροπές. Το καλοκαίρι πλησιάζει και αυτό σημαίνει ότι ήρθε η εποχή που πρέπει να δώσουμε έμφαση στη φροντίδα του δέρματός μας ούτως ώστε η έκθεσή μας στον ήλιο να γίνει με ασφάλεια. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε όλοι, αλλά και ποιοι πρέπει να προσέξουν ακόμη περισσότερο.

Τι ρόλο παίζει ο φωτότυπος όσον αφορά τον κίνδυνο για το δέρμα;
Ο φωτότυπος περιγράφει τον τύπο του δέρματός μας ανάλογα με την αντοχή του στον ήλιο. Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι:

  • Φωτότυπος I Ανοιχτόχρωμα δέρματα με κόκκινα μαλλιά και φακίδες. Αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον ήλιο, στην ανάπτυξη φωτοδερματίτιδας και με υψηλό κίνδυνο μελανώματος. Οι φωτότυποι αυτοί στερούνται της προστατευτικής δράσης της μελανίνης και χρειάζονται αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).
  • Φωτότυπος II Ανοιχτόχρωμα δέρματα με ανοιχτόχρωμα μάτια, ξανθά μαλλιά που καίγονται πάντα. Αυτή η ομάδα ανθρώπων έχει υψηλό κίνδυνο μελανώματος. Απαιτείται εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).
  • Φωτότυπος III Μετρίως σκούρα δέρματα που μπορεί να πάθουν έγκαυμα ή να μαυρίσουν στον ήλιο. Συνιστάται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).
  • Φωτότυπος IV Σκούρα δέρματα που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται. Ο κίνδυνος για δερματικές βλάβες και ανάπτυξη καρκίνου εξακολουθεί να υπάρχει. Συνιστάται αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30.
  • Φωτότυπος V Πιο σκούρα δέρματα, μαυρίζουν εύκολα, χωρίς να ανησυχούν για εγκαύματα. Συνιστάται αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30.
  • Φωτότυπος VΙ Πολύ σκούρα δέρματα, δεν καίγονται ποτέ, χωρίς φακίδες. Συνιστάται αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF30.

Θα πρέπει να εξεταστούμε από δερματολόγο αυτή την εποχή αν έχουμε πολλές ελιές;
Η εξέταση των σπίλων δεν έχει εποχή. Η παρακολούθηση αλλά και η καταγραφή πιθανών αλλαγών τους αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρόληψης για έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνους, αυτόν του μελανώματος. Πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μία με δύο φορές τον χρόνο ειδικά σε άτομα που παρουσιάζουν πολλούς σπίλους. Ο δερματολόγος είναι αυτός που κρίνει αν ο σπίλος είναι ύποπτος, αν πρέπει να αφαιρεθεί και αν πρέπει να γίνει ιστολογική εξέταση.

Να κάνουμε τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ για να προετοιμάσουμε καλύτερα το δέρμα μας;
Η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρία έχει συστήσει να αποφεύγεται η χρήση του σολάριουμ λόγων των διαπιστωμένων κινδύνων από το τεχνητό μαύρισμα. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία έχει προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος αλλά και εγκαυμάτων. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία προκαλούνται βλάβες στα κύτταρα του δέρματος και αυξάνουμε τις πιθανότητες για καρκίνο αλλά και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο αντηλιακό;
Πλέον στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αντηλιακών που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Ανοιχτότεροι τύποι δέρματος, όπως και τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερους δείκτες προστασίας. Υπάρχουν αντηλιακά κατάλληλα γι’ αυτούς που έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα (π.χ. ατοπική δερματίτιδα, πρόσωπο με ακμή). Υψηλότερο δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όσοι εργάζονται σε ανοιχτό περιβάλλον, όπως και οι αθλούμενοι σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι υφές των αντηλιακών.

Τι πρέπει να ελέγχουμε όταν επιλέγουμε αντηλιακό για το πρόσωπο, το σώμα, αλλά και για το παιδί;
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός αντηλιακού είναι ο δείκτης προστασίας. Το δεύτερο είναι η υφή του προϊόντος – ειδικά στο πρόσωπο να προσέξουμε να είναι μη φαγεσωρογόνο. Την υφή του αντηλιακού την επιλέγουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας. Τα ξηρά δέρματα χρειάζονται πιο πλούσια σε υφή αντηλιακά (κρέμες, γαλακτώματα). Τα μεικτά-λιπαρά δέρματα χρειάζονται ελαφρύτερες υφές (fluid, gel, spray). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και να μη χρησιμοποιούμε ποτέ ανοιγμένο αντηλιακό από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για τη φροντίδα του δέρματος αυτή την εποχή;
Αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τα προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας. Στη συνέχεια φροντίζουμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωί – βράδυ ώστε να μην επιβαρύνουμε την επιδερμίδα μας και βέβαια να αφαιρούμε το μακιγιάζ. Έπειτα, σημαντικός κανόνας για τη φροντίδα του δέρματός μας είναι η ενυδάτωσή του. Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα πρωί – βράδυ. Και τέλος, προστασία από τον ήλιο. Ανεξάρτητα από την εποχή, η εφαρμογή του αντηλιακού είναι απαραίτητη ως πρόληψη από τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Είναι διαφορετικά όσα πρέπει να προσέχουμε στην πόλη σε σύγκριση με την εξοχή και την παραλία;
Όταν βρισκόμαστε στην παραλία η ανανέωση του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Εκεί δεν ισχύει η ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες που συστήνουμε στην πόλη. Κάθε φορά που μπαίνουμε στη θάλασσα ή όταν σκουπιζόμαστε με την πετσέτα μας ή στην περίπτωση που ιδρώνουμε συχνά, η προστασία μας ελαττώνεται. Συστήνεται, λοιπόν, συχνότερη ανανέωση του αντηλιακού, όπως και η χρήση καπέλου.

Υπάρχουν φάρμακα η λήψη των οποίων μπορεί να έχει ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη φωτοτοξικότητα;
Η φωτοτοξικότητα είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια πολλών φαρμάκων. Τοπικά θεραπευτικά δερματολογικά σκευάσματα, αντιβιώσεις όπως οι τετρακυκλίνες, η λήψη ισοτρετινοΐνης και τα αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, όπως και φάρμακα άλλων ειδικοτήτων. Συστήνεται ο ασθενής έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό του να ακολουθεί τις οδηγίες προφύλαξης.