Η χορτοφαγία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερα συχνή διατροφική επιλογή, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα επιλέγουν να μην περιλαμβάνουν κρέας στην διατροφή τους. Οι λόγοι υιοθέτησης μιας χορτοφαγικής δίαιτας ποικίλουν από ηθικούς μέχρι εκείνους που σχετίζονται με διάφορες παραμέτρους της υγείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται πώς τα πλεονεκτήματά της στον ανθρώπινο οργανισμό-όταν εφαρμόζεται σωστά- είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Ας ρίξουμε όμως αρχικά μια ματιά στα διάφορα είδη χορτοφαγίας.
- Γαλακτο-χορτοφαγία. Απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών, θαλασσινών και αυγών, ενώ επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία. Απαγορεύεται το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο συνηθισμένη κατηγορία χορτοφάγων στον δυτικό κόσμο.
- Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφαγία. Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ενδεχομένως θαλασσινών, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος (κόκκινο και πουλερικά).
- Αυστηρή χορτοφαγία. Οι γνωστοί και ως vegans δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, η ζελατίνη κλπ).
Μία χορτοφαγική διατροφή:
- Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
- Περιλαμβάνει όσπρια και ξηρούς καρπούς
- Είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Περιέχει σημαντικές δόσεις αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών
Η εφαρμογή μιας χορτοφαγικής δίαιτας έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, κυρίως όσον αφορά στην πρόληψη χρονίων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ωστόσο, για να είναι ασφαλής και για να μπορέσουμε κατά συνέπεια να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη πάνω στην εξατομικευμένες ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Και θα πρέπει φυσικά, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό και τον διαιτολόγο, να διερευνάται η ανάγκη συμπλήρωσης σε βασικά θρεπτικά συστατικά στα οποία μπορεί να εμφανιστεί έλλειψη (πχ, σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Β12), όπου και όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.
Η Κωσταλένια Καλλιανιώτη είναι κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος