Ένα όμορφο χαμόγελο αντανακλά δύναμη, αυτοπεποίθηση και είναι σύμβολο γοητείας.

Πολλοί είναι εκείνοι που ντρέπονται ή διστάζουν να χαμογελάσουν επειδή τα δόντια τους είναι στραβά. Η σύγχρονη ορθοδοντική προσφέρει γρήγορες, ελάχιστα επεμβατικές και ανώδυνες θεραπείες με στόχο να αποκτήσετε το χαμόγελο των ονείρων σας.

Η ορθοδοντική δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά για όλες τις ηλικίες. Η απόφαση να βελτιώσει το χαμόγελο του ένας ενήλικας γίνεται πλέον πιο εύκολη χάρη στις αόρατες τεχνικές ορθοδοντικής, χωρίς σιδεράκια που φαίνονται.

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε:

Οδοντίατρος ή Ορθοδοντικός; Ποια η διαφορά;
Ο Ορθοδοντικός είναι ο Οδοντίατρος, ο οποίος μετά την απόκτηση του πτυχίου της Οδοντιατρικής, έχει εξειδικευθεί 3 επιπλέον χρόνια στην επιστήμη της Ορθοδοντικής. Ο Ορθοδοντικός ασχολείται με τη πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία ανωμαλιών του στόματος και των γνάθων.

Αν έχετε στραβά, συνωστισμένα ή πεταχτά δόντια, αν έχετε κενά στα δόντια σας ή γνάθους που δεν συγκλίνουν αρμονικά μεταξύ τους ή προεξέχουν, ο πλέον εξειδικευμένος γιατρός για την αποκατάσταση του προβλήματός σας είναι ο Ειδικός Ορθοδοντικός.

Γιατί να ισιώσω τα δόντια μου;
Τα όμορφα και ίσια δόντια μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την εμφάνισή σας. Ένα ελκυστικό χαμόγελο συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας σας. Τα πλεονεκτήματα όμως της ορθοδοντικής θεραπείας δεν μένουν μόνο στην αισθητική βελτίωση του χαμόγελου και του προσώπου. Πολύ σημαντικά είναι και τα λειτουργικά οφέλη που προκύπτουν. Η μάσηση, η ομιλία και η αναπνοή βελτιώνονται. Τα δόντια καθαρίζονται πιο εύκολα και η στοματική υγιεινή διευκολύνεται σημαντικά.

Τα στραβά δόντια, ευνοούν την κατακράτηση τροφών και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Επίσης η κακή σύγκλιση των γνάθων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη μάσηση, ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, ενώ αρκετά συχνά επηρεάζεται και η ομιλία.

Σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να επισκέπτονται για πρώτη φορά τον ορθοδοντικό;
Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνίσταται να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορεί να μην έχουν αλλάξει όλα τα παιδικά τους δόντια, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Είναι σημαντικό ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος να γίνεται νωρίς.

Σε αυτήν την ηλικία ο ορθοδοντικός ανιχνεύει έγκαιρα προβλήματα που αφορούν την ανατολή των δοντιών αλλά και ανωμαλίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των γνάθων και συνεπώς με την ομαλή ανάπτυξη του προσώπου του παιδιού. Η ορθοδοντική παρέμβαση, είναι εύκολη για το παιδί και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στα μικρά παιδιά τα οστά των γνάθων είναι εύπλαστα και ανταποκρίνονται πιο εύκολα στην θεραπεία. Το πρόβλημα διορθώνεται έγκαιρα και δεν προλαβαίνει να εξελιχθεί περισσότερο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι τα μικρά παιδιά αναπτύσσονται. Ο ορθοδοντικός έχει την δυνατότητα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα να καθοδηγήσει την ανάπτυξη προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να διαμορφωθεί αρμονικά το πρόσωπο του παιδιού.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ισιώσω τα δόντια μου;
Είτε είστε 60 ή 10 ετών ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσετε ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο. Πλέον ολοένα και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν να ισιώσουν τα δόντια τους. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν νέες τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής.
Πέρα από τα κλασσικά σιδεράκια, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από νέα μικροσκοπικά σιδεράκια, αόρατους διαφανείς νάρθηκες, αόρατα σιδεράκια που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Όλες αυτές οι σύγχρονες επιλογές προσελκύουν πλέον και τους ενήλικες.

Η θεραπεία με σιδεράκια είναι επίπονη;
Τα σιδεράκια τοποθετούνται στα δόντια με μια πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία. Για τη συγκόλλησή τους χρησιμοποιείται ειδική κόλλα, η οποία αφαιρείται με εύκολο τρόπο, χωρίς να αφήνει σημάδια στα δόντια. Οι δυνάμεις που ασκούνται κατά την θεραπεία είναι ήπιες. Συχνά παρουσιάζεται μια ελαφριά πίεση τις πρώτες 2 έως 3 μέρες μετά την τοποθέτηση, καθώς τα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται. Σταδιακά όμως η ενόχληση υποχωρεί.

Υπάρχουν σιδεράκια που δεν φαίνονται;
Για όσους επιθυμούν η θεραπεία τους να είναι “κρυφή” υπάρχουν τα αόρατα σιδεράκια, που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και διαφανείς νάρθηκες. Πρόκειται για δύο σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων με τρόπο αόρατο.

Τι είναι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες;
Πρόκειται για μια αόρατη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί, διαφανείς και αφαιρούμενοι νάρθηκες. Αποτελεί ιδανική επιλογή ιδιαίτερα για ενήλικες. Οι διαφανείς αυτές μεμβράνες ασκούν πιέσεις και ισιώνουν τα δόντια σταδιακά χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια. Η εξέλιξη στον τομέα της τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέπει πλέον τη θεραπεία σύνθετων προβλημάτων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα θεαματικά.

Πόσο καιρό πρέπει να φορέσω σιδεράκια;
Η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος. Η θεραπεία με σιδεράκια διαρκεί από 8 μήνες για ένα απλό πρόβλημα έως 2 χρόνια για πιο σύνθετα περιστατικά. Στο τέλος της θεραπείας, είναι σημαντική η διατήρηση του αποτελέσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται;
Οι επισκέψεις συνήθως γίνονται ανά 4 με 6 εβδομάδες.
Σε κάθε επίσκεψη ο ορθοδοντικός ελέγχει την εξέλιξη τις θεραπείας και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς.

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας;
Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος, τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και από το είδος της τεχνικής και των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Συνεπώς χρειάζεται εξατομικευμένη μελέτη κάθε περιστατικού για τον ακριβή καθορισμό του κόστους της θεραπείας. Σίγουρα όμως πρόκειται για μια επένδυση στην ομορφιά και στην υγεία σας με μακροχρόνια οφέλη.

Μπορώ να επισκεφτώ τον ορθοδοντικό τώρα στην εποχή του κορωνοϊού; Είναι ασφαλές;
Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Οδοντίατροι λειτουργούν με ραντεβού, με αυστηρά πρωτόκολλα απολύμανσης και αποστείρωσης για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας. Οπότε μπορείτε να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας και να νιώθετε ασφαλείς.

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την περίοδο της αποχής από κοινωνικές συναναστροφές, να ισιώσουν τα δόντια τους και να ομορφύνουν το χαμόγελο τους «κάτω από τις μάσκες».