Διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι η πλήρης αποχή ή ο σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής και ποτών για κάποιες ώρες της ημέρας ή και για ημέρες. Βάσει αυτής υπάρχει εναλλαγή χρονικών περιόδων όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο τι μπορείτε να φάτε και να πιειτε και χρονικών περιόδων νηστείας όπου μπορεί να μην επιτρέπεται καμία τροφή ή ποτό ή να επιτρέπεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.
Το πλάνο 5-2
Η πρώτη διαλειμματική νηστεία ήταν η δίαιτα 5-2, κατά την οποία 2 μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα κάνουμε νηστεία κατά την οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το 25% της ημερήσιας ενεργειακής ανάγκης από τη διαιτητική πρόσληψη. Δηλαδή αν ο οργανισμός μας χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα, δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τις 500. Τις άλλες 5 ημέρες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη θερμιδική πρόσληψη. Υπάρχει και μια πιο ακραία εκδοχή αυτής της δίαιτας όπου οι 2 ημέρες της νηστείας συνίστανται σε πλήρη αποχή από φαγητό.
Το πλάνο 16-8
Είναι η πιο πρόσφατη εκδοχή της παραπάνω μορφής διαλειμματικής νηστείας, κατά την οποία τις 16 ώρες της ημέρας πρέπει να γίνεται πλήρης νηστεία από τροφές και επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμιδικό περιεχόμενο όπως ανθρακούχο νερό, καφές και αφεψήματα. Όσο για τις 8 ώρες της ημέρας μπορούμε να τρώμε και να πίνουμε ό,τι θέλουμε.
Είναι καλύτερη από άλλες δίαιτες για να χάσουμε κιλά;
Όπως και όλες οι δίαιτες, έτσι και η διαλειμματική νηστεία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς υπάρχει θερμιδικός περιορισμός. Και ενώ πάντα αναφέρουν στα σχετικά προγράμματα ότι στις περιόδους ή στις ώρες μη νηστείας, μπορούμε να τρώμε ότι και όσο θέλουμε πάντα υπάρχει και η υποσημείωση ότι πρέπει να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Επίσης οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας λένε ότι βοηθάει σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους, τη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της γλυκόζης (σάκχαρο) και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Κάτι που ουσιαστικά κάνει σχεδόν κάθε δίαιτα που μειώνει το σωματικό βάρος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, που «δεν υπάρχουν περιορισμοί» στο πόσο και τι θα φάμε τις ώρες ή ημέρες που δεν κάνουμε νηστεία, μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες καταχρήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές πεπτικές διαταραχές. Φανταστείτε να είστε νηστικοί 24 ώρες και μετά να τρώτε ένα ταψί φαγητό… Και πόσο μάλλον αν ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο εφαρμοστεί για αρκετές εβδομάδες.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάνουμε ένα είδος διαλειμματικής ή διαλείπουσας νηστείας, καθώς όλοι μας κοιμόμαστε 6-8 ώρες την ημέρα. Εξ’ ου και ο αγγλικός όρος breakfast για το πρωινό γεύμα βγαίνει από τις λέξεις break και fast να σπάμε δηλαδή τη νηστεία που κάνει ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, που είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να ξεκουραστεί και το πεπτικό μας σύστημα.