Αποτοξίνωση: Μια λέξη χιλιοειπωμένη και παρεξηγημένη. Πολλές φορές μας παραπέμπει άμεσα σε αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε στο άκουσμά της.Αποτελεί κοινό κώδικα επικοινωνίας.

Συνδέεται πράγματι με τη δίαιτα και τη γρήγορη απώλεια βάρους, με το να «ξεφορτωθώ τα περιττά κιλά των εορτών αλλά και της καραντίνας». Πολύ αμφιλεγόμενη ωστόσο για την επιστημονική της εγκυρότητα.

Η μεγάλη διαμάχη μεταξύ της «βιομηχανίας της Δίαιτας», που μοναδικό σκοπό έχει το γρήγορο κέρδος σε βάρος της δημόσιας υγείας χωρίς κανένα περιορισμό και της Επιστήμης της Διατροφής που παλεύει για την πρόληψη και θεραπεία μέσω της ορθής εκπαίδευσης του κόσμου. Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μάλλον πολύ τοξικό και χωρίς υποδομές για να εφαρμόσουμε τη στοιχειώδη Μεσογειακή μας διατροφή!

Τα ποσοστά του Ελληνικού πληθυσμού με χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε αποτοξίνωση από την παραπληροφόρηση για να κερδίσουμε στη δημόσια υγεία.

Παραδέχομαι την εγκεφαλική διάσταση του όρου «DETOX» για να μπορώ να κάνω κάποια νέα αρχή στη διατροφή μου και δε δέχομαι τη δαιμονοποίηση καμίας λέξης. Οι πράξεις μας άλλωστε δίνουν το σωστό χρώμα και την ουσία στις λέξεις.

Εκπαιδεύοντας σωστά!
Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση, αποβολή των βλαπτικών ουσιών και την επιδιόρθωση πολλών μηχανισμών του σώματος. Ως εκ τούτου αφορά ολόκληρη την φυσιολογία μας και γίνεται συνεχώς, καθόλη τη βιολογική μας πορεία.
Οι «τοξίνες-μόρια» προέρχονται από το περιβάλλον, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, τη χρήση φαρμάκων, συμπληρωμάτων, τη διατροφή και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, το στρες και τη δράση βακτηρίων και ιών. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν ωκεανό από τοξίνες, μικρόβια τα οποία επιβαρύνουν το σώμα και το μυαλό μας. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καινούργιες έννοιες όπως: ανανέωση, επαναρύθμιση της φυσιολογίας, αναδόμηση, αναγέννηση κλπ.

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο της αποτοξίνωσης μέσα από 5 βασικούς μύθους

ΜΥΘΟΣ 1: To σώμα αποβάλλει από μόνο του τις τοξίνες άρα ποιος είναι ο λόγος για να κάνω αποτοξίνωση;

Η χρόνια έκθεση, σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον οδηγεί συχνά σε βλάβη των οργάνων, αδυναμία αποβολής ουσιών και συσσώρευσή τους στο αίμα και στους ιστούς. Τότε μακροπρόθεσμα το σώμα νοσεί με συχνά σημάδια που υποδηλώνουν την υπερβολική συγκέντρωση τοξινών στο σώμα και επιβάρυνση της φυσιολογίας όπως : κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πόνος στις αρθρώσεις, φούσκωμα και τυμπανισμός εντέρου και ημικρανίες. Το σώμα μας έχει φυσικούς μηχανισμούς αποβολής των τοξινών μέσω των απεκκριτικών του οργάνων ( πνεύμονες,έντερο, συκώτι, δέρμα, νεφροί). Ωστόσο δέχεται μια συνεχόμενη επίθεση από το περιβάλλον, τις τροφές ακόμα από το στρες. Αυτοί οι παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική διαδικασία και δυσκολεύουν τη φυσιολογία του. Η αποτοξινωτική φυσική διαδικασία ενισχύει τις σωματικές άμυνες που ισορροπούν τον οργανισμό.Σε περιπτώσεις ενίσχυσής της ευεργετεί το σώμα!

ΜΥΘΟΣ 2: Θα πεινάω συνέχεια και δεν κάνει καλό στη υγεία μου

Ισχύει αν δε γίνει σωστά. Η διαδικασία του καθαρισμού και της αποτοξίνωσης ενδέχεται να μας πεινάσει μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα διαχείρισης είναι αντίθετο με τη προσωπική μας μεταβολική ταυτότητα. Στην πραγματικότητα, αν δεν καταναλώνουμε το σωστό φορτίο και ποιότητα θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο μεταβολισμός μας μπορεί πράγματι να επιβραδυνθεί με αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο: «αντί να χάσω βάρος θα κερδίσω λίπος και νερό». Τι προτείνουμε με λίγα λόγια; Αυτό που χρειάζεται είναι να τροφοδοτείτε το σώμα μας με ποιοτικές τροφές και όχι να το εξαντλήσουμε –αφυδατώσουμε με στερητικά σχήματα δίαιτας. Τα προιόντα οργανικής προέλευσης, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι φυτοφάρμακα που ευεργετούν το σώμα. Οι σωστοί συνδυασμοί φυσικών τροφών και βοτάνων και οι τεχνικές αποφόρτισης από το στρες είναι θεραπεία για ένα εξαντλημένο σώμα.

ΜΥΘΟΣ 3: Η διαδικασία της αποτοξίνωσης θα διαταράξει την καθημερινότητά μου

Εάν το σώμα σας είναι υπερφορτωμένο με υπερβολικές θερμίδες χαμηλή κινητικότητα, ναι είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα αλλά αυτό που θα αντιμετωπίσετε ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο. Προετοιμαστείτε για την κάθαρση ως έναρξη μιας νέας περιόδου και μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, δε θα σας κάνει να νιώσετε εξάντληση και αδυναμία. Αντίθετα σας τονώνει, σας γεμίζει ενέργεια και ευεξία σε συνδυασμό με στοχευμένη φυσική δραστηριότητα.

ΜΥΘΟΣ 4: Τα προγράμματα αποτοξίνωσης απευθύνονται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος μόνο
Στόχος των προγραμμάτων αποτοξίνωσης είναι να μειώσουν το ποσό των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί από λανθασμένες πρακτικές (υπερβολική ζάχαρη ,συντηριτικά,κορεσμένο ζωικό λίπος,φάρμακα,αλκοόλ ,νικοτίνη) στο σώμα σας και να ενισχύσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Έτσι τα όργανα αποτοξίνωσης λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα. Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι χρήσιμη για όλους. Η καλή λειτουργία του οργανισμού, θα οδηγήσει στην απώλεια των περιττών υγρών(κατακράτηση), την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος.Ένας ειδικός επιστήμονας κλινικός διαιτολόγος που έχει πλήρη γνώση της φυσιολογίας του σώματος μπορεί να σχεδιάσει εξατομικευμένα με βάση πάντα τον κατάλληλο κλινικό έλεγχο.Σε περίπτωση κλινικού περιστατικού πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

ΜΥΘΟΣ 5: Αποτοξίνωση σημαίνει κατανάλωση χυμών
Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που περιέχονται στα φρούτα και κυρίως στα λαχανικά, είναι ιδανικά για την ενίσχυση του οργανισμού ,τη βαθιά ενυδάτωση και την αποβολή των τοξινών. Ο σωστός συνδυασμός τους με άλλες ευεργετικές τροφές και βότανα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.Η ταύτιση των χυμών με την αποτοξίνωση αποτελεί μια μεγάλη παρανόηση.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι αποτοξίνωσης. Συχνά, η απλή αφαίρεση αλλεργιογόνων τροφών από το διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών, του πρήξιματος ή άλλων συμπτωμάτων – όλα αυτά ενώ εξακολουθείτε να έχετε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή κομμένη και ραμένη στα μέτρα σας και στο μέγεθος της φυσιολογίας σας.

Και ΝΑΙ είναι η εποχή μιας νέας επιστημονικής «Αποτοξίνωσης»!