Η ακράτεια είναι ένας όρος που περιγράφει οποιαδήποτε τυχαία ή ακούσια απώλεια ούρων από την ουροδόχο κύστη (ακράτεια ούρων). Η ακράτεια είναι μια διαδεδομένη κατάσταση που κυμαίνεται σε σοβαρότητα από «μια μικρή διαρροή» έως την πλήρη απώλεια ούρων της ουροδόχου κύστης.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ουροδόχου κύστης, αλλά δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να ζητήσετε βοήθεια, δοκιμάστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Μερικές φορές αισθάνεστε ότι δεν έχετε τελείως αδειάσει την κύστη σας;
- Πρέπει να βιαστείτε για να πάτε στην τουαλέτα;
- Είστε συχνά νευρικοί επειδή νομίζετε ότι μπορεί να χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας;
- Ξυπνάτε δύο φορές ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα;
- Μερικές φορές χάνετε ούρα πριν φτάσετε στην τουαλέτα;
- Μερικές φορές σας φεύγουν ούρα όταν σηκώνετε κάτι βαρύ, ή με φτάρνισμα, βήχα ή γέλιο;
- Μερικές φορές χάνετε ούρα όταν κάνετε γυμναστική ή αθλητισμό;
- Μερικές φορές χάνετε ούρα όταν αλλάζετε θέση;
- Σχεδιάζετε την καθημερινή σας ρουτίνα γύρω από το πού βρίσκεται η πλησιέστερη τουαλέτα;
Εάν απαντήσατε «ναι» σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να έχετε πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και θα πρέπει να δείτε τον ουρολόγο σας. Η ακράτεια ούρων (ή ο κακός έλεγχος της ουροδόχου κύστης) είναι μια συνηθισμένη πάθηση που συνήθως συνδέεται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την εμμηνόπαυση ή ακόμα ουρολοιμώξεις ή χρόνιες παθήσεις στη γυναίκα. Ακόμα η ακράτεια μπορεί να εμφανισθεί μετά από μία χειρουργική επέμβαση όπως υστερεκτομή, μία καισαρική, μία προστατεκτομή ή ακόμα μετά από μία επέμβαση στα έντερα.
Στον άνδρα μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του προστάτη (υπερπλασία ή καρκίνο προστάτη), νευρολογικές παθήσεις, διαβήτη ή ακόμα μετά από επεμβάσεις συνήθως στον προστάτη.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας με διάφορες πιθανές αιτίες.
Ακράτεια από προσπάθεια:Οι μύες που περιβάλλουν τον αυχένα της κύστης χαλαρώνουν και δεν μπορεί πλέον η κύστη να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις. Έτσι δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά, όπως φτέρνισμα, βήχας ή ορθοστασία, προκαλούν απώλεια ούρων. Είναι το είδος της ακράτειας που συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα τοκετό ή μετά από επέμβαση στον προστάτη.
Επιτακτική ακράτεια: Η ξαφνική επιθυμία να ουρήσουμε, αλλά δεν προλαβαίνουμε να κρατηθούμε, μέχρι να φθάσουμε στη τουαλέτα. Εκείνη τη στιγμή η κύστη «σφίγγεται» (συσπάται) ακούσια, η βαλβίδα (ο αυχένας της κύστης) ανοίγει και τα ούρα βγαίνουν ακούσια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση αλλά πολλές φορές δεν βρίσκουμε κανένα αίτιο και λέγεται ιδιοπαθής ασταθής (ή ορθότερα υπερδραστήρια) κύστη.
Μικτή ακράτεια:Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τύπων.
Η ακράτεια μπορεί να θεραπευθεί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας ή με έναν σύμβουλο για τη συμμόρφωσή σας σχετικά με τα συμπτώματά σας, για να τα καταφέρετε.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες: συμπεριφοράς, φαρμακευτική και χειρουργική.
Η θεραπεία συμπεριφοράς μερικές φορές περιλαμβάνει:
- Προγραμματισμό της ούρησης
Ο ασθενής πηγαίνει στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα με το ρολόι, κάθε 2-4 ώρες ανεξάρτητα εάν θέλει να ουρήσει ή όχι. Ο στόχος είναι να κρατήσουμε στεγνό τον ασθενή και ενδείκνυται στης τρίτης ηλικίας άτομα με ακράτεια, στα παιδιά με νυκτερινή ενούρηση και στους πάσχοντες από νόσο του Αλτσχάιμερ.
- Επανεκπαίδευση της κύστης
Και εδώ ο ασθενής πηγαίνει σε προγραμματισμένες ώρες να ουρήσει, αλλά το διάστημα μεταξύ μίας ούρησης και της άλλης βαθμιαία αυξάνει έτσι η κύστη μαθαίνει να καθυστερεί την ούρηση για μεγαλύτερα διαλείμματα. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στην επιτακτική και μικτού τύπου ακράτεια.
- Ασκήσεις του πυελικού εδάφους
Αυτές οι ασκήσεις των μυών της λεκάνης, κολπικών κώνων κ.ά μπορούν να συνδυασθούν και με θεραπεία βιοανάδρασης και συνήθως τις προτείνουμε στην ακράτεια από προσπάθεια.
- Φαρμακευτική θεραπεία
Υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται αντιχολινεργικά και στοχεύουν να θεραπεύσουν κυρίως την επιτακτικού τύπου ακράτεια .
- Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία εκτελείται αφού πρώτα ο Ουρολόγος μας έχει κάνει επιμελή και σωστή διάγνωση για τον τύπο της ακράτειας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και μάλιστα με μικρή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και μάλιστα στο Metropolitan General ο κ. Μερτζιώτης με την ομάδα του εκτελούν τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με τη χρήση του robot και ο/η ασθενής φεύγει την ίδια ημέρα από την Κλινική. Οι τεχνικές αυτές γίνονται κυρίως για να θεραπεύσουν την ακράτεια από προσπάθεια, και την ακράτεια από βλάβη του σφιγκτήρα μετά από προστατεκτομή, όπως η ανάρτηση του κυστικού αυχένα, εγχύσεις γύρω από την ουρήθρα με κολλαγόνο και άλλα αδρανή υλικά, αλλά κυρίως ο τεχνητός σφιγκτήρας, μία συσκευή που τοποθετείται γύρω από την ουρήθρα και τη χειρίζεται εξωτερικά ο ασθενής με παρά πολύ καλά αποτελέσματα στα χέρια όμως έμπειρων σε αυτή την επέμβαση ουρολόγων.