Ερώτηση:

Θα ήθελα την απάντησή σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και με έχει καταρρακώσει ψυχολογικά. Κοντεύω τα 38, με τα χρόνια η περίοδός μου σταδιακά μειωνόταν και από 4 μέρες αίμα είχε πάει 2 και με λιγότερη ροή. Έναν Σεπτέμβρη αδιαθέτησα 2 φορές, την άνοιξη άρχισα κάθε μήνα να έχω πόνους περιόδου μετά την ωορρηξία και για 16 μέρες μέχρι να αδιαθετήσω. Έπειτα η περίοδός μου μειώθηκε στη 1,5 μέρα και με ελάχιστη ροή. Έκανα ορμονολογικές εξετάσεις και διαγνώστηκα με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Να σημειώσω ότι στον υπέρηχο φάνηκε ενδομήτριο 8.5 χιλ. και όχι συρρικνωμένες ωοθήκες. Ξεκίνησα σικλακούρ. Μετά από 1 μήνα θεραπεία (το πρώτο χάπι το πήρα από πρώτη μέρα περιόδου, ένα πακέτο) η περίοδος που είδα ήταν χειρότερη από τις προηγούμενες, 1 μέρα περιόδου, ελάχιστη ροή. Πήγα τρομερά ανήσυχη στη γιατρό. Μου είπε ότι τα σικλακούρ θέλουν 3 μήνες να ενεργήσουν. Δεν βρήκα λογική αυτή την εξήγηση. Στον υπέρηχο δε φάνηκε κάτι παθολογικό. Είδαμε ότι είχα κάνει ωορρηξία ήδη από τις πρώτες μέρες του κύκλου. Πήγα και σε δεύτερη γιατρό και μου είπε τα ίδια. Συνέχισα με δεύτερο πακέτο σικλακούρ. Στις μέρες που θα αδιαθετούσα κανονικά, αν δεν είχα πάρει σικλακούρ, με έπιασαν έντονοι πόνοι περιόδου, ήμουν σίγουρη ότι θα αδιαθετούσα παρόλο που έπαιρνα τα χάπια. Τελικά, πριν κλείσω 24ωρο από το τελευταίο χάπι, είδα καφέ υγρά τα οποία συνεχίστηκαν για 2 μέρες μέχρι που είδα αίμα, περίοδος καλύτερη από την προηγούμενη αλλά μια από τα ίδια. Πήρα και τρίτο πακέτο σικλακούρ, και τώρα περιμένω να αδιαθετήσω. Η λογική μου μου λέει ότι θα έχω ίδια περίοδο με τις προηγούμενες. Να σημειώσω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ άλλο γυναικολογικό πρόβλημα. Γιατί δεν αδιαθετώ κανονικά ενώ παίρνω σικλακούρ; Γιατί δεν αδιαθετούσα κανονικά από πριν ενώ είχα καλό ενδομήτριο; Φοβάμαι πως άλλος είναι ο λόγος της ολιγομηνόρροιας κι ότι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ήταν τυχαίο εύρημα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ο κ. Στυλιανός Ίβρος, Διευθυντής Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας, Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Οι διαταραχές εμμηνορρυσίας που περιγράφετε ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Αυτό ωστόσο πρέπει να πιστοποιηθεί με ενδελεχή ενδοκρινολογικό έλεγχο.