Ερώτηση: 

Καλησπέρα. Έχω μια κόρη 10 ετών. Τα τελευταία 3 χρόνια περίπου υποφέρει απο πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα, το σημείο που μου δείχνει ότι πονάει είναι στο μέτωπο, λίγο πάνω από το αριστερό μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί μια με δύο φορές το μήνα. Όταν το παθαίνει, της περνάει μόνο μετά απο χορήγηση αναλγητικού φαρμάκου και αφού πάντα σχεδόν κάνει εμετό. Εχει τύχει να ξυπνήσει και μέσα στο βράδυ απο πονοκέφαλο ή να ξυπνήσει το πρωί με πόνο. Έχουμε επισκεφτεί παιδονευρολόγο ο οποίος στην ουσία, μετά την εξέταση, μας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι σε κάποια παιδιά συμβαίνει αυτό και ίσως να οφείλεται στο άγχος και στα νεύρα. Όντως είναι ένα πολύ νευρικό παιδί και με ανεξήγητο άγχος. Εγώ ανησυχώ όμως και σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να κάνουμε κάποια αξονική στο κεφάλι. Είναι λογικό μικρό παιδί να υποφέρει απο πονοκεφάλους; Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

Η κυρία Άρτεμις Γκίκα, Παιδονευρολόγος του Τμήματος Παιδονευρολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα,

Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Ο πονοκέφαλος είναι συχνός στα παιδιά και στους εφήβους. Συγκεκριμένα συμβαίνει σε ένα ποσοστό 60% παιδιών και εφήβων και τις περισσότερες περιπτώσεις δεν κρύβει κάτι ανησυχητικό. Τα επεισόδια που περιγράφετε για την κόρη σας θυμίζουν επεισόδια ημικρανίας. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι την έχει δει παιδονευρολόγος καθώς αυτό εξασφαλίζει ότι η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική. Εντούτοις, αν αυτό έγινε πριν αρκετό καιρό και αν τα συμπτώματα που περιγράφετε, ότι δηλαδή ξυπνάει το βράδυ με πονοκέφαλο, είναι συχνά, η σύστασή μου είναι να την δεί ο παιδάτρος σας ή να την ξαναδεί παιδονευρολόγος, ο οποίος και θα αποφασίσει αν χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος όπως μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.