Ερώτηση: 

Τι πρέπει να κάνω και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνω την εξέταση της γλυκοζυλιωμένης;

Η κυρία Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Oι ενδεδειγμένες απαντήσεις για το κοινό ειναι οι κατωθι:

· Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αποτελεί έναν από τους κυριότερους δείκτες παρακολούθησης της ρύθμισης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

· Είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που προέρχεται από τη χημική ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη (γλυκοζυλίωση). Συνεπώς, αντανακλά τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα. Όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό ποσοστό είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τόσο πιο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.

· Η εξέτασή της πρέπει να γίνεται κάθε 3 περίπου μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη ανανεώνονται ανά περίπου 3 μήνες, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος.

· Τα τελευταία 10 έτη περίπου η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη έχει προστεθεί και στα διαγνωστικά κριτήρια του σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

· Σε κάθε περίπτωση, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αποτελεί έναν αιματολογικό δείκτη που θα πρέπει να ερμηνεύεται από τον ιατρό με μεγάλη προσοχή και βάσει του ατομικού αναμνηστικού του κάθε ασθενούς, καθότι ποικίλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων διάφορα νοσήματα και φάρμακα, μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς αυξημένες ή χαμηλές τιμές.

· Επιπρόσθετοι αιματολογικοί δείκτες, δοκιμασίες ή εξετάσεις είναι πολύ συχνά απαραίτητες για να αξιολογήσουμε σφαιρικά τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη.