Ερώτηση:

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση και να μην ξυπνάει το μωρό;

O κύριος Δημήτριος Καφετζής, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Πρόκειται για κοινό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα περισσότερα παιδιά ιδιαίτερα της ηλικίας αυτής. Πολλές φορές το μωρό απλώς πεινάει ή διψάει.
Άλλα αίτια μπορεί να είναι η οδοντοφυία, οι κολικοί του εντέρου, σπανιότερα άλλου τύπου άλγος, όπως κολικός του νεφρού, τραύμα κ.ά.
Άλλες φορές πάλι μπορεί να οφείλεται σε αίσθημα ανασφάλειας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν το βρέφος βιώσει σκηνές βίας και έντονες φωνές, στέρηση ενός από τους γονείς ή άλλου μέλους της οικογένειας.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με καθησύχαση του μωρού στην αγκαλιά μας, αλλά χωρίς άγχος γιατί αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από το μωρό, προσφορά νερού ή τροφής. Τέλος και επί επιμονής μπορούμε να του χορηγήσουμε ένα ήπιο αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη (Depon, Dolal, Aprovel κ.ά.). Άλλου τύπου χειρισμοί προυποθέτουν συνεννόηση με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.