Ερώτηση: 

Θα ήθελα την άποψη νευρολόγου για τα μονοκλωνικά αντισώματα στην θεραπεία της ημικρανίας. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα καθώς και τις παρενέργειες. Έχω
ημικρανίες εδώ και 25 έτη με συχνότητα 6 με 11 ημέρες τον μήνα. Ευχαριστώ!

Η κυρία Άρτεμις Πατρίκιου, Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι η νέα απόλυτα εξειδικευμένη θεραπεία πρόληψης της ημικρανίας. Τα αντισώματα αυτά εξουδετερώνουν ένα πεπτίδιο, το CGRP ή τον υποδοχέα του και είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για την ημικρανία.  Τα μονοκλωνικά αντισώματα κυκλοφορούν από τις αρχές του 2019 στην Ελλάδα και είναι τα εξής:
– AIMOVIG { ERENUMAB} 70 mg & 140 mg
Χορήγηση με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα
-AJOVY {FREMANEZUMAB} 225 mg
Χορήγηση με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα ή κάθε τρείς μήνες
-EMGALITY {GALCANEZUMAB} 120 mg
Χορήγηση με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα
Σε δοκιμές, πάνω από 8 χρόνια παγκόσμια και από το 2015 και στην χώρα μας, οι ασθενείς είχαν πολύ καλά αποτελέσματα στην μείωση της συχνότητας της ημικρανίας κατά 50% ή περισσότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο. Σε 5-15% των περιπτώσεων είχαν πλήρη εξαφάνιση της ημικρανίας.
Είναι ασφαλή και πολύ καλά ανεκτά.
Οι παρενέργειες είναι ήπιες και είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, δυσκοιλιότητα και σε πολύ μικρό ποσοστό κράμπες.
Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν άλλα παυσίπονα κατά την διάρκεια της θεραπείας.
Είναι φάρμακα υψηλού κόστους και η κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένεται, θα είναι για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, οι οποίοι
θα έχουν τεκμηριωμένη αποτυχία σε 2 ή περισσότερες προηγούμενες καθιερωμένες αγωγές προφύλαξης για την ημικρανία.
Θεωρώ πως είστε υποψήφια βάσει της συχνότητας των ημικρανιών που έχετε, αρκεί να έχετε δοκιμάσει άλλες προφυλακτικές αγωγές που έχουν αποτύχει.