Μια νέα wearable τεχνολογία, κατασκευασμένη από ένα ελαστικό και πολύ ελαφρύ υλικό θα μπορούσε να καταστήσει τον έλεγχο της υγείας της καρδιάς μας πιο εύκολο και ακριβή από το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο σαν τεχνολογία ουσιαστικά εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advanced Science.

Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο του Τέξας με επικεφαλής τη Nanshu Lu από τη Σχολή Μηχανικών Cockrell, είναι η τελευταία ενσάρκωση της τεχνολογίας ηλεκτρονικών τατουάζ. Η wearable συσκευή της Δρ. Lu με βάση το γραφένιο, μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα και να μετρήσει μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, από τα ηλεκτρικά μέχρι τα βιο-μηχανικά σήματα.

Η συσκευή είναι τόσο ελαφριά και ελαστική που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από την καρδιά για μεγάλη χρονική περίοδο προκαλώντας ελάχιστη ή και καθόλου δυσφορία. Μετρά την καρδιακή υγεία με δύο τρόπους, λαμβάνοντας ταυτόχρονες αναγνώσεις τόσο από το ηλεκτροκαρδιογράφημα όσο και από το διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς). Το ηλεκτρονικό τατουάζ, λοιπόν, που ενεργοποιείται από απόσταση μέσω smartphone είναι η πρώτη εξαιρετικά λεπτή και ελαστική τεχνολογία που μπορεί να μετρήσει και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το Triplex καρδιάς ταυτόχρονα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από μόνες τους δεν είναι αρκετά ακριβείς για να προσδιορίσουν την υγεία της καρδιάς. Προσφέρουν, όμως, πρόσθετες πληροφορίες όταν συνδυάζονται με τις μετρήσεις του Triplex καρδιάς. Σαν ένα είδος ποιοτικού ελέγχου, το Triplex καρδιάς υποδεικνύει την ακρίβεια των μετρήσεων του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Παρόλο που τα «ηλεκτρονικά τατουάζ» ως αισθητήρες ηλεκτροκαρδιογραφήματος δεν αποτελούν μια καινούργια τεχνολογία, το καινοτόμο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το εξαιρετικά ελαστικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί από τη Δρ. Lu και την ομάδα της, το οποίο φορτίζεται μόνο του αντίστοιχα με τη μηχανική καταπόνηση που υφίσταται. Η συσκευή περιλαμβάνει, επίσης, τεχνολογία συσχέτισης ψηφιακών εικόνων που χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση των δονήσεων του στήθους με στόχο την αναγνώριση του καλύτερου σημείου για την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού τατουάζ.

Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τατουάζ υπερέχει των παραδοσιακών μεθόδων και σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Συνήθως, μια μέτρηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος απαιτεί από τον ασθενή επίσκεψη στο ιατρείο, όπου η καρδιακή υγεία μπορεί να ελεγχθεί μόνο για λίγα λεπτά. Αυτή τη συσκευή, όμως, μπορεί κανείς να τη φορά για μέρες, έχοντας πρόσβαση σε συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς.

Η Δρ. Lu και η ομάδα της ήδη εργάζονται πάνω σε βελτιώσεις στη συλλογή δεδομένων και την αποθηκευτική δυνατότητα της συσκευής, όπως επίσης και σε τρόπους για τη φόρτιση του ηλεκτρονικού τατουάζ ασύρματα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πρόσφατα, μάλιστα, ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone, η οποία όχι μόνο αποθηκεύει με ασφάλεια τα δεδομένα, αλλά δείχνει και τους καρδιακούς παλμούς σε πραγματικό χρόνο.