Ο καρκίνος του μαστού δεν τρομάζει όπως παλαιότερα. Όμως η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η αντιμετώπισή του δεν είναι απλώς μια ροζ κορδέλα. Είναι η προνοητική στάση ζωής, με τις προληπτικές εξετάσεις που κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν ασφάλεια, να βρίσκονται, δικαίως, στην πρώτη γραμμή της άμυνας

Σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας, το υγιές στήθος δίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη σε κάθε γυναίκα. Όμως, το εμβληματικό γυναικείο χαρακτηριστικό κάλλους και αισθησιασμού που δεν περνά ποτέ απαρατήρητο και υμνείται διαχρονικά στην Τέχνη, απειλείται από την επικίνδυνη νόσο, που αν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος και αντιπροσωπεύει περί το 30% από όλους τους κακοήθεις όγκους. Περίπου µισό εκατομμύριο γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000, με την επισήμανση ότι ο σωστός προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει την επιβίωση στο 95,3% των περιπτώσεων! Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ως το 2030 αναμένεται η δεκαετής επιβίωση των ασθενών να έχει φτάσει το 100%.
Ευτυχώς, πλέον οι γυναίκες σήμερα κινητοποιούνται και αναλαμβάνουν δράση. Όλο και περισσότερες μοιράζονται τις ροζ κορδέλες ευαισθητοποίησης για τη δημιουργία μιας κοινότητας που ενημερώνεται και δρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ξεκινώντας πάντα από τις προληπτικές εξετάσεις. Η πρόληψη άλλωστε σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι το ενδιαφέρον για την υγεία στην πράξη, είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους. Και παρά τα υψηλά ποσοστά επιβίωσης αποτελεί πρόκληση να τα αυξήσουμε. Κάτι που πράγματι μπορούμε!

Η INTERAMERICAN βρίσκεται πάντα δίπλα στους ανθρώπους για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για αυτό τα προγράμματα ασφάλισης υγείας «bewell» της ασφαλιστικής εταιρείας προσφέρουν 100% κάλυψη για τον καρκίνο και δυνατότητα για απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις στα πολυϊατρεία της. Μάθετε περισσότερα τώρα!

 

Παράγοντες κινδύνου & Συμπτώματα
Μολονότι, οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί υπάρχουν κάποιοι που επηρεάζουν σε υπολογίσιμο ποσοστό και οδηγούν στη εμφάνιση της νόσου. Ορισμένες από τους πιο σημαντικούς είναι η ηλικία άνω των 50 (αφορά περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού), το οικογενειακό ιστορικό (η εμφάνιση σε μητέρα, αδελφή, κόρη καρκίνου του μαστού ή του τραχήλου της μήτρας), η γενετική προδιάθεση (το 5% με 10% των περιπτώσεων είναι κληρονομικοί), η έκθεση σε ακτινοβολία, το υψηλό ανάστημα, η παχυσαρκία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και η μεγάλη μάζα του αδένα του μαστού, η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση, η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού σε μεγαλύτερες ηλικίες, η λήψη ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών, η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μπορεί να πονάει ή όχι. Άλλες ενδείξεις (και όχι αποδείξεις, καθώς πολλές φορές δεν σημαίνουν κάτι) είναι η έκκριση ορώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη θηλή ή η θηλή να εμφανίζει εισολκή (να είναι στραμμένη προς τα μέσα) ή να βγάζει σκουρόχρωμο υγρό. Επίσης, το δέρμα πάνω από τον όγκο μπορεί να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή να παρουσιάζει εσοχές.

Πρότυπα Κέντρα Μαστού & Πρόληψη
Η πρόληψη είναι το παν, αυτή όμως θα πρέπει να πραγματοποιείται και να υποστηρίζεται από κάποια πραγματικά προηγμένη υποδομή υγείας και από την πιο αποτελεσματική μέθοδο: Η Μέθοδος Τριπλής Εκτίμησης (Triple Assessment) αποτελεί τη μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, με ποσοστό σωστής διάγνωσης 97% – 98%. Η μέθοδος αναπτύχθηκε ώστε να μειώσει τον κίνδυνο, να επιτύχει ακόμα πιο έγκαιρη διάγνωση και να απαλλάξει κάθε γυναίκα από άσκοπη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Στην Αθηναϊκή Mediclinic εφαρμόζεται η Μέθοδος Τριπλής Εκτίμησης (Triple Assessment), η οποία περιλαμβάνει: Κλινική εξέταση με λήψη ιστορικού και πλήρη μαστολογική εξέταση με ψηλάφηση, Ψηφιακή μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών και κυτταρολογική εξέταση ογκιδίων – κύστεων δια λεπτής βελόνης ( εάν κι εφόσον απαιτηθεί ).
Στο πρότυπο Κέντρο Μαστού της Αθηναϊκή Mediclinic εργάζεται υψηλού επιπέδου επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με διακεκριμένη τεχνογνωσία και κατάρτιση στις παθήσεις μαστού. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής, όπως ιατρικά μηχανήματα χαμηλής ακτινοβολίας, εξοπλισμός υψηλής ευκρίνειας στον τομέα της απεικόνισης και πλήρη διαγνωστικά εργαστήρια. Εδώ η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής επιστήμης βρίσκει την εφαρμογή της στην πράξη. Στο Κέντρο Μαστού της Αθηναϊκή Mediclinic κάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται μοναδικά, ως άνθρωπος με τα δικά του ζητούμενα κι ανησυχίες. Τόσο κατά την πρόληψη όσο και μετά από πιθανή διάγνωση. Σκοπός είναι η σωματική ευεξία ή θεραπεία παράλληλα με την ψυχολογική ευημερία.
Παράλληλα, τα πολυιατρεία MEDIFIRST σε Αργυρούπολη και Μαρούσι, δηλαδή οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας της INTERAMERICAN που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο, προσφέρουν σε ένα σημείο τους γιατρούς και τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί μία γυναίκα για να φροντίσει το στήθος της. Τα MEDIFIRST στελεχώνονται από διακεκριμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ είναι εξοπλισμένα με εξαιρετικά σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και έτσι σας εξασφαλίζουν πιστοποιημένες βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και διαχείρισης χρόνιων ασθενειών είτε αυτές αφορούν προγραμματισμένα είτε έκτακτα περιστατικά.

Το σύστημα υγείας «bewell» της INTERAMERICAN εξασφαλίζει απεριόριστες επισκέψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, απεριόριστες ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται σε ιατρείο και απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και τη χρήση των ιδιόκτητων υποδομών υγείας που διαθέτει. Κάντε τώρα την κίνηση που μπορεί να αλλάξει η ζωή σας και ελαττώστε τους κινδύνους και στο θέμα του μαστού.