Συζήτηση με κάποια μαμά έξω από το σχολείο. Αντικείμενο το διάβασμα, η μελέτη ή αλλιώς οι δύσκολες εκείνες ώρες που ξεκινούν μόλις χτυπήσει το κουδούνι για σχόλασμα: «Εγώ σώθηκα από τότε που τους επέβαλα να διαβάζουν κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα, ο Θεός να κατέβει κάτω! Στην αρχή είχα κάποιες αντιδράσεις και κάποια σχόλια του τύπου «αν ήσουν δασκάλα θα ήσουν πολύ κακιά» αλλά στη συνέχεια τα παιδιά όχι μόνο συνήθισαν αλλά είναι πανευτυχή που γλύτωσαν από την γκρίνια και τις φωνές μου. Τέλος. Είμαι απόλυτη σ’ αυτό. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόγραμμα!». Την ακούω να μιλάει και κάνω τον σταυρό μου που δεν είμαι μία τέτοια μαμά χειροκροτώντας ταυτόχρονα την ανικανότητα μου να επιβάλλω «απαράβατα προγράμματα» στη ζωή των παιδιών μου. Ωστόσο, λίγο πιο μετά, όταν φέρνω στο μυαλό μου τους καθημερινούς αγώνες που δίνω προκειμένου να τα στρώσω στο διάβασμα, αναρωτιέμαι: «Βρε μπας και έχει δίκιο;»
Η άποψη της ειδικού: «Παρόλο που η λέξη «ρουτίνα» στη ζωή των ενηλίκων θεωρείται αρνητική, σαν κάτι στατικό που δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις, η καλλιέργεια της ρουτίνας και της συνήθειας στα παιδιά είναι ίσως η καλύτερη μέθοδος κατάκτησης των μαθησιακών δεξιοτήτων. Το να «διδάξεις» σε ένα παιδί τη ρουτίνα δεν είναι εύκολη υπόθεση και επιτυγχάνεται μέσα από διδασκαλία, σταθερότητα και επιμονή. Ωστόσο, όταν η ρουτίνα κατακτηθεί οι καβγάδες και οι διαφωνίες με τα παιδιά μας αναφορικά με το διάβασμα θα μειωθούν ως δια μαγείας! Έτσι η ζωή μας θα γίνει ευκολότερη και η σχέση μας μαζί τους πιο υγιής. Οργάνωση και πρόγραμμα! Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα για την επίτευξη του στόχου!»
Τα παιδιά σχολάνε, η κουβέντα μαζί τους γύρω από την επιβολή της «ρουτίνας» ξεκινά. Οι ενστάσεις πολλές: «Μαμά, μήπως θέλεις να χτυπάμε και… κάρτα;», τα ερωτήματα άπειρα: «Κι αν μία μέρα είμαι κουρασμένη και δεν μπορώ να διαβάσω την ώρα που έχεις πει, τι θα γίνει; Θα μπορούμε να το μεταφέρουμε;», οι… «ανταλλαγές» στο… τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Ωραία! Να το κάνουμε! Εσύ όμως τι θα κάνεις για εμάς; Για πες μας τι θα κάνεις για εμάς;»
Η άποψη της ειδικού: «Φτιάξτε από κοινού με τα παιδιά σας ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά τους! Δείξτε τους πώς να οργανώνουν τον χρόνο τους, ορίστε μαζί τα «θέλω», τα «πρέπει», τα όρια αλλά και τις επιβραβεύσεις. Ορίστε ένα σταθερό ωράριο μελέτης, όσο πιο νωρίς γίνεται, πριν τα παιδιά κουραστούν και είναι έτοιμα για ύπνο! Καθιερώστε μια ώρα τη μέρα για καρτούν, αφήστε ελεύθερο χρόνο, πολύ χρόνο, για παιχνίδι και ξεκούραση! Μην ξεχνάτε ότι είναι παιδιά και πρέπει να παίξουν και να βαρεθούν και να ξεφαντώσουν. Και μην ξεχνάτε ποτέ: «Παιδί» σημαίνει «μικρός άνθρωπος» και κάθε άνθρωπος γίνεται πιο επιτυχημένος όταν μάθει από νωρίς πως τα δικαιώματα κερδίζονται μέσα από υποχρεώσεις. Ένα πρόγραμμα που οργανώνει μικρές καθημερινές ρουτίνες, τα βοηθά ακόμα καλύτερα να το εμπεδώσουν!»
Οι «συμφωνίες» κλείνονται, η ρουτίνα που μπαίνει στη ζωή μας ελευθερώνει μέρα με τη μέρα τόσο εμένα όσο και τα παιδιά! Ταυτόχρονα οι φωνές μειώνονται, οι υστερίες εξαφανίζονται, οι απειλές παραχωρούν τη θέση τους στα «μπράβο» και τα «είμαι περήφανη για σένα». Τώρα πια η μέρα μας τα χωρά όλα: και το σχολείο, και το διάβασμα, και το παιχνίδι, και τις βόλτες κι εκείνα τα πολλά γέλια που γίνονται ακόμη περισσότερα κάθε φορά που τ’ ακούω να μου λένε: «Τελικά, μαμά, μια ρουτίνα ήθελες για να ηρεμήσεις…»
Η άποψη της ειδικού: «Με την υιοθέτηση της «ρουτίνας» θα έχετε λιγότερες διαμαρτυρίες για το πότε τα παιδιά θα καθίσουν να διαβάσουν, πότε θα κλείσει το ηλεκτρονικό, πότε θα σταματήσει το παιχνίδι. Θα είναι συμμέτοχοι σε μια κοινή συμφωνία που δεν θα τους έχει επιβληθεί με το «έτσι θέλω», θα μάθουν πως η συμφωνία είναι συμφωνία και πρέπει να τηρείται, γιατί διαφορετικά ακολουθούν συνέπειες. Προσοχή όμως γονείς: η συμφωνία είναι συμφωνία, και πρώτοι εσείς θα πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα. Αν λόγου χάρη υποσχεθήκατε ότι στο πέρας της μελέτης θα πάτε για παγωτό ή θα δείτε παρέα μια ταινία, θα πρέπει να το κάνετε, όσο κουρασμένοι κι αν είστε, όσο ανάποδα κι αν ήρθαν όλα. Για να μπορείτε την επόμενη φορά που θα αρνηθούν να τηρήσουν τη συμφωνία, να τους θυμίσετε πως «η συμφωνία είναι συμφωνία!». Κι αυτή η συνήθεια, θα τα μάθει να γίνουν άνθρωποι υπεύθυνοι, αξιόπιστοι και επιτυχημένοι! Κι εσάς πιο χαλαρούς και ήρεμους!»
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Καλλή-Κουντούρη