Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν την κορύφωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα ή μέχρι τις αρχές Απριλίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εταιρεία Ping An Insurance από την Κίνα βάσει των εκτιμήσεών της για την πορεία του COVID-19. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στους τομείς της ασφάλισης και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που έλαβαν οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, η πυκνότητα του πληθυσμού, οι ιατρικοί πόροι και το ποσοστό των ηλικιωμένων πολιτών ανά περίπτωση, υποστηρίζει, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι από τα τέλη Μαρτίου η Ευρώπη θα δει την κορύφωση των κρουσμάτων, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν μέχρι τις αρχές Απριλίου. Χώρες όπως η Κίνα και η Νότιος Κορέα έχουν ήδη περάσει το σημείο καμπής και προς το παρόν φαίνεται να προσπαθούν να περιορίσουν τα λεγόμενα εισαγόμενα κρούσματα.
Η Ιταλία, η οποία πιθανότητα βρίσκεται τώρα στην κορύφωση της εξάπλωσης, αναμένεται να φθάσει στο σημείο καμπής από την 21η ως την 25η Μαρτίου, η Γερμανία και η Γαλλία το διάστημα 27 – 31 Μαρτίου και η Ισπανία από 28 Μαρτίου έως 1η Απριλίου. Οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο σημείο καμπής από την 30η Μαρτίου μέχρι την 3η Απριλίου και το Ιράν το διάστημα 31 Μαρτίου – 4 Απριλίου.
Ανάλυση σχετικά με το μοντέλο διάδοσης της ασθένειας
Οι περισσότερες χώρες θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο εξάπλωσης στα νέα κρούσματα από την 27η Μαρτίου έως την 4η Απριλίου. Οι περισσότερες από τις χώρες είναι πιθανό να παρατηρήσουν μια επιβράδυνση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα μεταξύ 21 Μαρτίου – 4 Απριλίου. Η Ιταλία φαίνεται να είχε την αιχμή των νέων περιπτώσεων στις 22 Μαρτίου και τώρα έχουν αρχίσει να μειώνονται. Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στο ανώτατο όριο των νέων αναφερόμενων περιπτώσεων ημερησίως από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων μπορούν να αυξήσουν έως και δέκα φορές τα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που επέβαλαν περιορισμούς νωρίτερα.
Ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται σε μια χώρα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού και ελέγχων.. Βλέπουμε τρία μοντέλα:
1) Πολύ πρώιμα μέτρα, όπως στην Νότιο Κορέα, που μείωσε την εξάπλωση στο 0.02% του πληθυσμού.
2) Λιγότερο πρώιμα μέτρα, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο 0,1% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα στις ΗΠΑ.
3) Καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων ,όπως στην Ιταλία και την Ισπανία τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού.
Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται σημαντικά μεταξύ 0,9% και 14%, ανάλογα με το επίπεδο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ ο ίδιος ο ιός COVID-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ό, τι ακόμη και ο SARS που εμφανίστηκε το 2003) ή το MERS (που εμφανίστηκε το 2012), περίπου το 20% των διαγνωσμένων περιπτώσεων απαιτεί νοσηλεία, συνεπώς ο αριθμός των ΜΕΘ είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό του ποσοστού θνησιμότητας.
Οι επαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από 1-2%. Εάν ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι μικρότερος από το διπλάσιο του αριθμού των κλινών της ΜΕΘ, τότε η υγειονομική περίθαλψη στη χώρα δεν θα έχει προβλήματα.. Το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας θα είναι χαμηλό, στο εύρος 1-2%. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1% -1,4%, παρόμοια με τη Νότια Κορέα στο 1,8%.
Ανεπαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 10% -14%. Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι πολύ μεγαλύτερος από το διπλάσιο της των διαθέσιμων ΜΕΘ, τότε τα μοντέλα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ισπανία είναι περίπου 9,7%, το Ιράν 11,7% και η Ιταλία 13,3%.
Η ψυχολογία των πολιτών σχετίζεται με την ένταση των πολιτικών πρόληψης και ελέγχου, αναφορικά με το σημείο καμπής των κρουσμάτων. Οι μεταβολές της ψυχολογίας των πολιτών και του δημοσίου αισθήματος, ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου της ασθένειας και ως εκ τούτου έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η πανδημία. Για παράδειγμα, καθώς το κοινό άσκησε κριτική για τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της εκδήλωσης που ξέσπασε στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα στην υψηλότερη βαθμίδα έκτακτης ανάγκης στις 23 Φεβρουαρίου, με συνέπεια η κορυφή της πανδημικής καμπύλης να καταγραφεί σε πέντε ημέρες.
Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου επηρεάζεται από την πυκνότητα του πληθυσμού. Δεδομένου ότι το COVID-19 είναι μολυσματική αναπνευστική νόσος οι χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι πιθανό να έχουν ταχύτερη διάδοση της πανδημίας. Υπάρχουν 275 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 237 στη Γερμανία και 205 στην Ιταλία, έναντι 122 στη Γαλλία. Η εξάπλωση στη Γαλλία φαίνεται σχετικά βραδύτερη από την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι χώρες μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Στην Ισπανία, το 19,4% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, στην Ιταλία 22,8% και στη Γαλλία 20%. Τα ποσοστά θνησιμότητας στις εστίες έξαρσης της πανδημίας (θάνατοι/επιβεβαιωμένες περιπτώσεις) είναι 4,47% στην Ισπανία, 8,34% στην Ιταλία και 2,89% στη Γαλλία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία μόλις έφτασε πρόσφατα στη Γαλλία και εξακολουθεί να εξαπλώνεται, η ανάλυση δείχνει ότι η κατάσταση στις χώρες με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών θα επιδεινωθεί.
Η κρίσιμη καμπή για την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια: επιδημία, αρχικός έλεγχος, μετριασμός και σταθερότητα. Επί του παρόντος, μόνο η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθερότητας, η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στάδιο της μετριασμού και οι άλλες χώρες με σοβαρές εστίες βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής πρόληψης και ελέγχου. Εκτιμάται ότι η κρίσιμη στιγμή της πανδημίας για τις διάφορες χώρες θα είναι:
Γερμανία – 27-31 Μαρτίου
Γαλλία – 27-31 Μαρτίου
Ισπανία – 28 Μαρτίου- 1η Απριλίου
Η.Π.Α. – Μάρτιος 30- 3 Απριλίου
Ιράν – Μάρτιος 31- 4 Απριλίου
Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο αιχμής και η Νότια Κορέα το έχει ήδη περάσει.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εκτιμώμενες συνολικές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε κάθε χώρα θα είναι:
Η.Π.Α – 300.000 άτομα
Ιταλία -150.000
Ισπανία – 120.000
Γερμανία – 95.000
Γαλλία – 72.000
Ιράν – 64.000
Νότιος Κορέα – 10.000
Οι τάσεις της πανδημίας στις μεγάλες χώρες
Παρατηρώντας τις τάσεις πανδημίας σε διάφορες χώρες, η ανάλυσή μας διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ των πρώτων μέτρων απομόνωσης και των χαμηλότερων ποσοστών μόλυνσης. Οι χώρες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τρόπους εξέλιξης της πανδημίας βάσει του συνολικού αριθμού επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού:
‘Έγκαιρη πρόληψη και έγκαιροι έλεγχοι: Κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο είναι μεταξύ 0 και 20
Μεσοπρόθεσμη πρόληψη και έλεγχοι: Κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο είναι μεταξύ 20 και 60.
Πρόληψη και έλεγχος σε μεταγενέστερο στάδιο: Κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο είναι άνω των 60.
Θα αναλύσουμε την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες χώρες χρησιμοποιώντας αυτές τις τρεις μεθόδους.
1) Πρόωρη πρόληψη και έλεγχος: Νότια Κορέα
Οι χώρες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας φαίνονται να φτάνουν σε σημείο καμπής εντός 10 ημερών και ο αριθμός των μολυσμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι μικρότερος από 500. Η Νότια Κορέα είναι ένα παράδειγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα εφάρμοσε πλήρης περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των διαγνώσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπων ήταν 11,74 και ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι μικρότερος από 200 ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Στις 29 Φεβρουαρίου, η Νότια Κορέα σημείωσε το σημείο καμπής με 813 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θα είναι περίπου 10.000.
2) Πρόληψη και έλεγχος σε μεταγενέστερο στάδιο: Η.Π.Α., Ιράν, Γαλλία, Γερμανία
Οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου αργότερα φαίνεται να φτάνουν στο σημείο καμπής μετά από 10 έως 18 ημέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάλυσή μας δείχνει ότι περίπου 1.000 άνθρωποι ανά εκατομμύριο άνθρωποι θα μολυνθούν. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα. Το Ιράν πήρε επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία στις 5 Μαρτίου, όταν υπήρχαν 34,78 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Η Γαλλία άρχισε στις 14 Μαρτίου, με 56,1 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις ανά εκατομμύριο και η Γερμανία την ίδια ημέρα, με 43,9 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, μέτρα πρόληψης και ελέγχου ελήφθησαν στις 13 Μαρτίου, όταν διαγνώστηκαν μόνο 5,4 άτομα ανά εκατομμύριο. Γι αυτόν το λόγο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις μόλυνσης θα φτάσουν περίπου τις 910 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ, 800 ανά εκατομμύριο στο Ιράν, 1.100 ανά εκατομμύριο στη Γαλλία και 1.200 ανά εκατομμύριο στη Γερμανία.
Προβλέπουμε ότι οι νέες περιπτώσεις στις Η.Π.Α. θα κορυφώνονται μεταξύ της 30ης Μαρτίου και της 3ης Απριλίου σε περίπου 28.000 περιπτώσεις και το σύνολο θα είναι περίπου 300.000.
Προβλέπουμε ότι οι νέες διαγνώσεις στο Ιράν θα κορυφώνονται μεταξύ 31 Μαρτίου και 4 Απριλίου σε περίπου 3.000 περιπτώσεις και το σύνολο θα είναι περίπου 64.000.
Προβλέπουμε ότι οι νέες διαγνώσεις στη Γαλλία θα κορυφωθούν μεταξύ 27 και 31 Μαρτίου, σε περίπου 4.000 περιπτώσεις και το σύνολο θα είναι περίπου 72.000.
Προβλέπουμε ότι οι νέες διαγνώσεις στη Γερμανία θα κορυφωθούν μεταξύ 27 και 31 Μαρτίου σε περίπου 7.000 περιπτώσεις και το σύνολο θα είναι περίπου 95.000.
3) Πρόληψη και έλεγχος σε μεταγενέστερο στάδιο: Ιταλία, Ισπανία
Οι χώρες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο πιθανότατα θα φθάσουν στα σημεία καμπής τους περισσότερο από 14 ημέρες από την πρώτη λήψη των μέτρων. Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ανά εκατομμύριο θα μολυνθούν. Για παράδειγμα, η Ιταλία έλαβε επείγοντα μέτρα στις 8 Μαρτίου, με 97,29 μολύνσεις ανά εκατομμύριο την εποχή εκείνη. Η Ισπανία ακολούθησε στις 13 Μαρτίου, με 67,30 μολυσμένες ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Οι διαγνώσεις αναμένεται να είναι 2.500 και 2.100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχα.
Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περίοδο αιχμής των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με περίπου 6.500 άτομα καταχωρημένα ως πρόσφατα μολυσμένα. Αναμένουμε ότι το σύνολο θα φτάσει τις 150.000. Από την ανάλυσή μας προκύπτει ότι εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα πρόληψης και ελέγχου πριν από μία εβδομάδα, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θα είχαν μειωθεί σε 80.000, σχεδόν τις μισές από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.
Για την Ισπανία, προβλέπουμε ότι η αιχμή των πρόσφατα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θα είναι μεταξύ 28 Μαρτίου και 1 Απριλίου, με περίπου 9.000 άτομα εγγεγραμμένους να επιβεβαιώνονται ως πρόσφατα μολυσμένα και το σύνολο θα είναι περίπου 120.000.
Ειδήσεις σήμερα:
Επιβραδύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Νέα Υόρκη και Ιταλία, λέει καθηγητής του Στάνφορντ