Σωτήρια αποδεικνύεται η βαριατρική χειρουργική για άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο καθώς και καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη συγκεκριμένα, σε σχέση με όσους δεν καταφεύγουν στην επέμβαση.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Obesity της Εταιρείας Παχυσαρκίας και θα συμπεριληφθεί στην έντυπη έκδοση τον ερχόμενο Φεβρουάριο (2023), εξετάζει τις επιπτώσεις της χειρουργικής για τη μείωση σωματικού βάρους μέσα από την 40ετή παρακολούθηση (έως το 2021) 22.000 ατόμων με ιστορικό βαριατρικής επέμβασης είτε χωρίς, πληθυσμιακό δείγμα τριπλάσιο συγκριτικά με αντίστοιχες μελέτες. Επιπλέον, σε αντίθεση με προηγούμενα αντίστοιχα εγχειρήματα, η επίμαχη μελέτη δεν επικεντρώνεται σε έναν τύπο επέμβασης αλλά τέσσερις: γαστρική παράκαμψη κατά Roux-en Y (γαστρικό by-pass), χολοπαγκρεατική δωδεκαδακτυλική εκτροπή (BPD – DS), επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) και ρυθμιζόμενο γαστρικό ιμάντα (γαστρικός δακτύλιος).
Τα στοιχεία για τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αντλήθηκαν από τα αρχεία τριών μεγάλων κέντρων βαριατρικής χειρουργικης για το διάστημα 1982 – 2018 και από την Πληθυσμιακή Βάση Δεδομένων της Γιούτα του δημόσιου πανεπιστημίου της πολιτείας τα στοιχεία της ομάδας ελέγχου (μη χειρουργηθέντες) σε αντιστοιχία φύλου, τύπου επέμβασης και ηλικία διενέργειάς της.
Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις
Η μελέτη έδειξε θετικά αποτελέσματα για την ομάδα των βαριατρικών επεμβάσεων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου:
- 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου
- μικρότερη θνητότητα σε άνδρες και γυναίκες
- λιγότερες πιθανότητες θανάτου κάτα 29%, 43% και 72% από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη αντίστοιχα.
«Τα ευρήματα ενδέχεται να μην αυξήσουν απλώς το ενδιαφέρον ασθενών με σοβαρή παχυσαρκία για βαριατρική επέμβαση αλλά, επιπροσθέτως, να γίνουν το έναυσμα για περαιτέρω και εμβριθή έρευνα για την ανακάλυψη οργανικών και βιοχημικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αντίστοιχη απώλεια σωματικού βάρους και μειωμένη θνητότητα μέσα από μη επεμβατικές μεθόδους» ανεφερε ο Ted D. Adams από το Τμήμα Επιδημιολογίας, το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής (Ιατρική Σχολή) και το Τμήμα Διατροφής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
Η μελέτη ανέδειξε εντούτοις και την αρνητική πλευρά των βαριατρικών επεμβάσεων και συγκεκριμένα:
- 83% υψηλότερα ποσοστά θανάτων για άνδρες και γυναίκες από χρόνια ηπατική νόσο
- 2,4 φορές υψηλότερο σχετικό κίνδυνο για αυτοκτονία, κυρίως σε άτομα που προβήκαν στην επέμβαση μεταξύ 18 και 34 ετών.
«Η σημαντική αυτή μελέτη έρχεται να προστεθεί στα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βαριατρική χειρουργική όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά παρατείνει και το προσδόκιμο ζωής τους. Υπογραμμίζει όμως και τη σημασία της ενίσχυσης των πόρων για τον προεγχειρητικό ψυχολογικό έλεγχο και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση, ιδίως για τους νεότερους ασθενείς» σχολίασε ο Δρ Jihad Kudsi, μέλος πολλών έγκριτων και επίσημων φορέων για την επεμβατική καταπολέμηση της παχυσαρκίας και βαριατρικός χειρουργός στο Duly Health and Care, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ιατρικό όμιλο με παραρτήματα σε περισσότερο από 150 τοποθεσίες στο Ιλινόις και την Ιντιάνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Διαβάστε επίσης:
Βαριατρική χειρουργική: Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών για αυτούς τους ασθενείς
Καρκίνος Παγκρέατος: Η επέμβαση που προφυλάσσει από τον «σιωπηρό δολοφόνο»
Εγκυμοσύνη: Πόσο να περιμένει μια γυναίκα μετά από βαριατρική επέμβαση