Όσοι αγαπούν τα ζώα, μόνο ψυχικό πόνο μπορούν να νιώσουν βλέποντας εικόνες και βίντεο, που δείχνουν σκελετωμένα, αποστεωμένα, κακοποιημένα, δηλητηριασμένα, άρρωστα πλάσματα, τα οποία ζουν στους δρόμους και πασχίζουν για την επιβίωσή τους.
Και οργή. Γιατί αυτές οι εικόνες ντροπής είναι… ανθρώπινος δάκτυλος.
Σήμερα, 4 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Μια μέρα, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010. Στόχος, η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, που εκτιμάται ότι ζουν σε πλήρη ένδεια στον πλανήτη μας.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι κακοποιήσεις, οι δηλητηριάσεις και οι εγκαταλείψεις ζώων συνεχώς αυξάνονται. Ο αριθμός των ζώων που «σπίτι» τους είναι ο δρόμος, ολοένα και μεγαλώνει.
«Για τον αριθμό των αδέσποτων ζώων στην ελληνική Επικράτεια, ποτέ δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, καθώς τα στοιχεία που διαθέτουν αφορούν αδέσποτα ζώα, τα οποία διαβιώνουν σε δημοτικά κυνοκομεία. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που ζουν στον δρόμο, αλλά και σε ιδιωτικά, εθελοντικά καταφύγια. Επίσης, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει μόνον τους αδέσποτους σκύλους, όχι και τις γάτες.
Τα στοιχεία που διαθέτουμε ως Ομοσπονδία, προέρχονται από τους συλλόγους – μέλη μας, που εκτείνονται σε όλη τη χώρα. Υπολογίζουμε τα αδέσποτα, σκύλους και γάτες, σε περίπου 2.500.000. Και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά.
Κι αυτό, γιατί καμία κρατική μέριμνα, κανένας εθνικός σχεδιασμός δεν υπάρχει, ώστε να κλείσει η πηγή που τα δημιουργεί και τα αναπαράγει. Η μαγική λέξη για τον περιορισμό των αδέσποτων, είναι η στείρωση», επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο), Νατάσα Βυσσίνου – Μπομπολάκη.
Μάλιστα, η Π.Φ.Π.Ο εξέδωσε ψήφισμα για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς γιατί, όπως «είναι σε όλους μας γνωστό, τα αδέσποτα, σε μεγάλο βαθμό, τα δημιουργούμε εμείς. Οι κηδεμόνες τους. Είτε εγκαταλείποντάς τα στην πρώτη δυσκολία, είτε αφήνοντάς τα να γεννούν, για να παρατήσουμε, στη συνέχεια, τα νεογέννητα μέσα σε κούτες.
Η συμβίωσή μας με ένα κατοικίδιο ενέχει πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες απέναντι σε αυτό. Όποιος δεν τις έχει συνειδητοποιήσει πλήρως, δεν θα πρέπει να αποκτά κατοικίδιο. Αποτελεί μέλος της οικογένειάς του και πορεύονται μαζί «βρέξει – χιονίσει», τονίζει η κυρία Μπομπολάκη.
Όπως υποστηρίζει η κα Μπομπολάκη, θα πρέπει να υπάρξει «γενναία χρηματοδότηση των δήμων από το Κράτος, έτσι ώστε να στειρωθούν τα υπάρχοντα αδέσποτα. Λόγω των χαμηλών κονδυλίων που διαθέτουν οι δήμοι για τον σκοπό αυτό, οι στειρώσεις γίνονται περιστασιακά, όχι συστηματικά και στοχευμένα.
Η έλλειψη παιδείας και η απουσία ενημέρωσης συντελούν στη διαιώνιση της αθλιότητας των αδέσποτων, με το κράτος, διαχρονικά, να αρνείται να πάρει μέτρα για ένα θέμα με πολλές διαστάσεις: ηθικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές.
Η ασυδοσία στον τομέα της εκτροφής ζώων ράτσας από χιλιάδες παράνομους εκτροφείς στη χώρα μας και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τις βόρειες χώρες, συνθέτουν το πάζλ των αδέσποτων ζώων. Καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε, αλλά ούτε είχε την πολιτική βούληση, να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να γίνουμε μια σύγχρονη και πολιτισμένη χώρα στα θέματα των ζώων.
Το δε αναμενόμενο νομοσχέδιο, εφόσον βγει στον αέρα, φοβάμαι ότι απλά θα διαιωνίζει και μερεμετίζει την υπάρχουσα κατάσταση.
Θεωρώ ότι, και πάλι, θα απουσιάζουν από το σχέδιο νόμου, που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το τετράπτυχο, η διδασκαλία του σεβασμού προς τα ζώα στα σχολεία, η ενημέρωση, η στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων, η πάταξη της παράνομης εκτροφής και εισαγωγής ζώων συντροφιάς.
Καμία, επίσης, σοβαρή μελέτη από κανέναν κρατικό φορέα δεν έχει γίνει για τις κακοποιήσεις των ζώων, οι οποίες ανάγονται σε χιλιάδες κατ’ έτος, με πρώτη στην κατάταξη τη δηλητηρίαση των ζώων συντροφιάς, αλλά και της άγριας πανίδας (αλεπούδες, κ.λπ). Εκτός από την ενεργητική κακοποίηση, που είναι η άσκηση βίας πάνω στα ζώα, υπάρχει και η έννοια της παθητικής κακοποίησης, που αναφέρεται στις συνθήκες στις οποίες ζουν αυτά τα πλάσματα. Κι εκεί, τα νούμερα είναι συντριπτικά.
Χιλιάδες ζώα, κάθε είδους, ζουν σε συνθήκες βασανιστικές, με τη Βουλή των Ελλήνων να αρνείται, όπως έγινε πρόσφατα, το αυτονόητο για μια χώρα πολιτισμένη: τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας τους.
Σε ό,τι αφορά τις ποινές για τις κακοποιήσεις των ζώων, ως Ομοσπονδία έχουμε υποβάλει σχόλιο στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα, προτείνοντας αυστηροποίηση των ποινών γύρω από ένα έγκλημα που καθημερινά συντελείται στη χώρα μας εις βάρος των ζώων.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ ένα μέλλον χωρίς άστεγα, εξαθλιωμένα, άρρωστα, σκελετωμένα ζώα.
Αλλά, οι ευχές δεν αρκούν. Θα πρέπει η Πολιτεία, επιτέλους, να αποκτήσει στρατηγική, σχέδιο, ηθική πολιτική απέναντι στα ζώα.
Και κάτι τέτοιο, δυστυχώς, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται».
Μητρώο και κατανομή αρμοδιοτήτων στο νέο νόμο
Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που αναμένεται στο προσεχές διάστημα, γιορτάζουμε, σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, στον νέο νόμο, μεταξύ άλλων, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία μητρώου φιλοζωικών οργανώσεων που πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει πλήρης οριοθέτηση σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των δήµων, αλλά και των οργανώσεων, στην προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Δεν θα προβλέπεται η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόµενων ζώων.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης του Υπουργείου, έχουν καταγραφεί σε όλη την Επικράτεια 54.246 αδέσποτα και 254.333 δεσποζόµενα ζώα συντροφιάς.