Ο ρόλος του είναι διττός: βοηθά στη μείωση της χρήσης πλαστικού και στην καθαριότητα του περιβάλλοντος. Είναι από ανακυκλωμένο χαρτί και 100% ελληνικό προϊόν. Τι είναι; Είναι το NO KAKA! Ένα φαρασάκι με σκουπάκι μιας χρήσης, που διευκολύνει τους ιδιοκτήτες/ κηδεμόνες σκύλων να μαζεύουν τα περιττώματά τους με εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Ήδη, δέκα δήμοι της Αττικής και οι Δήμοι Λαρισαίων και Ναυπλιέων έχουν τοποθετήσει, σε διάφορα σημεία, το ΝΟ ΚΑΚΑ και το προσφέρουν δωρεάν στους δημότες τους.
Εφευρέτρια της πατέντας είναι η κ. Μαρία Αρκούδη και την έμπνευση της τη «χρωστά» σε εκείνον τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα σκύλου, που στην ερώτησή της, «γιατί δεν μαζεύετε τις ακαθαρσίες του;», της απήντησε: «Σιχαίνομαι! Βρες μου άλλον τρόπο και θα το κάνω».
«Πάντα με ενοχλούσε το θέαμα των ακαθαρσιών των σκύλων στο δρόμο. Οι κηδεμόνες τους δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα μαζέψουν, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να περπατήσω. Πριν από δυόμισι χρόνια συνέβησαν δύο γεγονότα, μέσα σε μία εβδομάδα, που με έκαναν να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα. Το ένα συνέβη στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Βιέννη, όπου μία κυρία μάζευε με το σακουλάκι τις ακαθαρσίες και στο πρόσωπό της διέκρινα ότι ένιωθε άβολα με την όλη διαδικασία. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη, τρεις μέρες μετά, καθώς περπατούσα στη γειτονιά μου. Ένας κύριος είχε βγάλει βόλτα το σκυλάκι του. Και ενώ είχε σακουλάκι, δεν μάζεψε τις ακαθαρσίες. Τον ρώτησα ευγενικά τον λόγο, και μου απάντησε: «Εγώ σιχαίνομαι, αν μου βρεις άλλον τρόπο θα το κάνω». Ύστερα από αυτά τα δύο γεγονότα ξεκίνησα τον χρονοβόρο, δαπανηρό, αλλά απαραίτητο δρόμο της κατοχύρωσης της πατέντας και του σήματος. Αρχικά από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Ελλάδας (Ο.Β.Ι) και ύστερα, αφού πήρα το «πράσινο φως», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό», επισημαίνει η κυρία Αρκούδη.
Έτσι, το NO KAKA πήρε «σάρκα και οστά». Είναι «μία ελληνική πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι και τον WIPO. Πρόκειται για ένα χάρτινο φαρασάκι με σκουπάκι μίας χρήσης. Είναι ένας οικολογικός και πολιτισμένος τρόπος μαζέματος των ακαθαρσιών των σκύλων. Είναι από ανακυκλωμένο χαρτί, 100% ελληνικό, και, προς το παρόν, διατίθεται από κάποιους δήμους -δωρεάν- στους πολίτες μέσα σε ειδικά μεταλλικά κουτιά δικής μου κατασκευής. Το ΝΟ ΚΑΚΑ, αλλά και το ειδικό μεταλλικό κουτί, παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια, και με αυτό τον τρόπο συνεισφέρω άμεσα στην ελληνική οικονομία», τονίζει η κυρία Αρκούδη.
Όπως διευκρινίζει, για να προωθήσει την πατέντα της προσέγγισε, αρχικά, τους δήμους, οι οποίοι το υιοθέτησαν, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως πατέντα καθημερινής χρήσης και ανάγκης. Το έκριναν απαραίτητο, καθώς ακολουθούν την οδηγία της Ε.Ε για μείωση της χρήσης του πλαστικού, αλλά και για να δώσουν ένα κίνητρο στους δημότες τους να μαζεύουν τα περιττώματα των τετράποδών τους. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που σε αυτόν τον τομέα προωθεί έναν οικολογικό τρόπο. Δεν μας έκαναν χάρη. Εκτίμησαν ότι είναι αναγκαίο να το προσφέρουν στους πολίτες, καθώς μας αφορά άμεσα. Για την καθαριότητα και την υγιεινή μας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει, μάλιστα, ενδιαφέρον και από δήμους της Ευρώπης, αλλά και από ανθρώπους του εξωτερικού που χρησιμοποίησαν το NΟ KAKA στην Ελλάδα. Και αυτό μας κάνει ιδιαιτέρως υπερήφανους και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, διότι προσπαθούμε μόνοι μας, χωρίς καμία στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν δείξει οικισμοί, αλλά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που επιθυμούν να το παρέχουν στους πελάτες – κηδεμόνες σκύλων, έτσι ώστε να δείξουν ένα οικολογικό και καινοτόμο πρόσωπο», υπογραμμίζει η κυρία Αρκούδη.
Όπως υποστηρίζει, οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το NO KAKA, ακόμα και εκείνοι που δεν είναι κηδεμόνες σκύλων. «Αρέσει, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Τώρα, με ένα σκούπισμα, το κλείνεις και το πετάς. Καθώς παρέχεται από τους δήμους, τους οποίους ευχαριστώ, μπαίνουν πιο εύκολα στη διαδικασία να το γνωρίσουν και να το χρησιμοποιήσουν. Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι ζητούν στη γειτονιά τους το ΝΟ ΚΑΚΑ. Όλοι στο άκουσμα του ονόματος γελάνε και το καλωσορίζουν με χαρά! Ήδη, από κάποιους δήμους μας έχουν ευχαριστήσει, διότι αρχίζει να αλλάζει η νοοτροπία μας».
Αυτό που επιθυμεί η κ. Αρκούδη, είναι «να μάθει ο Έλληνας να χρησιμοποιεί το ΝΟ ΚΑΚΑ και γενικότερα να αλλάξει η νοοτροπία μας, να σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τον συνάνθρωπό μας και τη γειτονιά μας. Γιατί η γειτονιά μας είναι το σπίτι μας και θέλουμε να το διατηρούμε καθαρό. Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τις επαφές που έχουμε ξεκινήσει, είναι να το μάθει και ο Ευρωπαίος, αλλά και ο παγκόσμιος πολίτης».
Οι δήμοι που, μέχρι στιγμής έχουν υιοθετήσει το ΝΟ ΚΑΚΑ είναι:
- Αμαρουσίου
- Ασπροπύργου
- Πεντέλης
- Ραφήνας – Πικερμίου
- Αγίου Δημητρίου
- Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
- Ναυπλιέων
- Αλίμου
- Λαρισαίων
- Πειραιά
- Ηλιούπολης
- Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης