Αυτό το χοντρό καφετί υπόλειμμα γύρω στο 1,5 εκατοστό φαίνεται παράξενο και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πονάει, αφού ο λώρος δεν έχει νευρικές απολήξεις, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Εκτός αυτού ξέρουν ότι σε περίπτωση μόλυνσης τα πράγματα θα είναι σοβαρά. «Μην ταράζεστε», συνιστούν οι ειδικοί. Σε δύο βδομάδες δεν θα υπάρχει υπόλειμμα, θα υπάρχει μόνο ο αφαλός. Στο μεταξύ, πραγματικά δεν πονάει το μωρό σας, και παρότι η μόλυνση είναι όντως ένα θέμα, είναι εξαιρετικά απίθανο να εξελιχθεί τόσο γρήγορα ώστε να μην έχετε τον χρόνο να ειδοποιήσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου θα ξεραθεί και θα πέσει μόνο του σε μία δύο εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αν πέσει κατά λάθος νερό, δεν θα πάθει τίποτα. Προσπαθήστε όμως να μην βρέχετε εκείνο το σημείο όταν κάνετε μπάνιο το μωρό. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν να καθαρίζουμε τοπικά το ομφαλικό κολόβωμα με οινόπνευμα ή να βάζουμε φαρμακευτική σκόνη για να ξεραθεί. Άλλοι συνιστούν να μην το πειράζουμε καθόλου αλλά να καθαρίζουμε τη γύρω περιοχή. Ο γιατρός σας θα σας υποδείξει τι να κάνετε. Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανιστεί ένα κιτρινωπό υγρό στη βάση του ομφαλικού κολοβώματος, αν δείτε πάνω από μία σταγόνα αίμα ή αν το κολόβωμα ή όλη η περιοχή κοκκινίσει ή είναι υγρή, δείξτε το αμέσως στον γιατρό σας, ούτως ώστε αν είναι αρχή μόλυνσης να το προλάβετε έγκαιρα.

Συνήθως το κολόβωμα επουλώνεται πιο γρήγορα αν φροντίζετε να μην τρίβεται. Αν το μωρό σας είναι μεσαίου μεγέθους, οι πάνες για νεογέννητα που είναι κομμένες μπροστά για να μην ακουμπάνε στον αφαλό μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους. Διαφορετικά, προσπαθήστε να διπλώνετε την πάνα προς τα έξω. Όταν τελικά θα πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου, ο αφαλός μπορεί να μην έχει επουλωθεί εντελώς. Αυτό το μόνιμο μέρος του σώματος του μωρού σας έχει νευρικές απολήξεις και μπορεί να είναι ευαίσθητο για μία δύο μέρες και να μην έχει σχηματιστεί οριστικά ακόμη, γι’ αυτό χρειάζονται απαλές κινήσεις και υπομονή. Όταν το μωρό σας θα γίνει τριών εβδομάδων, ο αφαλός του θα έχει πλέον την κανονική του μορφή, αλλά αν θα προεξέχει ή θα είναι προς τα μέσα είναι άγνωστο…

Το κόψιμο των νυχιών
Πολλές φορές τα νύχια των νεογέννητων είναι μεγάλα και μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό. Πρέπει να κόβονται τακτικά, διαφορετικά μπορεί να γρατσουνίσουν άσχημα το πρόσωπό τους καθώς κουνάνε τα χέρια τους πέρα-δώθε. Με τα γαντάκια προλαμβάνετε τις γρατσουνιές, αλλά το τίμημα είναι μεγάλο: του κρύβετε τα χέρια του.

Δεν είναι εύκολο να τα κόψετε με το ψαλίδι, διότι τα δάχτυλα του μωρού είναι τόσο μικροσκοπικά, που είναι δύσκολο να τα πιάσετε ένα ένα και να τα κρατήσετε καλά, ιδίως αν προσπαθεί να τα τραβήξει. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλιδάκι ειδικό για βρέφη. Φαίνονται λιγότερο επικίνδυνα, γιατί είναι μικρά και έχουν στρογγυλεμένες άκρες. Προσπαθήστε να στερεώσετε το επιλεγμένο δάχτυλο ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας και κλείστε το υπόλοιπο χέρι του μωρού μέσα στο δικό σας. Έτσι, ακόμη κι αν τραβήξει το δάχτυλό του, δεν υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε κάποιο άλλο δάχτυλο. Αν στριφογυρίζει συνέχεια ή έχετε εσείς πολύ άγχος, προσπαθήστε να το κάνετε την ώρα που κοιμάται. Αν ξυπνάει όταν του κόβετε να νύχια, δείτε μήπως μπορεί να το κάνει ο σύντροφός σας την ώρα που θηλάζετε το μωρό.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει για τη μετάδοση από την έγκυο στο μωρό

Δέκα τρόποι για να μάθετε το παιδί να τρώει σωστά

Τσιόδρας: Συνεχίστε να εμβολιάζετε τα παιδιά χωρίς καθυστέρηση