Το μωρό περπατάει! Χαρά μεγάλη! Μεγάλη ωστόσο είναι και η ανησυχία που συντροφεύει τα πρώτα του αυτά βήματα καθώς η ισορροπία του είναι ασταθής και το πιθανότερο είναι να πέσει άγαρμπα ή ακόμη και να χτυπήσει. Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί;

1. Εξετάστε την επίπλωση του δωματίου. Οτιδήποτε ελαφρύ είναι επικίνδυνο, διότι θα προσφέρει μεν στήριξη στο μωρό μόλις πιαστεί από εκεί και αρχίσει να σηκώνεται, αλλά μετά, καθώς μετακινεί προς τα επάνω τα χέρια του και το βάρος του και το τραβάει, θα γυρίσει ανάποδα. Τότε το μωρό θα πέσει από την πλέον ασταθή θέση, καθώς δεν θα είναι ούτε καθιστό ούτε όρθιο, αλλά στο ενδιάμεσο. Τα χειρότερα είναι τα ψηλά ελαφριά αντικείμενα, όπως οι επιδαπέδιες κρεμάστρες ή οι βάσεις φυτών από μπαμπού διότι όχι μόνο θα γυρίσουν ανάποδα λόγω ύψους, αλλά θα πέσουν και επάνω στο μωρό. Ορισμένα εμφανώς επικίνδυνα έπιπλα μπορείτε να τα σφηνώσετε στη θέση τους ενώ κάποια άλλα καλό είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα σημείο όπου δεν θα έχει πρόσβαση το μωρό.

2. Προσοχή στους κινδύνους που απειλούν το μωρό από ψηλά καθώς σηκώνεται. Όσο στηρίζεται και με τα δύο χέρια για να σταθεί όρθιο δεν μπορεί να απλώσει το ένα του χέρι για να πιάσει κάτι, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να πιαστεί από το τραπεζομάντηλο ή από ένα καλώδιο για να σηκωθεί. Δεν κάνει να πέσει στο κεφάλι του ούτε η καφετιέρα ούτε το πορτατίφ!

3. Μην βάζετε παπούτσια στο μωρό όταν αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δεν είναι απαραίτητα για να στηρίζουν τα πόδια του, ούτε τώρα ούτε μετά. Παπούτσια θα χρειαστεί μόνο όταν θα μπορεί να βαδίσει σε εξωτερικούς χώρους, οπότε θα πρέπει να προστατεύονται τα πόδια του. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, τα παπούτσια θα το δυσκολέψουν πολύ περισσότερο να σταθεροποιηθεί, διότι περιορίζουν την επαφή των ποδιών του με το έδαφος και τις μικρές κινήσεις που κάνουν τα δάκτυλα για να προσαρμοστεί το πέλμα. Επιπλέον, μπορεί να γλιστράνε και να συμβεί κανένα ατύχημα.

4. Μη βάζετε ποτέ στο μωρό κάλτσες χωρίς αντιολισθητικές βεντούζες, εκτός αν έχετε παντού χαλιά. Με τις κανονικές κάλτσες, ένα οποιοδήποτε σκληρό πάτωμα μετατρέπεται σε πίστα πατινάζ. Μπορεί να πέσει το μωρό, αλλά ακόμη και αν δεν πέσει, θα δυσκολευτεί πολύ να σταθεί όρθιο υπό αυτές τις συνθήκες και θα πληγή σοβαρά η αυτοπεποίθησή του. Είναι πιο ασφαλές να είναι ξυπόλυτο.