Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανέδειξαν τη σημασία του ύπνου στην ψυχική υγεία των παιδιών. Δεδομένου ότι ο ύπνος συμβάλλει στην αναδιοργάνωση του εγκεφαλικού κυκλώματος, ο ρόλος του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των παιδιών, των οποίων οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται και αναδιοργανώνονται πιο γρήγορα.

Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, οι καθηγητές Jianfeng Feng και Edmund Rolls με τον Δρ. Wei Cheng και λοιπούς συνεργάτες από τo Πανεπιστήμιο του Warwick και το Πανεπιστήμιο Fudan University, μελέτησαν τις περιπτώσεις 11.000 παιδιών, ηλικίας 9-11 ετών, από μια βάση δεδομένων για την ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας στους εγκεφάλους των εφήβων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι έφηβοι με ανεπαρκή ύπνο εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικής συμπεριφοράς και κακής γνωστικής απόδοσης. Επιπλέον, η σχέση του λιγοστού ύπνου με τα καταθλιπτικά συμπτώματα έγινε εμφανής έναν χρόνο αργότερα.

Ο χαμηλότερος όγκος του εγκεφάλου στον κογχομετωπιαίο, τον προμετωπιαίο και τον κροταφικό φλοιό, το προσφηνοειδές λόβιο και την υπερχείλια έλικα σχετίστηκε με τον μικρότερης διάρκειας ύπνο.

Ενδεικτικά, τα παιδιά με ύπνο λιγότερο των επτά ωρών, σημείωσαν τελική βαθμολογία στο τεστ συμπεριφορικών προβλημάτων 53% υψηλότερη από τον μέσο όρο και η συνολική βαθμολογία σχετικά με τη γνωστική λειτουργία ήταν 7,8% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα παιδιά που κοιμόντουσαν 9 έως 11 ώρες.

Κατά τον Jianfeng Feng, καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Warwick, ο συνιστώμενος ύπνος για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών είναι 9 με 12 ώρες, ώστε να επωφελείται η γνωστική λειτουργία και να εξασφαλίζεται η καλή ψυχική υγεία τους. Ωστόσο, οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά και τους εφήβους λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε χρόνο από το σχολείο, τις αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και τη συνεχώς αυξανόμενη σπατάλη χρόνου μπροστά στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή.