Η σωστή διατροφή, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη σωστή μας ανάπτυξη. Τόσο σε σωματικό όσο και μαθησιακό επίπεδο. Γενικώς, υγιή βρέφη και νήπια μπορούν να φτάσουν στα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μόνο με το φαγητό. Οι επαγγελματίες υγείας (μαιευτήρες, παιδίατροι, νοσηλευτές, ειδικοί διατροφολόγοι, κλπ), πρέπει να ενθαρρύνουν καταρχήν τη μητέρα να θηλάζει και στη συνέχεια τους γονείς, να μεγαλώνουν το παιδί τους με σωστή διατροφή, με φαγητό στο σπίτι και όχι να του προσφέρουν πρόχειρα/γρήγορα γεύματα και διατροφικά πρόσθετα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι αντίστοιχες διατροφικές συνήθειες είναι ελλειμματικές σε θρεπτικά συστατικά. Πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αρέσκονται στο να καταναλώνουν πρόχειρα φαγητά και σνακ με πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Απόρροια αυτών των κακών διατροφικών συνηθειών είναι η εμφάνιση διάφορων προβλημάτων όπως η μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα αδυναμίας, κακή διάθεση, υπερκινητικότητα και -κυρίως- η ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημικής νόσου. Τουλάχιστον για τη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών, παγκοσμίως, που είναι γνωστές για τα υψηλά επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας. Κατά κανόνα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου, οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του οργανισμού του. Κανονικά, με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Κατά συνέπειαν, τα διατροφικά συμπληρώματα περιττεύουν. Όμως, σε βρέφη και παιδιά των οποίων η διατροφή παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω των συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ειδικότερα, παρατηρούνται ελλείψεις σε σίδηρο (Fe) και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, με επακόλουθα: αναιμία, πνευματική κόπωση και χαμηλότερη νοητική συμπεριφορά, απόσπαση προσοχής και γενικότερα μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, κ.α. Επίσης, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων π.χ. γαλακτοκομικά (λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη), παιδιά με ανορεξία και τέλος παιδιά που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά χρειάζονται και αυτά – πάντοτε με ιατρική συνταγή – ανάλογα συμπληρώματα, κυρίως δε αυτά που περιέχουν βιταμίνη C. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν αρχίζει η έμμηνος ρύση, οι νεαρές έφηβες χρειάζονται και αυτές περισσότερο σίδηρο. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χορηγούνται με μέτρο και επιτήρηση.
Ως ιδανικό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις παιδικές ιδιαιτερότητες, περιέχει χαμηλές δόσεις βιταμίνης D και ω-3 ακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως είναι το μουρουνέλαιο), των άλλων λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, Ε, Κ) και λυσίνης, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου (για τα οστά).
Πηγή: NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας