Όσο πιο πολύ ασχολούνται οι έφηβοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο επιρρεπείς γίνονται στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Eating Disorders.
Στη μελέτη εξετάστηκαν σχεδόν 1.000 μαθητές γυμνασίου για τη χρήση που κάνουν σε τέσσερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Snapchat, Instagram και Snapchat) και διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι προτιμούν το Instagram και το Snapchat, δηλαδή εφαρμογές που χρησιμοποιούν περισσότερο τα βίντεο και τις φωτογραφίες ως τρόπο επικοινωνίας.
«Το βασικό γνωστικό στοιχείο της διατροφικής διαταραχής είναι η αναγωγή της εικόνας του σώματος, του βάρους, της πρόσληψης φαγητού και της άσκησης σε κάτι πολύ σημαντικό. Η πρώιμη εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία τόσο οι επιρροές όσο και η εμφάνιση των συνομηλίκων είναι πολύ σημαντικές, επομένως είναι σύνηθες για άτομα αυτής της ηλικίας να προσηλώνονται στη διαδικτυακή τους εικόνα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, Simon Wilksch.
Κατά τη μελέτη των μαθητών, το αυστηρό πρόγραμμα άσκησης, η παράλειψη γευμάτων και άλλες συμπεριφορές σχετικές με διατροφικές διαταραχές αναφέρθηκαν από σχεδόν το 52% των κοριτσιών και το 45% των αγοριών. Από το σύνολο των εφήβων, πάνω από το 75% των κοριτσιών και σχεδόν το 70% των αγοριών είχαν τουλάχιστον ένα λογαριασμό στα social media, με τον μεγαλύτερο αυτού αριθμό να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά σκέψεων και συμπεριφορών που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές.
«Η παρουσία συμπεριφορών που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές στα αγόρια της παρούσας μελέτης ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρούταν 20 χρόνια πριν», τονίζει ο Δρ. Wilksch.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελέτη δεν καταλήγει σε οριστικά συμπεράσματα, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Κάποιοι από αυτούς είναι τα όσα οι έφηβοι βλέπουν και δημοσιεύουν στα social media, η ραγδαία αυξανόμενη δημοφιλία των μέσων αυτών, η επιρροή των φίλων και της οικογένειας και τα είδη των τροφίμων που υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι κάθε εφήβου. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα είναι αρκετά συνεπή για να εγείρουν κάποιες ανησυχίες επί του θέματος.
Οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις διατροφικές διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση των μέσων μαζικής δικτύωσης, καθώς το ιατρικό φαινόμενο καθεαυτό υπήρχε και πριν την επικράτηση των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά πλέον είναι εντονότερο λόγω των στοχευμένων διαφημίσεων για επεξεργασμένα τρόφιμα, της προώθησης του προτύπου του αδύνατου ανθρώπου και των ιστότοπων που ενισχύουν μια μη ρεαλιστική εικόνα του σώματος για άνδρες και γυναίκες.
Επιπλέον, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους στα social media, προειδοποιώντας ότι παρόλο που το όριο ηλικίας για χρήση τέτοιων εφαρμογών είναι τα 13 έτη, πολλά παιδιά μπαίνουν στον ηλεκτρονικό αυτό κόσμο πολύ νωρίτερα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, από την πλευρά των γονέων θα πρέπει να απαγορευθεί η χρήση των social media σε παιδιά κάτω των 13 ετών, να τεθούν όρια στο χρόνο χρήσης μετά από αυτή την ηλικία και να παρακολουθείται άμεσα τη δραστηριότητα των παιδιών τους στις πλατφόρμες μέσω δικών τους λογαριασμών. Από την πλευρά της πολιτείας, οι ερευνητές προτείνουν την επιμόρφωση των νέων ανθρώπων όσον αφορά στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών μέσων γενικότερα, προκειμένου να αποκτήσουν τα εφόδια για να παίρνουν σωστές αποφάσεις.