«Παίρνεις δέκα βαθιές ανάσες, έπειτα χαμηλώνεις τα γόνατα σου σαν κάθισμα και περιμένεις ώσπου ένας άλλος να σε πιάσει από τον λαιμό και να τον σφίξει με δύναμη… Όταν τελειώνει το παιχνίδι σου σηκώνουν το κεφάλι, σου φωνάζουν το όνομά σου και μετά ξυπνάς» ». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το «παιχνίδι το πνιγμού» (Choking game), που προκάλεσε έως και την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου, έτσι όπως περιγράφεται από ένα 12χρονο παιδί. Ο κίνδυνος, κάτι παραπάνω από ορατός και ο διάλογος με τα παιδιά μας κάτι περισσότερο από επιβεβλημένος…

Τρόμος στο Πανελλήνιο

Ήταν πριν από λίγες ημέρες στο Λουτράκι όταν ένα 12χρονο αγόρι παραλίγο να χάσει τη ζωή του παίζοντας το «παιχνίδι του πνιγμού». Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Η αιτία σοκαριστική: έπαιζε με συμμαθητές του το… «παιχνίδι του πνιγμού», ένα «παιχνίδι» που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει από το «παιχνίδι» αυτό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι άτομα από τις ΗΠΑ, ενώ κατά κανόνα επιδίδονται σ’ αυτό το επικίνδυνο και εν δυνάμει θανατηφόρο «παιχνίδι» άντρες έφηβοι. Κατά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν ενώ λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πεθαίνει. Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις και αιμορραγίες στα μάτια.

Μετά την «εκδήλωση» δεύτερου περιστατικού στην Ελλάδα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου, Αθανάσιος Γαλήνας, με επιστολή που κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης και στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εφιστά την προσοχή στην επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» – που τείνει να λάβει τα χαρακτηριστικά «νεανικής μόδας».

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του: «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το «παιχνίδι του πνιγμού» θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους για την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» και το σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και να οδηγηθούν στο θάνατο. Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει την επανεμφάνισή του το λεγόμενο «παιχνίδι του πνιγμού» (επίσης γνωστό ως παιχνίδι ασφυξίας ή παιχνίδι λιποθυμίας ή από τα αγγλικά ως choking game) που αναφέρεται στην σκόπιμη αποκοπή οξυγόνου στον εγκέφαλο με στόχο την πρόκληση προσωρινής απώλειας συνείδησης και ευφορίας. Άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο που έχουν τραβήξει οι ίδιοι και στα οποία φαίνεται να πνίγουν/στραγγαλίζουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, ή ο ένας τον άλλο, προκειμένου να νιώσουν για μερικά δευτερόλεπτα μια αίσθηση «ευφορίας», προτού λιποθυμήσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανόνες του «παιχνιδιού» ο παίχτης θα πρέπει να πάρει δέκα βαθιές ανάσες, έπειτα να χαμηλώσει τα γόνατα του σαν κάθισμα και να περιμένει ώσπου ξαφνικά ένας άλλος τον πιάνει από τον λαιμό και τον σφίγγει με δύναμη, το αποτέλεσμα δε τούτων είναι πολλά παιδιά να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν…Το παραπάνω «παιχνίδι», σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, κατά το τελευταίο διάσημα έκανε την εμφάνιση του δυστυχώς και σε σχολεία στην Ελλάδα, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να λάβει τα χαρακτηριστικά «νεανικής μόδας». Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Λασιθίου παρακαλούμε τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν. Παρακαλούμε τους κ.κ. διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Λασιθίου, όπως ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο «παιχνίδι» και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Τέλος, παρακαλούμε τους διευθυντές όλων των ΜΜΕ (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Λασιθίου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης».

Γονείς, προσοχή: Μιλήστε στα παιδιά σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω παιχνίδι στηρίζεται εν μέρει στην εφηβική αφέλεια αλλά και σε κάτι πιο σκοτεινό: στην ευφορία που υποτίθεται ότι μπορεί να προκαλέσει σ’ αυτόν που γίνεται υποκείμενο του κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Όσον αφορά στην επικινδυνότητα του, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το «Παιχνίδι του Πνιγμού» είναι τόσο επικίνδυνο που κατατάσσεται δίπλα στις κατηγορίες «αλκοόλ» και «ναρκωτικά». Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τονίσουν στα παιδιά και τους εφήβους ότι η πρόκληση προσωρινής ευφορίας, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο.

Όπως επισημαίνει στο ygeiamou.gr η ψυχολόγος κ. Χρύσα Βαλαμουτοπούλου «πρέπει να  εξετάσουμε με προσοχή τον συμβολισμό του chocking game. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που προβάλλει την αυτοεπιθετικότητα αλλά και την βιαιότητα που στρέφονται στον διπλανό μας. Από πού ξεκινάει όμως αυτή η τάση επιθετικότητας που φθάνει τελικά να καταλήγει να ενσωματώνεται μέσα στα παιχνίδια των παιδιών μας; Η αιτία για κάτι τόσο βαρυσήμαντο δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, αλλά πολυπαραγοντική. Σε κοινωνιολογικό επίπεδο, η αγριότητα μεταξύ των ανθρώπων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς κανένα ίχνος ανθρωπισμού δεν φαίνεται να προάγεται από την κοινωνία. Επιπλέον, το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες ανταγωνιστικά, χωρίς καμία φροντίδα και ελλιπή κοινωνική πρόνοια. Σε ψυχολογικό επίπεδο, όλα αυτά προκαλούν αυξημένο στρες στο άτομο το οποίο αγωνίζεται να ισορροπήσει ψυχικά σε έναν εχθρικό κόσμο, γιατί ακριβώς έτσι τον βιώνει. Το στρες γίνεται κατάθλιψη. Τι είναι η κατάθλιψη; Εσωτερικεύμενος θυμός που στρέφεται επιθετικά προς τον εαυτό μας. Κάπως έτσι, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων χαλούν, οι άνθρωποι απομονώνονται. Σε μια τέτοια οικογένεια, σε μία τέτοια κοινωνία, τι αναμένουμε να εκδηλώσουν τα παιδιά που ζουν μέσα σε αυτή; Επιθετικότητα προς τον εαυτό τους ή προς τους άλλους!

Συνήθως, ευκολότερα θύματα αυτών των επικίνδυνων παιχνιδιών αποτελούν τα παιδιά οικογενειών που εκδηλώνουν δυσλειτουργίες ή επικοινωνιακά προβλήματα. Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στην εποχή της κατάθλιψης- άρα και αυτοεπιθετικότητας – τόσο πιο επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια θα αναδύονται. Τα παιδικά παιχνίδια κάθε εποχής συμβολίζουν και την ποιότητα κάθε εποχής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θυμηθείτε μόνο τα παιχνίδια που παίζαμε ως παιδιά. Όσο σκληρές κι αν ήταν οι εποχές, αυτό που παρέμενε δυνατό ήταν η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ήταν ζωντανή.

Κατηγορείτε τα παιδιά που παίζουν τόσο επικίνδυνα παιχνίδια; Ξανασκεφθείτε το καλύτερα. Μπείτε μόνο στη θέση του παιδιού σας. Καθημερινά βλέπει τους γονείς του αγχωμένους προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Οι γονείς απομονώνονται, η αγάπη μεταξύ τους χάνεται ή αντικαθίσταται από συνεχείς διαφωνίες και διαζύγια. Πόση ασφάλεια μπορεί να νιώσει ένα παιδί μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό; Αποτέλεσμα; Βρίσκει καταφύγιο σε επικίνδυνες μόδες παιχνιδιών που στόχο τελικά έχουν την αυτοεξόντωση ως λύτρωση.

Θα πρότεινα στους γονείς να σκύψουν πρώτα πάνω από τον εαυτό τους, να διερευνήσουν ανεπίλυτα θέματα τους και να αυτοαγκαλιαστούν. Να «αυτοφροντιστούν» γιατί κάπου ξέχασαν να το κάνουν αυτό. Κατόπιν, να επικοινωνήσουν με το παιδί τους προσεγγίζοντάς το με διακριτικότητα και με… ανοιχτά αυτιά! Ακούστε περισσότερο τι έχει να πει και μιλήστε λιγότερο. Δώστε χώρο και χρόνο να εκφραστεί βάζοντας στην άκρη τα άγχη σας. Για να μειώσουμε την επέκταση αυτών των επικίνδυνων παιχνιδιών, χρειάζεται να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από όσα προάγονται σήμερα (άγχος-απομόνωση-βιαιότητα) με εργαλείο την αποδοχή του εαυτού μας και κατ’ επέκταση των παιδιών μας.»