Τις τροφές που ακολουθούν τις συστήνει η γκουρού της βρεφικής διατροφής Άναμπελ Καρμέλ. Εσείς ωστόσο, προτού τις σερβίρετε στο μωρό σας, καλό είναι να πάρετε και τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

1. Ρυζάλευρο: Ανακατεμένο με νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα, το ρυζάλευρο έχει μια γλυκιά, γαλακτώδη γεύση και εύπεπτη πέψη. Μπορείτε να το κάνετε όσο πυκνό θέλετε, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για το ξεκίνημα. Επιλέξτε μία μάρκα χωρίς ζάχαρη και εμπλουτισμένη με βιταμίνες και σίδηρο. Αποφύγετε τα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, μέχρι το μωρό σας να γίνει τουλάχιστον έξι μηνών.

2. Κεχρί: Αυτό το χωρίς γλουτένη δημητριακό είναι μία καλή πρώτη τροφή για τα μωρά και έχει μία ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος είναι σημαντικός για τα αναπτυσσόμενα μωρά. Το κεχρί αναμειγνύεται καλά με το συνηθισμένο γάλα του μωρού σας και ταιριάζει με φρούτα και λαχανικά.

3. Καρότο: Η γλυκιά γεύση των καρότων αρέσει στα μωρά. Βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ώστε να πολτοποιούνται. Οι βολβοί με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσιοι σε β-καροτένιο, το οποίο είναι ζωτικό για την ανάπτυξη, την υγεία του δέρματος και την όραση.

4. Πατάτα: Με ήπια γεύση και καλές πηγές βιταμίνης C και καλίου, οι πατάτες είναι μία εξαιρετική πρώτη τροφή.

5. Γλυκοπατάτα: Γεμάτη με β-καροτένιο, η γλυκοπατάτα είναι μία καλή εναλλακτική της κανονικής πατάτας και είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, σχεδόν κάθε λαχανικό, όταν συνδυάζεται με γλυκοπατάτα έχει πολύ νόστιμη γεύση. Οι ψητές «κυδωνάτες» γλυκοπατάτες είναι επίσης μία εξαιρετική επιλογή για να φάει το μωρό με τα χέρια του.

6. Κίτρινη κολοκύθα: Άλλο ένα χρωματιστό λαχανικό πλούσιο σε β-καροτένιο, η κολοκύθα έχει μία απαλή, ήπια γεύση. Δοκιμάστε να τη συνδυάσετε με μήλο και αχλάδι ή κρατήστε πιο απλή τη γεύση και απλώς αναμείξτε με λίγο ρυζάλευρο.

7. Κολοκύθα: Η πορτοκαλί σάρκα της είναι γλυκιά και ξεχειλίζει από βιταμίνη C και β-καροτένιο.

8. Μήλο: Τα μήλα αποτελούν μία εξαιρετική πρώτη τροφή για τα μωρά και σχηματίζουν έναν λεπτόρρευστο πουρέ. Είναι εξαιρετική πηγή πηκτίνης, διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν το σώμα του μωρού να επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά άλλες στέρεες τροφές.

9. Αχλάδι: Τα αχλάδια επίσης περιέχουν πηκτίνη και έχουν μια γλυκιά, απαλή γεύση που αγαπούν τα μωρά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, ενώ περιέχουν επίσης κάποιες από τις βιταμίνες Β. Μαγειρέψετε ελάχιστα τα αχλάδια πριν τα πολτοποιήσετε, ώστε να διατηρήσουν τη θρεπτική τους αξία. Εάν ο πουρές είναι πολύ ρευστός προσθέστε λίγο ρυζάλευρο.

10. Μπανάνα: Οι γλυκές, ώριμες μπανάνες είναι το πιο πρακτικό φρούτο, καθώς δε χρειάζονται μαγείρεμα, είναι τέλειες να τις φάει το μωρό με το χέρι και μπορείτε να τις λιώσετε με το πιρούνι και να γίνουν ένας μαλακός πουρές. Προσθέστε λίγο βρεφικό γάλα εάν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνη C και το μέταλλο κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών του μωρού. Επιπλέον, οι μπανάνες είναι μικρές δόσεις ενέργειας, εξασφαλίζοντας τρία υγιεινά φυσικά σάκχαρα. Και ακόμη καλύτερο, κανένα άλλο φρούτο δεν περιέχει περισσότερους πέψιμους υδατάνθρακες από την μπανάνα.

11. Παπάγια: Η παπάγια είναι ένα ακόμη φρούτο που μπορεί να γίνει πουρές χωρίς μαγείρεμα. Η ζωηρόχρωμη σάρκα της είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, ενώ περιέχει επίσης άφθονες φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, που σημαίνει πως είναι μία θρεπτική πρώτη τροφή. Τα περισσότερα μωρά αγαπούν επίσης τη γεύση της. Η παπάγια περιέχει ένα φυσικό χημικό, την παπαϊνη, που βοηθά την καλή πέψη, καθώς και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης.

12. Μάνγκο: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C ενώ περιέχουν περισσότερο ασβέστιο σχεδόν απ’ όλα τα υπόλοιπα φρούτα. Περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα σιδήρου. Βεβαιωθείτε πως το μάνγκο είναι ώριμο, γλυκό και δεν έχει ίνες. Για να το προετοιμάσετε, κόψτε το στη μέση κατά μήκος, βγάλτε τη φλούδα, κόψτε τη σάρκα σε κύβους και πολτοποιήστε με ένα ραβδομπλέντερ. Τα μάνγκο ταιριάζουν πολύ με τα μήλα, τα αχλάδια ή άλλα φρούτα και αποτελούν ένα υπέροχο τροπικό γλυκό για το μωρό σας.

13. Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προσφέρουν ενέργεια που βοηθάει στην ανάπτυξη, σωματική και διανοητική, του μωρού σας. Προσφέρει επίσης σχεδόν 20 βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμα φυτικά συστατικά στη διατροφή του. Είναι μία ιδανική, μεγάλης θρεπτικής αξίας πρώτη τροφή και η λεία υφή του το κάνει ιδανικό για μωρά. Δε χρειάζεται μαγείρεμα, απλώς το λιώνετε μόνο του ή το προσθέτετε στον πουρέ από το αγαπημένο φρούτο ή λαχανικό του μωρού σας.

Πηγή: Το νέο βιβλίο της Άναμπελ Κάρμελ με τίτλο: «Οδηγός Βρεφικής Διατροφής», εκδόσεις Ψυχογιός