Η πρώτη φορά που το μωρό σας θα δοκιμάσει «αληθινό» φαγητό είναι πολύ σημαντική, γι’αυτό και τα ερωτήματα των γονιών είναι πολλά: «Πού;», «Σε τι;», «Πότε;», «Ποιος θα το ταΐζει;», «Ποιο φαγητό;», είναι κάποια από αυτά. Η Άναμπελ Κάρμελ συγγραφέας 44 βιβλίων για την παιδική διατροφή και βραβευμένη για τις υπηρεσίες της στην παιδική διατροφή από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, έχει όλες τις απαντήσεις.

Πού; Είναι καλή ιδέα να επιλέξετε έναν χώρο όπου θα ταΐζετε συνήθως το μωρό σας, ώστε να αρχίσει να τον συνδέει με την ώρα του φαγητού. Η κουζίνα είναι μάλλον ο καλύτερος, αφού είναι πολύ πιθανό πως το μωρό θα λερώνει τριγύρω του για τους πρώτους μήνες – ή και χρόνια!

Σε τι; Μία από τις ενδείξεις πως το μωρό είναι έτοιμο για την εισαγωγή στερεών τροφών είναι πως μπορεί να κάθεται με ίσια πλάτη, με ή χωρίς υποστήριξη. Μία καρέκλα φαγητού για μωρά είναι ιδανική. Καθώς το μωρό σας συνηθίζει τη διαδικασία, μπορείτε να βάζετε το φαγητό του στον δίσκο. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο για το φαγητό που πέφτει κάτω. Εάν αρχίσετε να του δίνετε στερεές τροφές πριν από τους έξι μήνες και το μωρό σας δεν μπορεί να καθίσει ίσια, χρησιμοποιήστε το ριλάξ ή το κάθισμα του αυτοκινήτου, ώστε να υποστηρίζεται όλο το σώμα του.

Πότε; Μία καλή στιγμή για τις πρώτες μπουκιές είναι περίπου μία ώρα μετά το συνηθισμένο γεύμα με γάλα και αφού θα έχει κοιμηθεί. Δεν θα είναι εκνευρισμένο από την πείνα, μπορεί όμως να έχει αρχίσει να πεινάει. Γύρω στις 12 το μεσημέρι είναι μία ιδανική ώρα. Είναι πιο πιθανό πως το μωρό θα είναι σε εγρήγορση, χαρούμενο και έτοιμο για μια νέα εμπειρία. Εάν δεν είναι πολύ καλά ή έχει γκρίνια, αφήστε το για άλλη μέρα.

Ποιος θα ταΐζει το μωρό σας; Ο καθένας μπορεί να ταΐσει με επιτυχία ένα μωρό εφόσον διαθέτει υπομονή και ακολουθεί τον ρυθμό του μωρού. Κάποια μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τους δίνει ο μπαμπάς τα πρώτα γεύματα. Εάν το μωρό μυρίσει το μητρικό γάλα, ίσως «αντισταθεί» στο καινούριο μενού και προτιμήσει να θηλάσει.

Ποιο φαγητό; Εάν το μωρό σας είναι περίπου έξι μηνών ένας συνδυασμός πουρέ από φρούτα ή λαχανικά με λίγο από το γάλα του μωρού είναι τέλειος. Το μωρό έχει συνηθίσει τη γλυκιά γεύση του γάλακτος και μπορεί οτιδήποτε έχει διαφορετική όψη και γεύση να λειτουργεί αποτρεπτικά. Τα γλυκά λαχανικά ή λίγο ρυζάλευρο με γάλα κάνουν πιο αποδεκτή την εμπειρία για το μωρό.

Τι πυκνότητα; Προσθέστε στον πουρέ μία μικρή ποσότητα από το γάλα του μωρού που θα τον κάνει να δείχνει πιο «οικείος», ενώ θα βοηθήσει να γίνει πιο λείος και λεπτόρρευστος. Στην αρχή το μωρό θα «ρουφάει» το φαγητό από το κουτάλι αντί να χρησιμοποιεί τα χείλη του για να το φάει. Μέχρι να κατακτήσει την τέχνη να μετακινεί το φαγητό μέσα στο στόμα του με τη γλώσσα του, θα πρέπει αυτό να είναι αρκετά ρευστό ώστε να μπορεί να το καταπιεί αμέσως.

Πόσο; Τα πρώτα γεύματα είναι απλώς γεύσεις και υφές και το γάλα θα παραμείνει η βασική πηγή θρέψης του μωρού σας. Μία ή δύο κουταλιές της σούπας πουρέ ή φαγητό, μία φορά την ημέρα, είναι λογική ποσότητα για την πρώτη εβδομάδα. Μπορεί όμως να φάει λιγότερο ή περισσότερο.

Τι θερμοκρασία; Ζεστάνετε τον πουρέ του μωρού σας σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι στην κουζίνα. Ανακατέψτε τον προσεκτικά για να βεβαιωθείτε πως έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι αυτή του σώματος. Δοκιμάστε λίγο στο εσωτερικό του καρπού σας, όπως κάνετε και με το γάλα του. Αν δεν το νιώθετε, σημαίνει πως είναι στην τέλεια θερμοκρασία.

Τι κουτάλι; Επιλέξτε ένα ρηχό κουτάλι που να χωράει εύκολα στο στόμα του μωρού σας. Το μωρό μπορεί να μην ανοίγει το στόμα του στις πρώτες αυτές δοκιμές, οπότε το κουτάλι θα πρέπει να είναι αρκετά μικρό για να γλιστράει μέσα. Ένα κουτάλι από μαλακό πλαστικό και με άκρη από σιλικόνη ή λάστιχο, ειδικό για τις πρώτες του τροφές και κατάλληλο από τους τέσσερις μήνες και μετά, θα είναι πιο φιλικό από ένα ψυχρό μεταλλικό. Προτιμήστε ρηχό κουτάλι ώστε να μπορεί εύκολα το μωρό να ρουφάει το περιεχόμενο.

Τι μπολ; Επιλέξτε ένα δοχείο ή μπολ που θα μπορείτε να κρατάτε καλά, καθώς το μωρό μπορεί να προσπαθήσει να το πάρει από τα χέρια σας. Ένα μικρό μπολ σάς διευκολύνει να αδειάσετε το περιεχόμενο και βοηθά να διατηρείται ζεστό. Αν το μωρό σας «ενδιαφέρεται» πολύ για το κουτάλι και το μπολ, μπορείτε να του δώσετε ένα σετ όσο θα τρώει για να παίζει και να τα εξερευνά. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει το τάισμα μια διασκεδαστική και θετική εμπειρία για το μικρό σας.

Πόσο θα πρέπει να διαρκέσει; Τις πρώτες μέρες δώστε στο μωρό σας άφθονο χρόνο για να συνηθίσει. Μπορεί απλώς να μην καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει και να χρειάζεται κάποιον χρόνο ώστε να αντιληφθεί πως αυτό στο κουτάλι είναι φαγητό. Αντίστοιχα, ωστόσο, μην συνεχίζετε εάν βαρεθεί ή αναστατωθεί. Μην διαθέτετε πάνω από 30 λεπτά για κάθε γεύμα! Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη, οπότε τη στιγμή που θ’ αρχίσει η ένταση είναι ώρα να σταματήσετε.

Κι αν δεν του αρέσει; Κάποια μωρά μπορεί να χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να συνηθίσουν την ιδέα των στερεών, οπότε ίσως χρειαστεί να επιμείνετε. Μπορεί να μην είναι το φαγητό του που δεν του αρέσει, μπορεί απλώς να μην του αρέσει η όλη διαδικασία. Μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να μάθει μία καινούρια δεξιότητα. Εάν το μωρό σας εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για έναν συγκεκριμένο πουρέ, αποσύρετε τον και δοκιμάστε ξανά σε μερικές μέρες. Μπορεί να χρειαστεί να δώσετε τον ίδιο πουρέ στο μωρό αρκετές φορές προτού αρχίσει να τον σκέφτεται ως «γνώριμο».

Extra Tip Δώστε στο μωρό το δικό του κουτάλι για να φάει μόνο του – ή έστω να μασουλήσει. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη του αντανακλαστικού κατά της πνιγμονής.

Πηγή: Το νέο βιβλίο της Άναμπελ Κάρμελ με τίτλο: «Οδηγός Βρεφικής Διατροφής»