Συμβαίνει κάθε φθινόπωρο, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους «πονοκεφάλους» των μαμάδων και συνοψίζεται σε δύο μόνο συλλαβές: «ψείρες»! Ακολουθούν μερόνυχτα με… άρωμα ξυδιού, λεπτές χτένες, ειδικά σαμπουάν, εξειδικευμένες λοσιόν και την προσευχή «Να εξαφανιστούν από το κεφάλι του παιδιού». Ψυχραιμία! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα είναι θέμα πρόληψης, πόσο μάλλον όταν ο εφιάλτης μας ξεκινά και τελειώνει σε κάτι τόσο δα μικρό – όσο το μέγεθος μιας ψείρας!

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο…

1. Τσεκάρετε συχνά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το κεφαλάκι των παιδιών: Μια φορά την εβδομάδα ελέγξτε το κεφάλι των παιδιών σας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή πίσω από τα αυτά αλλά και τον λαιμό.

2. Δεν ανταλλάσσουμε ό,τι φοράμε στο κεφάλι: Μάθετε τα παιδιά πως καλό είναι να μην μοιράζονται ό,τι έχει άμεση επαφή με το κεφάλι τους. Ότι δεν δανείζουμε αλλά ούτε και δανειζόμαστε καπέλο, σκούφο, κοκαλάκια και κασκόλ

3. Ψεκάστε με αντιφθειρικό προϊόν: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές αντιφθειρικές λοσιόν που προσφέρουν 48ωρη προστασία κρατώντας μακριά από τις ψείρες χωρίς να λαδώνουν τα μαλλιά. Ψεκάστε το κεφαλάκι των παιδιών κάθε πρωί, πριν φύγουν για το σχολείο.

4. Μάθετε στα παιδιά να προφυλάσσονται από την άμεση επαφή: Οι ψείρες μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής από κεφάλι σε κεφάλι. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά ακουμπήσουν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, αγκαλιαστούν, μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι κλπ. Οι ψείρες δεν πετάνε και δεν πηδάνε. Επομένως μαθαίνουμε στα παιδιά να προφυλάσσονται από την άμεση επαφή.

5. Τα κορίτσια που έχουν μακριά μαλλιά, καλό είναι να τα πιάνουν αλογοουρά.

6. Κάθε παιδί στο σπίτι πρέπει να έχει τη δική του βούρτσα, έτσι ώστε αν το ένα κολλήσει ψείρες, να μην τις μεταφέρει στο άλλο. Μία καλή ιδέα είναι το κάθε παιδί να έχει το δικό του χρώμα βούρτσας ώστε να αποφεύγεται το μπέρδεμα.

7. Μάθετε τα παιδιά πως όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, καλό είναι να μην ξαπλώνουν σε κρεβάτια και χαλιά

Τέλος, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι ψείρες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να κοινοποιείται στο σχολείο!