Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Washington (UW) και της Καλιφόρνια (UCSF), οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων είναι πιθανό να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο ΙQ συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Environmental Research.
Οι ερευνητές εξέτασαν 1.005 εγκύους που συμμετείχαν στη μελέτη με τίτλο «Καταστάσεις που επηρεάζουν τη Νευρολογική Ανάπτυξη και τη Μάθηση», αξιολογώντας το IQ παιδιών ηλικίας 4 και 6 ετών. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η έκθεση στα σωματίδια PM10, μόρια ρύπων με διάμετρο στο 1/7 του πλάτους της ανθρώπινης τρίχας τα οποία παράγονται από τις βιομηχανικές μονάδες, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα τρένα, σχετίζεται με αρνητικό πρόσημο του IQ. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες βρίσκονταν στο 10% της υψηλότερης έκθεσης είχαν βαθμολογία IQ 2,5 μονάδες μικρότερη από εκείνα των μητέρων στο 10% της χαμηλότερης.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο πλάσμα των γυναικών, είδαν ότι η διαφορά στο IQ των παιδιών στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στο PM10 είχε αυξηθεί στις 6,8 μονάδες για εκείνα των οποίων οι μητέρες βρίσκονταν στα κατώτερα επίπεδα (κάτω του 25%) πρόσληψης φυλλικού οξέος. Πάντως, δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση της έκθεσης στα PM10 στο IQ, όταν τα μητρικά επίπεδα φυλλικού οξέος ήταν υψηλότερα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι, ενώ η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία λήψης φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώνει ότι ενδεχομένως και να προκαλείται πρόβλημα από την υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος, όπως αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος από το UW, Christine Loftus. «Παρόλο που έχει αποδειχθεί προστατευτικό απέναντι στις βλάβες του νευρικού σωλήνα, το φυλλικό οξύ μπορεί να προκαλεί ζημιά στην υγιή νευρική ανάπτυξη του εμβρύου. Γι’αυτό και η δοσολογία που πρέπει να λαμβάνει μια γυναίκα είναι κάτι που πρέπει να συζητά με τον γιατρό της», τονίζει η ίδια.
Η μακρόχρονη έκθεση στα PM10 έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και ανάπτυξη καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Στην εν λόγω μελέτη, πάντως, άλλοι ρύποι όπως το διοξειδίο του αζώτου που αποτελεί δείκτη υψηλής συγκέντρωσης ρύπων που προέρχονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν βρέθηκε να έχουν επιδράσεις στο IQ.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το μηχανισμό μέσω του οποίου η έκθεση στα σωματίδια PM10 οδηγούσε σε χαμηλότερο IQ, τονίζουν, όμως, ότι οι μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη μητρική φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.