Και ποιο παιδί δεν περιμένει πώς και πώς να έρθει το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο λόγω του περισσότερου ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι, αλλά και επειδή ενδεχομένως θα έχει την άδεια από τους γονείς του να κοιμηθεί πιο αργά το βράδυ. Νεότερη μελέτη, όμως, επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτή την πρακτική, διότι επηρεάζεται τόσο η ποιότητα του ύπνου όσο και το βάρος τους.
Ειδικότερα, όσα παιδιά ξενυχτούν το Σαββατοκύριακο, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν και αυξημένο βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στο «κοινωνικό τζετ λαγκ», τη μετατόπιση δηλαδή του εσωτερικού μας ρολογιού, που προκαλείται από τις διαφορετικές ώρες ύπνου, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικά επεξεργάζονται την πρόσληψη της τροφής.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 10.245 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών στη Φινλανδία, τα οποία ρωτήθηκαν τι ώρα πήγαιναν για ύπνο τις καθημερινές – ημέρες σχολείου- και τις νύχτες εκτός του σχολικού πλαισίου.
Διαπίστωσαν ότι το μέσο παιδί που πήγαινε για ύπνο δύο ώρες αργότερα το Σαββατοκύριακο είχε περιφέρεια μέσης περίπου 2,4 εκατοστά μεγαλύτερη, στα παιδιά με μέσο ύψος τα 148 εκατοστά. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα παιδιά είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 0,32 μονάδες από τα παιδιά με σταθερές ώρες ύπνου όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, το μέσο παιδί της μελέτης πήγαινε για ύπνο στις 9.30 μ.μ. σε μια σχολική βραδιά και στις 10.30 μ.μ. σε μια βραδιά χωρίς υποχρεώσεις.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση και τις οθόνες των υπολογιστών καθυστερούσαν περισσότερο την ώρα του ύπνου τους τα Σαββατοκύριακα.
Συνεπώς, περίπου ένα στα οκτώ παιδιά πέφτει για ύπνο τουλάχιστον δύο ώρες αργότερα το Σαββατοκύριακο, με βάση τη νέα μελέτη.
«Η συνέπεια στις ώρες κατάκλισης μεταξύ των σχολικών ημερών και των πιο ελεύθερων ημερών μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε επιτρέποντας μεταγενέστερες ώρες έναρξης των σχολικών μαθημάτων είτε επιδιώκοντας ώρες κατάκλισης νωρίτερα τις ημέρες που δεν ακολουθείται το σχολικό πρόγραμμα. Από αυτούς τους τρόπους ο πρώτος φαίνεται πιο εφικτός για τους εφήβους και τις οικογένειές τους» προτείνουν οι ερευνητές.
Όπως καταλήγουν, η προώθηση μιας συνολικής ρουτίνας ύπνου και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πρόληψη της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Διαβάστε επίσης
Ανήσυχα παιδιά: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία
Παιδική παχυσαρκία: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Αλλά εσείς καμαρώνετε