Πρωτοποριακή επέμβαση σε έμβρυο με σοβαρού βαθμού συγγενή διαφραγματοκήλη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της  Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», στις 15-6-2019.

Η ενδομήτρια επέμβαση έγινε υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Κλινικής Καθηγήτριας κυρίας Σοφίας Καλανταρίδου. Την επέμβαση πραγματοποίησε επιτυχώς, υπό ενδοσκοπική και υπερηχογραφική καθοδήγηση, ο Υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαΐδης» στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο της Μονάδας Θεραπείας Εμβρύου στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μιλάνου, Αναπληρωτή Καθηγητή Εμβρυομητρικής Ιατρικής κ. Nicola Persico και την Επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου κυρία Isabella Fabietti.

Η ενδομήτρια επέμβαση σχεδιάστηκε με την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, κ. Κύπρου Νικολαΐδη, ο οποίος εκτίμησε προσωπικά την ασθενή κατά την επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο στις 31-5-2019.

Η μετεγχειρητική πορεία της μητέρας και του εμβρύου είναι  πολύ καλή και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία. Η κατάστασή του απαιτεί στενή παρακολούθηση και θα παραμείνει κρίσιμη μέχρι τον τοκετό και την επιτυχή χειρουργική επιδιόρθωση της βλάβης.