Ο ήλιος αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή ζωής και η σχέση των παιδιών μαζί του δεν (πρέπει να) είναι απαγορευτική. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική η έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία για τη σύνθεση της βιταμίνης D, της βιταμίνης που έχει ρόλο- κλειδί στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διασφαλίζει την εναπόθεσή του στα οστά. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού, η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής τους γιαυτό η έκθεση τους στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σωστές προφυλάξεις.
Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τον ήλιο
1. Να αποφεύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ. επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη στο χρονικό αυτό διάστημα είναι εντονότερη. Εάν το παιδί παίζει εκτός σπιτιού να εξηγήσουμε ότι όταν η σκιά του γίνει κοντύτερη από το ανάστημα του, αυτό σημαίνει ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες και επικίνδυνες και πρέπει να συνεχίσει το παιγνίδι σε σκιερό μέρος! Να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται προστασία ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.
2. Φορέστε ελαφρά ρούχα στο παιδί και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι ικανό να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία.
3. Χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15. Επίσης επιλέξτε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB). Τοποθετείστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντιηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ.
4. Φορέστε στο παιδί καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά άνω των 4 ετών! Επίσης, στα παιδικά γυαλιά θα πρέπει οι φακοί να είναι άθραυστοι και ο σκελετός από ελαφρύ υλικό.
5. Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκει στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.
6. Χρησιμοποιείτε πάντα και παντού αντιηλιακό. O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζετε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή. Oι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό, η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό, ακόμη και στις οδικές μετακινήσεις μας.
7. Μην ξεχνάτε τα ευαίσθητα σημεία: Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.