Περίπου το 85% των εγκύων νιώθουν ναυτία και κάνουν εμετούς, κυρίως στην αρχή της κύησης.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας, του εμέτου και της δυσκοιλιότητας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
«Η αιτία της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστη μέχρι στιγμής. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι πειστική», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Albert T. Liu, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας.
«Η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των εγκύων. Ορισμένες φορές η έγκυος χρειάζεται να νοσηλευθεί».
Ευεργετικά μικρόβια
Τα προβιοτικά θεωρούνται ωφέλιμα βακτήρια. Υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.
Τα προβιοτικά υποστηρίζουν μία ομάδα διαφορετικών μικροβίων, που αποκαλούνται «μικρόβιωμα του εντέρου». Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται, επιφέροντας πολλές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Η αύξηση αυτή μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο πιθανότατα επηρεάζει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο έμετος και δυσκοιλιότητα.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά είναι ευεργετική για τη γαστρεντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη διήρκεσε 16 ημέρες. Οι 32 συμμετέχουσες έλαβαν μια προβιοτική κάψουλα δύο φορές την ημέρα για έξι ημέρες και στη συνέχεια έκαναν δύο ημέρες αποχή. Στη συνέχεια επανέλαβαν τον κύκλο των έξι ημερών.
Τα προβιοτικά περιείχαν κυρίως Lactobacillus, ένα είδος «καλών βακτηρίων». Κάθε κάψουλα περιείχε περίπου 10 δισεκατομμύρια ζωντανά μικρόβια κατά τη στιγμή της κατασκευής.
Οι συμμετέχουσες κατέγραφαν για 17 μέρες τα συμπτώματά τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στατιστικά συνολικά 535 καταγραφές και διαπίστωσαν ότι η λήψη του προβιοτικού μείωσε σημαντικά τη ναυτία και τον έμετο.
Οι ώρες που οι συμμετέχουσες ένιωθαν ναυτία μειώθηκαν κατά 16%, και ο αριθμός των εμετών μειώθηκε κατά 33%.
Η πρόσληψη προβιοτικών βελτίωσε επίσης σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως κόπωση, έλλειψη όρεξης και δυσκολία στη συμμετοχή των συνηθισμένων τους δραστηριοτήτων.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα προβιοτικά μειώνουν σημαντικά τη δυσκοιλιότητα.
Οι συμμετέχουσες έδωσαν επίσης δείγματα κοπράνων πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ο τύπος και ο αριθμός των μικροβίων, αλλά και τα διάφορα υποπροϊόντα της πέψης.
Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να δουν εάν οι βιοδείκτες στα δείγματα κοπράνων αντιστοιχούσαν σε πιο σοβαρή ναυτία και να αξιολογήσουν με ποιο τρόπο τα προβιοτικά επηρέασαν τις συμμετέχουσες, οι οποίες είχαν διαφορετικούς βασικούς βιοδείκτες όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η χαμηλή ποσότητα βακτηρίων που φέρουν ένα ένζυμο, το οποίο ονομάζεται υδρολάση χολικού άλατος και το οποίο παράγει χολικό οξύ για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκε με περισσότερους εμετούς.
Τα προβιοτικά αυξάνουν τα βακτήρια που παράγουν υδρολάση χολικού άλατος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα συμπληρώματα μείωσαν τα επίπεδα της ναυτίας και του εμέτου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα των μικροβίων του εντέρου Akkermansia και A. muciniphila στην αρχή της μελέτης συσχετίστηκαν με περισσότερους εμετούς. Το προβιοτικό μείωσε σημαντικά την ποσότητα των συγκεκριμένων μικροβίων και ταυτοχρόνως μείωσε τους εμετούς.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα μικρόβια Akkermansia και A. muciniphila μπορεί να είναι αξιόπιστοι βιοδείκτες για να προβλεφθεί εάν θα κάνει εμετούς η έγκυος.
Με τη λήψη προβιοτικών φάνηκε πως αυξήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε συσχετίστηκαν με χαμηλότερο αριθμό εμετών.
«Η μελέτη αυτή παρέχει σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη δράση των μικροβίων του εντέρου στη γαστρεντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μικροχλωρίδα του εντέρου εξηγεί ουσιαστικά γιατί είμαστε αυτό που τρώμε και γιατί οι μεταβολίτες και τα προϊόντα που παράγονται από τα βακτήρια έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας. Επηρεάζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα καθώς και την υγεία του δέρματος και τη νευρολογική λειτουργία», είπαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση των προβιοτικών.
«Θα ήταν ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό να ελεγχθεί περαιτέρω εάν τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον έμετο που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο», είπαν οι ερευνητές.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Eυχαριστούμε τον κ. Ιάκωβο Σούση, Μαιευτήρα Γυναικολόγο και Ιατρό Αναπαραγωγής.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα συσχετίζει την προγεννητική έκθεση στην παρακεταμόλη με ΔΕΠΥ και αυτισμό
Η γρίπη απειλεί τις έγκυες γυναίκες