Οι εγκυμονούσες που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης κάνουν πιο έξυπνα παιδιά. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology.

Σε ανάλυση που έγινε σε 2.200 γυναίκες και τα παιδιά τους που ήταν άνω των οκτώ ετών διαπιστώθηκε πως τα παιδιά όσων γυναικών έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών ανά εβδομάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης απέδωσαν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης.

Η γνωστική τους λειτουργία, η διάρκεια προσοχής και η μνήμη εργασίας τους ήταν καλύτερες συγκριτικά με εκείνων που οι μητέρες κατανάλωναν λιγότερους ή καθόλου ξηρούς καρπούς στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία πιστεύει πως τροφές όπως το φυλλικό οξύ και απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 συσσωρεύονται στους νευρικούς ιστούς ανάπτυξης του εμβρύου σε ένα κομβικό, πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης.

Ερεύνησαν επίσης για συσχετισμούς μεταξύ της ευφυίας και της υψηλής πρόσληψης ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης χωρίς όμως να βρουν κάποια σχέση.

Είναι ήδη γνωστό πως οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, οξειδωτικού στρες και σακχαρώδους διαβήτη, ενώ ενδέχεται να παρέχουν μια προστατευτική επίδραση κατά της γνωστικής φθοράς σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξερευνά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των νοητικών επιδόσεων του παιδιού.

Η έρευνα περιέλαβε καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Florence Gignac δήλωσε: «Ο εγκέφαλος υπόκειται σε μία σειρά από περίπλοκες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και αυτό σημαίνει ότι η μητρική διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την εμβρυακή εγκεφαλική ανάπτυξη και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

Τα οφέλη που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη παρατηρήθηκαν σε μία ομάδα μητέρων που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών, σχεδόν 90γρ. εβδομαδιαίως.

«Ενώ η μελέτη μας δεν εξηγεί τις αιτίες της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία θεωρείται πως ο ρυθμός της εμβρυακής ανάπτυξης διαφέρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Jordi Julvez που συμμετείχε επίσης στην έρευνα.