Τα χημικά που χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές θέτουν σημαντικότερο κίνδυνο για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives. Η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε δεκάδες μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και κυτταρικές καλλιέργειες και συμπέρανε ότι η έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών -των λεγόμενων οργανοφωσφορικών εστέρων- μπορεί να βλάπτει το IQ, την προσοχή και τη μνήμη των παιδιών με τρόπους που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η νευροτοξικότητα των οργανοφωσφορικών εστέρων που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, ως φυτοφάρμακα έχει εντοπιστεί εκτενώς, αλλά η νευροτοξικότητα όσων χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές έχει θεωρηθεί χαμηλή. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται εκτενώς ως ουσίες αντικατάστασης άλλων επιβραδυντικών φλόγας που έχουν παραγκωνιστεί ή απαγορευτεί σε ηλεκτρικές συσκευές, καθίσματα οχημάτων και άλλα προϊόντα για μωρά και βρέφη, έπιπλα και οικοδομικά υλικά. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της ανάλυσης αποκαλύπτουν ότι αυτά τα χημικά είναι εξίσου νευροτοξικά, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσεις.

«Η χρήση οργανοφωσφορικών εστέρων σε προϊόντα από τηλεοράσεις μέχρι καθίσματα αυτοκινήτου έχει πολλαπλασιαστεί, βάσει της λανθασμένης αντίληψης ότι είναι ασφαλή. Δυστυχώς, τα χημικά αυτά φαίνεται πως είναι εξίσου επιβλαβή με εκείνα που θέλουν να αντικαταστήσουν, απλά λειτουργούν με διαφορετικό μηχανισμό», επισημαίνει η Heather Patisaul, επικεφαλής συγγραφέας και νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες μεταφέρονται αδιάκοπα από τα προϊόντα προς τον αέρα και τη σκόνη. Η μολυσμένη σκόνη φτάνει στα χέρια μας και στη συνέχεια εισέρχεται στον οργανισμό μας όταν τρώμε. Γι’αυτό, άλλωστε, αυτά τα χημικά ανιχνεύθηκαν σχεδόν σε όλους όσοι εξετάστηκαν στην εργασία. Τα παιδιά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα από τη συμπεριφορά «χέρια-στόμα», με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών στον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια των πιο ευάλωτων περιόδων της εγκεφαλικής ανάπτυξης.

«Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες απειλούν την εγκεφαλική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς. Αν δεν σταματήσουμε τη χρήση τους τώρα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες», αναφέρει η επίσης συγγραφέας, Δρ. Linda Birnbaum. Οι ειδικοί καλούν για τη διακοπή της χρήσης όλων των οργανοφωσφορικών εστέρων σε προϊόντα που δεν είναι απαραίτητοι, ενώ για όσα είναι, προτείνουν σε κυβερνήσεις και βιομηχανία να διεξάγουν εναλλακτικές αξιολογήσεις, αλλά και επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις χωρίς επιβλαβή χημικά.

Διαβάστε επίσης

Το παυσίπονο άγγιγμα που ηρεμεί τα παιδιά

ΔΕΠΥ: Αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά

Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά