Η αεροβική γυμναστική, σύμφωνα και με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δημοσιευμένα στο The Lancet Child & Adolescent Health, φαίνεται πως είναι το καλύτερο μέσο αποκατάστασης για τους έφηβους που έχουν υποστεί διάσειση μετά από τραυματισμό σε κάποιο άθλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης μειώνει το χρόνο ανάρρωσης εντός 10 ημερών από τη στιγμή του τραυματισμού τους.

Οι έφηβοι πολλές φορές υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους όταν αθλούνται με αποτέλεσμα να τραυματίζονται αρκετά συχνά. Η διάσειση είναι ο πιο συχνός τραυματισμός των εφήβων και ο χρόνος αποκατάστασης είναι και ο μεγαλύτερος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστήμιου του Buffalo είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο η σωματική ξεκούραση δε βοηθά στην αποκατάσταση της διάσεισης, αλλά με την αερόβια άσκηση δεν επιδεινώνονται τα συμπτώματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης επίμονων συμπτωμάτων μετά τη διάσειση εώς και 48%.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για να επιταχυνθεί η ανάρρωση, οι γιατροί όχι μόνο θα πρέπει να επιτρέψουν, αλλά θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν τη σωματική δραστηριότητα ακόμα και όταν υπάρχουν συμπτώματα νωρίς μετά από διάσειση» σημειώνει ο John J. Leddy, επικεφαλής συγγραφέας, κλινικός καθηγητής ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή Jacobs και Βιοϊατρικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Buffalo και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Διαχείρισης Διάσεισης στην Ορθοπαιδική και Αθλητική Ιατρική του Πανεπιστημίου.

Ο ίδιος μαζί με τον συνάδελφό του Barry S. Willer, καθηγητή ψυχιατρικής στη Σχολή Jacobs του Πανεπιστημίου του Buffalo, διευθυντής ερευνών στην κλινική διαχείρισης της διάσεισης, έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς ήδη από το 2000 με στόχο να διερευνήσουν πώς μια διάσειση μπορεί να επηρεάσει τους αθλητές, αναπτύσσοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την επιστροφή στην ενεργό δράση μετά από μια διάσειση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δημιούργησαν μια προσέγγιση βασισμένη στο πώς οι ασθενείς με καρδιοπάθειες συνταγογραφούνται ως θεραπεία την άσκηση, αναζητώντας μια «χρυσή» τομή. Ανέπτυξαν το Buffalo Concussion Treadmill Test, προσαρμόζοντας ένα τεστ κοπώσεως, εξετάζοντας όμως τον εγκέφαλο αντί για την καρδιά.

Τι έδειξαν τα στοιχεία από την έρευνα των εφήβων 

Στην παρούσα μελέτη, οι 118 έφηβοι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 13 εώς και 18 που είχαν υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια ενασχόλησης τους με κάποιο άθλημα. Από αυτούς, οι 61 έλαβαν ως θεραπεία ένα αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής και οι 57 μια εικονική θεραπεία (placebo) από ασκήσεις stretching που δεν αυξάναν τον καρδιακό παλμό.

Όσοι ακολούθησαν τη θεραπεία της αεροβικής γυμναστικής μείωσαν το χρόνο ανάρρωσης από τη διάσειση στις 14 μέρες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις 19 μέρες στην ομάδα ελέγχου.

Η συγκεκριμένη μελέτη όμως διέφερε από την προηγούμενη παρατήρηση στα εξής σημεία:

  • Τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων που εξετάστηκαν προήλθαν από κλινικές του Πανεπιστημίου, αλλά και από δύο κλινικές που συνδέονται με νοσοκομεία: μία στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας) και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης (που συνδέεται με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ), που τείνουν να βλέπουν ασθενείς με πιο σημαντικούς τραυματισμούς.
  • Σε αντίθεση με την προηγούμενη μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές που μετρούσαν τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που ανέδειξε ασφαλή δεδομένα σχετικά με τις αερόβιες ασκήσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες στο σπίτι.

«Αυτό που συμπεράναμε είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν αρκετά επιμελείς και επιπλέον, ότι όσοι ακολούθησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες ή ακόμα και ξεπέρασαν τη σύσταση της άσκησης των 20 λεπτών την ημέρα, ανάρρωσαν γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν τις οδηγίες» συνοψίζει ο Willer.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η παρατήρηση; Οι δύο ερευνητές θεωρούν πως η απάντηση εντοπίζεται στα νευρολογικά και σωματικά οφέλη της άσκησης όσο και στην αποκατάσταση των νευρώνων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες που συσχέτιζε την αερόβια άσκηση με την αποκατάσταση της διάσεισης που δεν είχε προκληθεί όμως από τραυματισμό στην άθληση, ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, όχι όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για τους έφηβους όμως, εν κατακλείδι, η αεροβική άσκηση αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: 

Διάσειση: Αυτά είναι τα συμπτώματα της συχνότερης εγκεφαλικής κάκωσης

Το χτύπημα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αίσθησης της όσφρησης