Πλέον γνωρίζουμε ότι οι ενήλικες μπορεί να ταλαιπωρούνται από τα επίμονα συμπτώμάτα της Covid-19 έως και 12 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση, παρατηρείται όμως το ίδιο φαινόμενο και στα παιδιά; Οι επιστήμονες είναι μάλλον καθησυχαστικοί καθώς σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά ευρήματα, το φαινόμενο εμφανίζεται λιγότερο συχνά στα παιδιά.
Ειδικότερα, σχεδόν ένα στα είκοσι συμπτωματικά παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό, παρουσίασαν συμπτώματα διάρκειας περισσότερο από 4 εβδομάδων ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά είχουν αναρρώσει πλήρως έως και 8 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση.
Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο Lancet Child and Adolescent Health, οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου εστιάσαν σε στοιχεία από καθημερινές καταγραφές των γονιών ή φροντιστών στην εφαρμογή ZOE COVID Symptom Study, και συγκεκριμένα σε 1.734 παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά από μοριακό τεστ, την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2020 εώς τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα το οποίο συνέπεσε με την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης στα σχολεία.
Κατά μέσο όρο, η νόσηση κράτησε για 5 ημέρες στα μικρότερα παιδιά (5 έως 11 ετών) και 7 ημέρες στους έφηβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Επιπλέον, λίγο λιγότερα από ένα στα 20 παιδιά (το 4,4%) παρουσίασαν συμπτώματα για 4 εβδομάδες ή και περισσότερο χρονικό διάστημα, ενώ μόλις ένα στα πενήντα παιδιά (το 1,8%) είχαν συμπτώματα που διήρκησαν περισσότερο από 8 εβδομάδες.
Σε αντίθεση με τα παιδιά, η προηγούμενη έρευνα των μελετητών σε ενήλικες, χρησιμοποιώντας την ίδια βάση δεδομένων, ανέδειξε ότι η «μακρά Covid» έπληξε ιδιαίτερα τους ηλικιακά μεγαλύτερους, με 1 στους 7 ενήλικες να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα εώς και 4 εβδομάδες αργότερα, ενώ ένας στους είκοσι εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα εώς και 8 εβδομάδες αργότερα.
Τα συμπτώματα
Έξι διαφορετικά συμπτώματα του κορωνοϊού εμφάνισαν τα συγκεκριμένα παιδιά της έρευνας την πρώτη βδομάδα της νόσησης και περίπου 8 διαφορετικά συμπτώματα συνολικά καθόλη τη διάρκεια της λοίμωξης. Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ο πονόλαιμος και η ανοσμία, ενώ δεν αναφέρθηκαν νευρολογικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχή της προσοχής ή αγχώδεις διαταραχές.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα συγκεκριμένα στοιχεία με στοιχεία παιδιών από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής, τα οποία είχαν παρόμοια συμπτώματα με αυτά του κορωνοϊού όμως τα μοριακά τεστ τους βγήκαν αρνητικά, παρατήρησαν ότι τα παιδιά αυτά νόσησαν μόλις τρεις μέρες εμφανίζοντας συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα που παρουσίασαν ήταν περισσότερα σε σύγκριση με τα παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό, ενώ μικρό ήταν και το ποσοστό των συγκεκριμένων παιδιών που εξακολούθησε να νοσεί για περισσότερο από 4 εβδομάδες.
Παράλληλα με τα συμπτώματα της «μακράς Covid» στα παιδιά, η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε και τη μακρόχρονη λοίμωξη άλλων παιδικών ασθενειών, παρά το γεγονός ότι λόγω των κλειστών σχολείων, δεν υπήρξαν εξάρσεις των εποχικών λοιμώξεων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους γιατρούς, τους δασκάλους, τους φροντιστές των παιδιών αλλά και τα ίδια τα παιδιά στην ορθή αντιμετώπιση του ιού.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμός Covid-19 ή Φυσική Νόσηση: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο οι έφηβοι
Κορωνοϊός: Εκατοντάδες τα συμπτώματα που διαρκούν! Το προφίλ των «επίμονων» ασθενών