Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει την αποστείρωση της παιδικής πιπίλας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα μωρά ηλικίας ενός έτους.
Η μελέτη Barwon Infant συνέκρινε τη χρήση πιπίλας και τις μεθόδους καθαρισμού της σε μωρά ηλικίας έξι μηνών και σε άλλα ενός έτους με επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology ξεπερνούσαν τα 700.
Η έρευνα, λοιπόν, βρήκε ότι τα παιδιά των οποίων οι πιπίλες ήταν αποστειρωμένες με αντισηπτικό διάλυμα ήταν πιο πιθανό να διαγνωσθούν με τροφική αλλεργία στην ηλικία του ενός έτους.
Η ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για τη Διατροφή και τις Αλλεργίες, Δρ. Victoria Soriano δήλωσε πως η σύνδεση ανάμεσα στην αποστείρωση της πιπίλας και τις τροφικές αλλεργίες δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο τα καλά βακτήρια στο στόμα και το έντερο των βρεφών θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις τροφικές αλλεργίες.
«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας των καλών βακτηρίων -του γνωστού μικροβιώματος- στο στόμα και το έντερο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», σχολιάζει η Δρ. Soriano.
Σημειώνεται ότι από την έρευνα δεν αναδείχθηκε αυξημένος κίνδυνος τροφικών αλλεργιών σε παιδιά ενός έτους που χρησιμοποιούσαν μεν πιπίλα, η οποία όμως είτε πλενόταν με νερό της βρύσης, βρασμένο ή με το σάλιο του γονιού είτε δεν πλενόταν καθόλου πριν δοθεί στα παιδιά έξι μηνών.
«Τα ευρήματα αυτά, πάντως, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους γονείς από το να καθαρίζουν τις πιπίλες, καθώς πρόκειται για κρίσιμη κίνηση για την ασφάλεια των παιδιών από τον πιο άμεσο κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών. Επίσης, από τη μελέτη δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το καθάρισμα της πιπίλας με άλλες μεθόδους είναι επιβλαβές», καταλήγει η ειδικός.
Με τις τροφικές αλλεργίες να προκαλούν συχνά την απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία και να επηρεάζουν το 10% των παιδιών, είναι δεδομένο πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις αλλεργίες.
Διαβάστε επίσης
Πιπίλα: Έξι tips για να την «κόψει» σίγουρα το παιδί
Κορωνοϊός: Νοσούν πιο βαριά οι αλλεργικοί; Έρευνα απαντά
Νέα μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες