Άλλη μια έρευνα επιβεβαιώνει πως ο θηλασμός από γυναίκες με COVID-19 δεν αποτελεί κίνδυνο για τα βρέφη, καθώς τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο θηλασμός από μητέρες που νοσούν από κορωνοϊό είναι ασφαλής, καθώς δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 55 νεογνά οι μητέρες των οποίων νοσούσαν από κορωνοϊό και ο ιός SARS-CoV-2 δε μεταδόθηκε σε κανένα από αυτά παρά την εκκίνηση του θηλασμού τους στο μαιευτήριο. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήδη από τον περασμένο χρόνο που προέτρεπε το θηλασμό από μητέρες- ασθενείς του κορωνοϊού.

Τα μωρά που εξετάσθηκαν γεννήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Ισραήλ από μητέρες θετικές στον ιό SARS-CoV-2 και, μετά από τεστ κορωνοϊού, βρέθηκαν αρνητικά στον ιό μετά τη γέννα. Στα τρία τέταρτα των νεογνών δόθηκε το μητρικό γάλα κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο και το 85% συνέχισε το θηλασμό και μετά το πέρας της νοσηλείας. Ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά το εξιτήριο, κανένα μωρό δεν βρέθηκε θετικό στον ιό. Λόγω της πολιτικής του νοσοκομείου στα σπάργανα της πανδημίας, τα νεογνά χωρίζονταν από τη λεχώνα και το μητρικό γάλα το παρείχαν στα νεογνά μέσω μπουκαλιών. Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται κάτι τέτοιο πλέον δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να τηρείται η μάσκα και το πλύσιμο των χεριών μετά το θηλασμό από τη μητέρα, όπως τονίζει και ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Noa Ofek Shlomai, διευθυντής της Πτέρυγας Νεογνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah and Hebrew στην Ιερουσαλήμ.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα ερώτημα που ανακύπτει και χρίζει περαιτέρω διερεύνησης: Μπορεί το μητρικό γάλα να μεταδώσει αντισώματα κατά του κορωνοϊού; Τέτοια αντισώματα έχουν εντοπιστεί στο μητρικό γάλα γυναικών-ασθενών, αναφέρει ο Yotebieng, αλλά δεν είναι σαφές εάν προστετεύουν τα μωρά. Σημειώνει μάλιστα πως ο κίνδυνος μόλυνσης από COVID-19 μέσω του μητρικού γάλακτος είναι πολύ χαμηλός και σίγουρα δε μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη του θηλασμού για το ανοσοποιητικό σύστημα και την μετέπειτα υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μολύνσεις του αυτιού, διάρροια, άσθμα, και σοβαρές  πνευμονικές λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός – Θηλασμός: Μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος;

Κορωνοϊός – Θηλασμός: Πολύτιμο το μητρικό γάλα για την θωράκιση του νεογέννητου